Порекло презимена Бишевац

12. фебруар 2012.

коментара: 43

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (43)

Одговорите

43 коментара

  1. dragan

    Koliko je meni poznato, ovo prezime potice iz Crne Gore iz mesta Biseva kod Rozaja! Navodno jedna srpska zajednica u Crnoj Gori u vreme Turaka, ubila nekog Turcina i zbog straha od osvete, su se povukli u selo Bisevo i tako promenili prezime u Bisevac. Takodje ima dosta muslimana iz Novog Pazara koji nose isto prezime. Trebalo bi i njih priupitati o poreklu ovog neobicnog prezimena. Majpoznati izdanci ovog prezimena su na prvom mestu, moj pok.deda Simion, odbornik iz Male Kaludre, opstina Zubin Potok, pevac narodne muzike Radivoje Bisevac i potom Zvezdin fudbaler Milan Bisevac. Takodje u Novom Sadu je poznat i moj brat od strica Goran Bisevac-Biske i njegova grupa Pero deformero!

  2. dragan

    Izostavih da vam kazem da Bisevci koje ja znam slave svetu Petku!

  3. Luka

    Prama knjizi “Prezimena u Crnoj Gori, Vukote i Akima Miljanića” Biševci, su Kuči, ogranak Čuljkovića (Bistrica i Jabuka, Bijelo Polje) koji su se preselili u Biševo, pa u Novi Pazar kao: Đozović, drugi u Godovo (Rožaje) kao: Džajović. U Biševo su došli kao stočari (Biš, i = Bit, Kravari).

    Srba sa ovim prezimenom ima najviše na KiM (Kosovska Mitrovica, Zubin Potok) i u Raškoj oblasti. Slave Svetu Petku, 27. oktobar. U Zubinom Potoku postoji selo Jabuka gde žive isključivo srbi Biševci, a ime Jabuka, verovatno potiče od Jabuke kod Bijelog Polja.

    Muslimana ima u Novom Pazaru i okolini a hrvata u Čakovcu u Hrvatskoj. Inače u Hrvatskoj postoji ostrvo Biševo a na jugu srbije Biševački Rid.

    Turci su imali Šemsi-pašu (Biševac) koji potiče iz rožajskog kraja i koji je početkom 20. veka u osmanskom carstvu napredovao od čobančeta do carskog dvora. Ubijen je od mladoturaka 1908. godine u Bitolju. Muslimani ga smatraju za jednog od znamenitih.

  4. bisevac

    Bila su dva brata Bisevac, od kojih je jedan na silu poturcen, a drugi je ostao u pravoslavlju, tako da ima hriscana, a i, za sada, muslimana. Ono sto znam da su Bisevci i iz Tenjkova kod planine Golije. Pre nekoliko godina prolazio sam sa jednim drugom pored Golije, a on mi kaze, pokazujuci na kuce, tamo su ti rodjaci. Citao sam i jednu knjigu od dr Ejupa Musovica, koji je bio clan SANU, kako su Srbi na silu poturcivani, tako da imamo srpska prezimena, a muslimanska imena. Proucavao sam dosta o mom prezimenu i ono sto nam se zamera kao i drugim porodicama sa drugim prezimenima to sto nismo dovoljno ucestvovali u kosovskom boju.

  5. Милорад Богдановић

    Радолав Љ. Павловић, К У Л И З Е (порекло и старине)објављено у ГЛАСНИКУ Етнографског института САН бр.1-2; Београд 1952, стр.24; тј. књига НАСЕЉАВАЊЕ СРБИЈЕ стр 844, спомињу се Бишевци.
    Препис:
    Непосредно из Бишева у Рожају доселили су се: КУЛИЗЕ (Бишевци,Вулићевићи и Вукадиновићи 4 куће., св.Краљ, св.Мрата) у Кијевчићу. -Бишевци, Богдановићи и Закићи (18к., св. Мрата) у Парлин Потоку, Врујцима, Кратини, Засељу и Симичишту ( у кметији Лешку). -Бишевци (2 к., св. Мрата) у селу Забрђу (у кметији Добрави). Сви су у Копаонику. -Бишевци у Котору у Дреници. Слава непозната. -Бишевци у Вучитрну. Иселили су се или изумрли. Славили су св. Петку. Св. Петка је нова слава. Стару славу св. Мрату прекађују.

