Poreklo prezimena Banjanin

12. februar 2012.

komentara: 3

Prezime Banjanin je, prema knjizi “Hercegovačka prezimena” Rista Milićevića, prisutno u selu Žiljevo kod Neveseinja. Starinom su Popovići iz Banjana. Po kraju odakle su došli dobili su današnje prezime. U Žiljevo je Banjaninu “došao djed na čitluk iz Zaloma”.

KRSNA SLAVA: Sveti Jovan

POZNATI: Tanja Banjanin, pevačica

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Branko Todorović

    Banjanin je bio učitelj Boško koji je tridesetih godina prošlog veka predavao u osnovnoj četvorogodišnjoj školi u Srpskoj Grapskoj (danas je to Grad Doboj, a tada srez dobojski, banovina vrbaska).

    Ne znam ništa posebno o njemu, ali sećam se toga Banjanina iz priča koje mi je pričao moj deda, kome je bio učitelj. Malopre nađoh na internetu da je bio nosilac Ordena Svetog Save V reda. Orden mu je dodeljen 3. XII 1938. godine (v. Prosvetni glasnik za 1939. godinu).

    Bio je oženjen Jelenom, koju iz priča više pamtim kao Banjanku, i ona je bila prosvetni radnik. Nađoh da su u Srpsku Grapsku došli premeštajem iz Bos. Petrovog Sela, sreza gračaničkog, banovine vrbaske, to je današnje Petrovo na Ozrenu. To je odluka od 4. XI 1931. godine.

    Ne znam šta je bilo sa njima posle rata, mislim da su preživeli rat, ali sećam se dedove priče o zboru naroda na kom je rešeno da se diže na ustanak protiv ustaša u leto 1941. godine, kada je učitelj došao pun zebnje među svoje bivše đake, a koji ga osokoliše rečima koje ja više ne umem da ponovim (a djed je to pričao kao da i sad stoji na tom mestu, gde je pala odluka da se robovati neće, i kao da sam i ja sad tamo sa njim).

    Ako neko od tih Banjana još postoji, i ako ovde svrati, neka bude ponosan na svoje pretke, koji svojim znanjem i dobrotom uđoše u istoriju trebavskog kraja.

  2. Vojislav Ananić

    BANJANIN (p), Žiljevo kod Nevesinja. Starinom su Popovići iz Banjana. Po kraju iz koga su došli dobili su današnje prezime. U Žiljevo je Banjaninu “došao djed na čitluk iz Zaloma”. Slave Jovanjdan (59:231).

    Izvor: RISTO MILIĆEVIĆ – HERCEGOVAČKA PREZIMENA, Beograd, 2005.

  3. Vojislav Ananić

    Banjani se prvi put pominju 1319. g. u Arhivu Dubrovnika ali ne kao banjska teritorija nego bratstvo Banjanin koje je bilo jako i kao takvo trgovalo sa Dubrovnikom. Banjani se pominju 1422, 1428, 1465, 1477, 1485. i docnije. „Pominje se starješina jednog katuna u Banjama Dragaš 1422, Morlak (naziv hrišćanina turskog podanika) iz Banjana, koji je bio u službi kod dubrovačkog arhiepiskopa i sa njegovim osedlanim konjem i mačem pobjegao. 1428. godine neimenovani banjski vojvoda 1465. godine, kad su 1466. godine pali pod tursku okupaciju, u prvom turskom popisu 1477. g. i u Hercegovačkom Sandžaku banjski vojvoda sa sjedištem u Prijepolju, 1489. godine i banjski vojvoda Radič, po ocu Vuković, 1485. godine.” Sa preseljenjem poslednjih drobnjačkih porodica u Drobnjak nazivaju se samo Banjani po prezimenu bratstva Banjanin, kako je to, već, rečeno. „Prvo je mjesto dobilo ime Banjani po bratstvu Banjanin, a zatim i pleme po imenu mjesta – banjsko pleme. Bratstvo Banjani uspjelo je da nametne svoje prezime mjestu, a zatim po mjestu i plemenu. Vjerovatno da su se i Banjani prije toga nazivali Rudinama, kao i ostali dijelovi rudinske visoravni.» Pejović ističe da većina banjskih bratstava vode porijeklo od srpskog plemena Novljana koje se doselilo u ove krajeve u VIII vijeku? Jedno od njih najbrojnije i najuticajnije bilo je novljansko bratstvo Banjanin koje je i zadržalo to prezime sve do 16. vijeka, pominje ih K. Jireček i dubrovački Arhiv. Poslije ovoga banjska teritorija zvala se Banjani. Banjani su imali mnogo vojvoda, od Cvjetka Banjanina (na nadgrobnoj ploči u Jovanjskoj crkvi na Petrovićima gdje je sahranjen, piše da je bio vojvoda i da se prezivao Banjanin) pa do velikog vojvode Maksima Baćovića. I ne potiču iz Banjske, iz Petropolja od Kosova polja nego iz plemena Novljana. Javljaju se kao Petrovići-Banjanin sa Radojem Petrovim, sinom Radičevim. Po prvom prezimenu toga bratstva i selo je dobilo sadašnje ime Petrovići i zadržalo Petrović-Banjanin do početka XVIII vijeka, a onda prelaze na prezimena po očevima i djedovima ili nadimcima.

    Izvor: Kosto Radov Perućica, OPUTNA RUDINA — Građa za proučavanje mog zavičaja — Beograd, 1989. g.