Порекло презимена Бојић Reviewed by Momizat on . Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’ БОЈИЋИ (на Градини) Бојић Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’ БОЈИЋИ (на Градини) Бојић Rating:
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Бојић

Порекло презимена Бојић

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

БОЈИЋИ

(на Градини)

Бојићи су поријеклом из села Бојића, из Горње Мораче, одакле су се синови Симеуна Бојића Драгиша и Никола у првој половини 20. вијека доселили у село Градину у Шаранцима.

Има их исељених у Бачко Добро Поље, гдје су се одселили као колонисти 1945. године, а њихови потомци и данас тамо живе.

Славе Аранђеловдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 


Коментари (45)

 • Mirjna Bojic Velika Plana

  U opstini Velika Plana u selima Donja Livadica i Markovac zivi osamnest kuca Bojica
  Po datumima na mesnim grobljima,na spomenicima vec od druge polovine osamnestog veka

  Одговори
 • Милодан

  Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Бојић.
  Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Бојић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места, који су постављени или ће бити ускоро постављени.

  -Барошевац
  -Баћевац
  -Вранић
  -Дражевац
  -Конатице
  -Мислођин
  -Петка
  -Шушњар

  Одговори
  • Vladan

   Kolubarskji Bojići, barem ovi u Petci i Šušnjaru slave krnu slavu Sveti Nikola. Po godinama na spomenicima u seoskim grobljima može se zaključiti da su u obim krajevima najmanje od 19 veka, ali …

   U pomenutoj knjizi se pominje da su u okolinu Lazarevca došli u 17 (ili 18) veku iz okoline Novog pazara – Raške oblasti, zajdeno sa još dve velike familije – Đuketićima i Živanovićima.

   Dalje istraživanje kako su stigli u Rašku oblast i kada ne postoji, ali najverovatnije su u nekoj od većih seoba došli na ta područja iz južnih krajeva – Crna Gora ili Kosovo i Metohija.

   Takođe, prezime Bojić postoji i u okolini Sarajeva (muslimanska i pravoslavna veroispovest – ova druga moždaviše i ne), kao i u Lici do poslednjih ratova 1991- 1995.

   Одговори
 • Dane Bojić

  Moja familija potiče iz sela Ravnaja kod Krupnja i tu su se doselili iz sela Radalj . Slavimo Svetog Jovana .

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Бојић по местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Соколска нахија“.

  -Брасина
  -Доња Тријешњица
  -Осат
  -Бајина Башта
  -Рача

  Одговори
 • Жарко Бојић

  Драги рођаци Бојићи, морате да знате да постоје најмање два братства Бојића, различитог поријекла. Бојићи, од којих сам ја, су Васојевићи, који су се издвојили из братства Зечевића и доселили у Горњу Морачу. Из колијевке(српства) у колијевку(ускока)! Касније смо се расељавали по Црној Гори и Србији, од нас су настала поједина братства у Србији (Луковићи, Алексићи, Стојићевићи), међутим тих братстава има и другог поријекла. Славимо Аранђеловдан, прислужујемо Никољдан.Неки Бојићи расељени од нас промијенили су славу.

  Бојићи, за које стоји да су једно од најстаријих презимена на Балкану немају са нама крвно сродство, јер смо ми младо братство. Постоји историјски податак да је у бици код Ангоре од стране Џингис Кана 1402. године заробљен неки Бојић, могуће Драгутин. То је само доказ да братство Бојића постоји од давнина, а наше се братство почело формирати после 1710 год, преласком Боје Зечевића из Лијеве Ријеке (Васојевићи) у Горњу Морачу.
  Поздрављам све Бојиће!

  Одговори
  • Луковић Александар

   Ја сам Луковић и били смо Бојићи у Горњој Морачи. Преселили смо се у село Гајтан 50км од Лесковца. Има над свугде а ја живим у Београду.