  6. bisevac

    bisevac prezime kao muslimansko VISE NE POSTOJI,A JA CU VAM RADO VRATITI TO VASE SRPSKO PREZIME

  7. aco

    Takodje da znate da Bisevci postoje i Vracevu zaseok Manase koji su se tu dosli 1912g.Tu su dosli brat i sestra koji su imali nekih desetak godina.Tu ih je porodica perovic uzela za sluge gde se sestra kad je stasala u devojku udata a brat je od srane perovica posinjen i dat mu je deo zemlje.Tako da i sad ima bisevaca u M kod Vraceva.anasu

  8. Delovi iz Studije Radoslava LJ. Pavlovića “Kulize (poreklo i starina)“, objavljenu u Glasniku Etnografskog instituta Srpske akademije nauka 1952. godine:

    Razni pisci različito govore o poreklu i starini Kuliza. Kulize su „potomci starih rudara Sasa“. Oni dovode svoje poreklo od vladarskih porodica Brankovića i Mrnjavčevića. Doseljenici su iz Kuča, iz Crne Gore, iz Kuline (Sasa) i Kulizinog Sela na Goliji; „iz Arnautske“, „iz Kolašina“ (Ibarskog Kolašina), iz Užičkog okruga, iz sela Ježevice (ispod Jelice), „od Sjenice”, „iz sela Kuliza od Sjenice (od Pljevalja)“, „iz Stare Srbije“ (iza Kopaonika), „sa Kosova“.

    Antropogeografski ispitivači i razni drugi pisci zabeležili su veliki broj porodica Kuliza u raznim oblastima Jugoslavije. Navešću sledeće primere.
    Kulize (Milićevići, sv. Mrata) u selu Biševu u Rožaju (na gornjem Ibru). Danas u selu su samo četiri kuće, a ranije su naseljavali „celo selo“. Davno su se doselili iz Kuča u Crnoj Gori. Njihovi srodiici koji su se odavde iselili pre osamdeset godina u Mitrovu (u Štavici) nazivaju se Kulizama. Iz Biševa Kulize su se selile „od zuluma“ na sve strane: u Štavicu, okolinu Novoga Pazara, Ibarski Kolašin, Srbiju“. U Ibarskom Kolalšnu i Štavici nazivaju se Biševcima. Nadimak, prezime izvedeno je od imena selu iz koga su se doselili:
    Biševci, Kulize (10 k., Mitrovdan) u Tenjkovu.
    Biševci (5 k., sv. Mrata) u Ras(t)u i jedna njihova kuća (sv. Mrata) u Manasu.
    Kulize (Biševci 14 k., sv. Mrata) u selu Burlatu. Neki su se odavde iselili u Spance, selo između Kuršumlije i Blaca u Toplici.
    Sela: Ostraće, Parlin Potok, Vrujci, Simičište, Kratina i Zaselje (u kmetiji Lešku na Ibru) nalaze se na stranama Kopaonika okrenutim Ibru. Pored ostalih rodova, u njima žive i Kulize (Biševci i dr. prezimena), doseljelici iz Biševa u Rožaju.

    Neposredno iz Biševa u Rožaju doselili su se:
    Kulize (Biševci, Vulićevići i Vukadinovići 4 k., sv. Kralj, sv. Mrata) u Kijevčiću.
    Biševci, Bogdanovići i Zakići (18 k., sv. Mrata) u Parlin Potoku, Vrujcima, Kratini, Zaselju i Simičištu (u kmetijiLešku).
    Biševci (2 k., sv. Mrata) u selu Zabrđu (u kmetiji Dobravi). Svi su u Kopaoniku.
    Biševci u Kotoru u Drenici. Slava nepoznata (Napomena: nije Kotor već Krligate. Slave Sv. Petku).
    Biševci u Vučitrnu. Iselili su se ili izumrli. Slavili su sv. Petku. Sv. Petka je nova slava. Staru slavu sv. Mratu prekađuju.

