Бељин

12. фебруара 2012.

коментара: 11

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (11)

Одговорите

11 коментара

 1. zlatica beljin

  Moja porodica Beljin potiče iz sela Izbište, nadomak Vršca. Slavimo sv.Jovana. Moj otac zvao se Bogica, deda Borivoje,pradeda Vladimir i njegov otac Pavle. Svi su rođeni u Izbištu. U nekom tekstu koji se bavi poreklom srpskih porodica u Vojvodini pročitala sam da su Beljinovi došli sa patrijarhom Čarnojevićem i privremeno se zaustavili oko sadašnje Bijeljine, a onda nastavili put Vojvodine. Jedan broj je ostao u blizini današnjeg Šapca gde postoji selo Beljin. Koliko mi je poznato, Beljinovih ima u Novoj Pazovi, Žablju, Titelu i njviše u Vršcu i okolini.
  Ako neko zna nešto više, volela bih da saznam.

 2. Milan

  Selo Golubinci,opstina Stara Pazova!Ima oko 30 porodica!

 3. Jasmina Ilćešin

  Moje devojačko prezime je Beljin, otac je imao stričeve u Golubincima. Postoji nešto nerazjašnjeno,naime neki stričevi se prezivaju Beljić a neki Beljin. Ima čak slučaj gde je otac Beljić a sin mu je Beljin. Naša krsna slava je Sv. Nikola

  • Srdjan

   Da, u Golubincima ima još uvek dosta nas Beljina, mada su se mladi naraštaji raštrkali po većim gradovima i belon svetu.
   Beljin/Beljić, bukvalno vode isto poreklo, ssmo su neke porodice ‘50ih iz nekog rsxloga umesto “in” dodale “ić”, valjda da bude u duhu prezimens Srpskog naroda. Moja krsna Slava je Sv. Nikola, kaoni kod velike većine preximenjaka.
   Pozdrav svim Beljinima 🙂

 4. Braca Djacic

  Meni je baba iz Zablja iz porodice Beljin , voleo bih da saznam nesto vise o familiji Beljin iz Zablja

  • Ana

   Takodje. Jako bih volela da saznam nesto vise o poreklu ovog prezimena. Moja pokojna baka po mami Velinka, njen brat Novak (ujak moje mame) i otac Dimitrije su Beljini iz Zablja. Udajom, ona se preselila u Becej i tamo ostala da zivi a njene dve cerke i sin su posle studija ostali u Beogradu (gde sam ja rodjena i ostala da zivim) i Novom Sadu.

 5. Dušan

  Dobar dan,
  Imamo i porodice Beljin cak i u Rumuniji, opstina Varias( Varjaš), u okolini Temisvara.
  Selo se pominje iz 1332 godine, kao slovensko naselje.
  Po crkvenim protokolima, prezime Beljin , pominje se cak iz 1779 godine.
  Trenutno zive jos 5 porodica sa prezimenom Beljin, u selu.

 6. Andrija Beljić

  Pozdrav. Zovem se Andrija, prezivam Beljić. Ja sam iz sela Medvedja, kod grada Trstenika. Po nekim pričama mog dete, mi je poznato da su Beljići u Medvedji zapravo iz sela Crna Bara, odakle je došao moj askurdjel. Ovde ima oko 10 porodica i svi slavimo slavu Lazareva subota-Vrbica.

 7. Jelena

  Moja porodica Beljin je iz Backe… Selo Obrovac kod Backe Palanke. Tu su rodjeni i ziveli moj pradeda sa porodicom, deda, Mita Beljin (sa suprugom Zlatom i petoricom sinova), moj otac Nikola Beljin, brat Vladimir Beljin…Normalno, kao i moji stricevi i njihova deca, sa porodicama…Volela bih znati, odakle potice prezime Beljin i odakle je poreklo moje porodice, mojih predaka.