   Одговори
   • Milica

    Istina. Bojici su nastali od Mihajla Zečevića koji je presao u Gornju Moraču i preimenovao u Boja Bojic. Od njega ide dalje Nedjeljko Bojic pa dalje… Lukovici iz Gajtana su 100% Bojici ( čukunbaba Zorka ) nam je od njih. Imamo knjigu Loza Lukovića iz Gajtana a i najbolji drug mi je Bojic te se sve poklapa. Veliki pozdrav svima!

    Одговори
  • Mika

   Druze jel slusas ti sebe I svoj ego,iz kolevke srpstva.kolevke uskoka.najstariji.ratovali sa dzingis kanom,pricas o nekim predanjima kao da su apsolutne cinjenica,spusti se na zemlju,mene je sramota kad citam tvoj komentar

   Одговори
 • Раде Бракочевић

  Бојићи су разнородни. Има Бојића који су примили ислам. Зна се да у Метохији и Косову има Бојића који су поарнаућени – Арнауташи – данас Албанци. Ови Бојићи су од Бојића Васојевића.

  Одговори
 • Vlada Jovanovic

  Mene jako interesuje dali neko moze nesto da mi kaze o poreklu ovih bojica koji zive u okolini sarajeva koji su presli na islam? odakle su ,koje pleme i koja im je bila krsna slava pre nego su presli na islam? hvala

  Одговори
 • Предраг

  Поштовани,

  напоменуо бих да презиме Бојић постоји и у селу Масловаре, бањалучка област, крсна слава нас Бојића из Масловара је Ђурђевдан. По изворима из црквених књига и споменика 1830. година се наводи као рођење једног од Бојића.. то би био писани доказ нашег присуства овде, волио бих кад бих пронашао још података.. такође, у Бањалуци постоји презиме Бојић, који славе другу славу, нисам сигуран коју..

  Одговори
 • Милорад Богдановић

  Посјети нашу Дигиталну библиотеку http://www.poreklo.rs/2014/01/05/digitalna-biblioteka-portala-poreklo/ гдје има доста литературе, а ја ти препоручујем књиге, Ђорђа Јањатовића – Презимена Срба у Босни https://docs.google.com/file/d/0B3ma9plMXxAEV1hjcnQ0U09wNW8/edit и Шематизан д/б за 1882 годину https://docs.google.com/file/d/0B3ma9plMXxAEbHQxWUNSdHJTaXc/edit

  Одговори
 • VLADAN JOVANOVIĆ

  Već nekoliko godina vršim istraživanje porekla stanovnika sela Markovac kod Velike Plane.
  Za BOJIĆE iz Markovca imam podatke iz raznih izvora ( Tefteri poreza, Crkvene knjige i drugo) da su u Markovac doseljeni iz Kupinovca (Resava) između 1804. i 1814. te godine , slave „Svetog Nikolu“ a rodonačelnik im je Bogdan – Boja Donić ( 1831.godine ima brata Ivana i Živana i sinove Milorada i Miloša – kasnije bogati trgovac).
  Detaljnije će biti izneto u pripremljenom materijalu „MARKOVAC – Naselje u pomoravlju“ .

  Одговори
 • Димитрија Бојић

  Бојића има у Борку, општина Кнежево РС, славе Јовандан и Ђурђевдан;у Грабовици- општина Котор Варош – славе Јовандан, ; Бојићи код Челинца – свалве Аранђеловдан; Масловаре; Друговићи – славе Св. Василија.

  Одговори
 • Boško

  Bojići iz Prapatnice , okolica Trogira , Dicmo Dalmacija okolica Splita , Klis Dalmacija okolica Splita, Drvenik Veliki otok kod Trogira
  Pozdrav iz Dalmacije

  Одговори
 • Boško

  Ja sam Bojić iz Dalmacije , genetski kod mi je I2a N ( Sjeverna loza ) navodno nam je predak prije 1500 -1700 g došao na Balkan sa Karpata točnije južna Poljska . Moj otac ne zna ništa o svojim predacima i prošlosti , navodno smo došli iz stare Hercegovine u Dalmaciju 1700 g ali to nema nikavih dokaza . Ovde u Dalmaciji smo mi Vlaji kao i ostali po Dalmatinskoj Zagori . Eto toliko ako tko ima neka zanimljiva otkrića o prezimenu Bojić neka ih podjeli
  Pozdrav svim ljudima dobre Volje

  Одговори
  • Defendor

   Поздрав Бојићу,

   Да ли нам можете рећи коју крсну славу славе ваши Бојићи у Далмацији?