    • srdjan

      Zdravo
      Ja sam zainteresovan kao i vi svi o preklu Bisevaca !Ono sto stvarno znam je moje poreklo unazad 200 i vise god, Moja famililija Bisevac je iz sela Krligate .
      Ako postoje neki zapisi ili sl molio bih da mi odgovorite !
      pozz za sve Bisevce !

    • Zoran bisevac

      Ja sam iz sela Ostraća i ovo je do sada najtacniji opis prezimena bisevac.Ukratko mi smo se prezivali Milićević iz sela Biseva kod rozaja zbog krvne osvete se sele u podkopaonicka sela i uzimaju prezime Biševac slave svetog stefana Dečanskog i Bisevci u novom pazaru su naši ali prešli u islam,čuvaju ikone na tavanima za sad toliko znam jos mnogo toga o našoj familiji za sad toliko

    • Svaka čast ovo je vise nego tačno voleo bih da stupimo u kontakt 063 218 915 radi razmene informacija i mogućnosti izrade poruka (porodičnog stabla)

  9. aca

    Deo Bisevaca iz sela Biseva kod Rozaja imalo je i u Tutinu,doselili se oko 1900-te godine, sela Detane, Velje polje i Mitrova i slave Svetog Stefana Decanskog (Mratu), vecina se danas odselila u Kraljevo, Kragujevac, Arandjelovac, Jagodinu, Trstenik…

  10. Drago mi je da je puno interesovanja za ovo prezime. Ali tužno je što ovi Biševci neznaju svoje poreklo. Ali nije ni čudno jer ovo su oni mladji Biševci koji su dobili prezime po mesu odakle potiču tj to je treća generacija Biševac, druga je ona koji su se odselili kao Biševac i nazvali mesto Biševo zbog svog prezimena. A naj stariji Biševci postoje od 1181 godine i potiču od 4 brata od kojih su se 2 naselila u 2 sela kod Zubinog Potoka, jedan u jednom selu blizu Srbice i četvrti na području Kopaonika tj u blizini Leposavića i imamo veoma bogato, ponosno i lepo postojanje. Nama to naši stariji prenose i glupo je da se to vuče po kojekakvim forumima. Ima mnogo uspešnih Biševaca koji žive po Americi i evropi, od naučnika do misica i siguran sam daćemo se dogovoriti ko će objaviti knjigu o našem poreklu. Bez uvrede ali od svega ovog ništa nije tačno osim da danas jedni preko Ibra slave Petkovdan i sv Petku a nekad da su slavili sv Kralja. Spomenuo sam namerno reku Ibar jer ona ima veze što su sa sv Kralja promenili slavu u Petkovdan tj Petkovicu. Pozdravljam sve Biševce pravoslavne veroispovesti ma gde bili

    • Luka

      Dobro rodjače, a odakle dođoše ta 4 brata???? U 12. veku, a sada je 21. Računaj koliko generacija se izrodi za 9 vekova?

    • Jelena

      Ne znam puno o svom prezimenu, znam da je moj deda rođen u Jabuci (Zubin Potok), slavimo Sv. Petku i svi Biševci koje ja poznajem slave Sv. Petku. Volela bih da saznam više, zato valjda ovakvi forumi i postoje

      • Marko

        Sve Biševce koje ja znam poreklom iz sela Tenjkovo, Golije, Raške, Novog Pazara… slave Sveti Stefan dečanski ili Sv. Mrata, to je takođe i naša slava evo do danas nisam ni znao da drugi Biševci slave Sv. Petku, a po ovome sto sam dosad rocitao izgleda je prva slava bila Sv. Mrata…samo da smo mi živi i zdravi 🙂