Порекло презимена Бојић

11. фебруар 2012.

коментара: 59

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

БОЈИЋИ

(на Градини)

Бојићи су поријеклом из села Бојића, из Горње Мораче, одакле су се синови Симеуна Бојића Драгиша и Никола у првој половини 20. вијека доселили у село Градину у Шаранцима.

Има их исељених у Бачко Добро Поље, гдје су се одселили као колонисти 1945. године, а њихови потомци и данас тамо живе.

Славе Аранђеловдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Претходни чланак:

Коментари (59)

Одговорите

59 коментара

  1. Mirjna Bojic Velika Plana

    U opstini Velika Plana u selima Donja Livadica i Markovac zivi osamnest kuca Bojica
    Po datumima na mesnim grobljima,na spomenicima vec od druge polovine osamnestog veka

  2. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Бојић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Бојић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места, који су постављени или ће бити ускоро постављени.

    -Барошевац
    -Баћевац
    -Вранић
    -Дражевац
    -Конатице
    -Мислођин
    -Петка
    -Шушњар

    • Vladan

      Kolubarskji Bojići, barem ovi u Petci i Šušnjaru slave krnu slavu Sveti Nikola. Po godinama na spomenicima u seoskim grobljima može se zaključiti da su u obim krajevima najmanje od 19 veka, ali …

      U pomenutoj knjizi se pominje da su u okolinu Lazarevca došli u 17 (ili 18) veku iz okoline Novog pazara – Raške oblasti, zajdeno sa još dve velike familije – Đuketićima i Živanovićima.

      Dalje istraživanje kako su stigli u Rašku oblast i kada ne postoji, ali najverovatnije su u nekoj od većih seoba došli na ta područja iz južnih krajeva – Crna Gora ili Kosovo i Metohija.

      Takođe, prezime Bojić postoji i u okolini Sarajeva (muslimanska i pravoslavna veroispovest – ova druga moždaviše i ne), kao i u Lici do poslednjih ratova 1991- 1995.

  3. Dane Bojić

    Moja familija potiče iz sela Ravnaja kod Krupnja i tu su se doselili iz sela Radalj . Slavimo Svetog Jovana .

  4. Фамилије-презимена Бојић по местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Соколска нахија“.

    -Брасина
    -Доња Тријешњица
    -Осат
    -Бајина Башта
    -Рача

  5. Жарко Бојић

    Драги рођаци Бојићи, морате да знате да постоје најмање два братства Бојића, различитог поријекла. Бојићи, од којих сам ја, су Васојевићи, који су се издвојили из братства Зечевића и доселили у Горњу Морачу. Из колијевке(српства) у колијевку(ускока)! Касније смо се расељавали по Црној Гори и Србији, од нас су настала поједина братства у Србији (Луковићи, Алексићи, Стојићевићи), међутим тих братстава има и другог поријекла. Славимо Аранђеловдан, прислужујемо Никољдан.Неки Бојићи расељени од нас промијенили су славу.

    Бојићи, за које стоји да су једно од најстаријих презимена на Балкану немају са нама крвно сродство, јер смо ми младо братство. Постоји историјски податак да је у бици код Ангоре од стране Џингис Кана 1402. године заробљен неки Бојић, могуће Драгутин. То је само доказ да братство Бојића постоји од давнина, а наше се братство почело формирати после 1710 год, преласком Боје Зечевића из Лијеве Ријеке (Васојевићи) у Горњу Морачу.
    Поздрављам све Бојиће!

    • Луковић Александар

      Ја сам Луковић и били смо Бојићи у Горњој Морачи. Преселили смо се у село Гајтан 50км од Лесковца. Има над свугде а ја живим у Београду.

      • Milica

        Istina. Bojici su nastali od Mihajla Zečevića koji je presao u Gornju Moraču i preimenovao u Boja Bojic. Od njega ide dalje Nedjeljko Bojic pa dalje… Lukovici iz Gajtana su 100% Bojici ( čukunbaba Zorka ) nam je od njih. Imamo knjigu Loza Lukovića iz Gajtana a i najbolji drug mi je Bojic te se sve poklapa. Veliki pozdrav svima!

    • Mika

      Druze jel slusas ti sebe I svoj ego,iz kolevke srpstva.kolevke uskoka.najstariji.ratovali sa dzingis kanom,pricas o nekim predanjima kao da su apsolutne cinjenica,spusti se na zemlju,mene je sramota kad citam tvoj komentar

  6. Раде Бракочевић

    Бојићи су разнородни. Има Бојића који су примили ислам. Зна се да у Метохији и Косову има Бојића који су поарнаућени – Арнауташи – данас Албанци. Ови Бојићи су од Бојића Васојевића.

  7. Vlada Jovanovic

    Mene jako interesuje dali neko moze nesto da mi kaze o poreklu ovih bojica koji zive u okolini sarajeva koji su presli na islam? odakle su ,koje pleme i koja im je bila krsna slava pre nego su presli na islam? hvala

  8. Предраг

    Поштовани,

    напоменуо бих да презиме Бојић постоји и у селу Масловаре, бањалучка област, крсна слава нас Бојића из Масловара је Ђурђевдан. По изворима из црквених књига и споменика 1830. година се наводи као рођење једног од Бојића.. то би био писани доказ нашег присуства овде, волио бих кад бих пронашао још података.. такође, у Бањалуци постоји презиме Бојић, који славе другу славу, нисам сигуран коју..

  9. Милорад Богдановић

    Посјети нашу Дигиталну библиотеку http://www.poreklo.rs/2014/01/05/digitalna-biblioteka-portala-poreklo/ гдје има доста литературе, а ја ти препоручујем књиге, Ђорђа Јањатовића – Презимена Срба у Босни https://docs.google.com/file/d/0B3ma9plMXxAEV1hjcnQ0U09wNW8/edit и Шематизан д/б за 1882 годину https://docs.google.com/file/d/0B3ma9plMXxAEbHQxWUNSdHJTaXc/edit

  10. VLADAN JOVANOVIĆ

    Već nekoliko godina vršim istraživanje porekla stanovnika sela Markovac kod Velike Plane.
    Za BOJIĆE iz Markovca imam podatke iz raznih izvora ( Tefteri poreza, Crkvene knjige i drugo) da su u Markovac doseljeni iz Kupinovca (Resava) između 1804. i 1814. te godine , slave “Svetog Nikolu” a rodonačelnik im je Bogdan – Boja Donić ( 1831.godine ima brata Ivana i Živana i sinove Milorada i Miloša – kasnije bogati trgovac).
    Detaljnije će biti izneto u pripremljenom materijalu “MARKOVAC – Naselje u pomoravlju” .