   Унапред хвала,
   Defendor

   Одговори
   • Boško

    Krsna Slava mi je nepoznata jer su moji predaci valjda bili Bogumili

    Одговори
    • Defendor

     Хм… али богумила нема већ петсто и кусур година? Претпостављам онда да сте сад као род римокатолици? Јер православни сви имају или макар памте да су имали крсну славу или свеца заштитника?

     Одговори
     • Boško

      A da bi onda došli u zaleđe Dalmacije primorski gradovi su uvjetovali promjenu vjeroispovjesti svima pa tako ima Rimakatolika koji su bili muslimani npr.Alajbeg koji su zadržali svoje prezime . Ali svi ti u Zagori su prihvatili Rimokatoličanstvo praktično , nisu neki veliki vjernici psuju ko psi , vrlo su prevrtljivi ko ljudi , prosti , seljaci , čobani , svi još govore ikavicom ne razlikuju se od pravoslavaca i muslimana ničim osim Vjerom sada . Ja smatram da su oni svi rođaci bliži ili daljni ali sigurno jesu u srodstvu .

      Одговори
 • Saša

  Ima nas Bojića dosta i u Subotici na severu Vojvodine :-). Slavimo Svetog Stefana, po spisima iz arhiva bilo nas je ovde i pre 1800 godine.

  Одговори
 • Dejan Dobrivoja Bojic

  Pozdrav za sve Bojice!
  Zivim u Cupriji republika Srbija.
  Koliko je meni poznato u Cupriji smo zadnjih 200 godina ako ne i vise, porodicna slava nam je
  Mitrovdan. Cukun deda Panta Bojic je imao tri sina Svetu(preminuo kao dete) , Misu(nije imao dece) i Pantu. Panta Bojic je imao sina Miroslava . Miroslav ima sina Dobrivoja i cerku Kosaru ,Dobrivoje ima sinove Ivana i Dejana.
  Ivan ima sina Dimitrija a Dejan sina Stefana i cerku Anu.

  Postoji jos jedna familija Bojic u Cupriji sa kojom nismo u srodstvu , koliko je meni poznato u selu Vlaska nadomak Cuprije zivi nekoliko familija Bojica.

  Pozdrav Dejan Bojic

  Одговори
 • Ivan bojic

  Ja sam iz cetereza izmedju petrovca na mlavi i pozarevca nosim poreklo bojica a poticemo od nekog deda boje kome neznam poreklo slavimo slavu lazarevu subotu i vrbicu ako neko zna nesto o tom dedi neka se javi bio bih puno zahvalan….. pozz od Bojica

  Одговори
 • Milan

  Cao Ljubice ,odakle si 😁

  Одговори
 • Војислав Ананић

  БОЈИЋ (м), бивши род у Струјићима и Вељој Међи (Попово). Од њих су Курде у Габели (59:275). У Струјићима је сачувано сјећање на њих у топониму „Бојића Појате“ (84:181).

  Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

  Одговори
 • Bojan Bojic

  pomaze bog BOJICI poreklo mi je iz sela ljubinic nadomak obrenovca zeleo bi znati da saznam za dalje od pradede odakle su se tu naselili na drugoj strani kod sapca selo bojici u crnoj gori u gornjoj moraci bojici kako saznati od kojih sam nasledio sam slavu od oca svAlimpija stolpnika voleo bih dobiti odgovor znaci mi puno pisite mi na fejs pre cu procitati bojan burek bojic hvakla vam

  Одговори
 • Dragan

  Pozdrav svim Bojićima,
  moji su iz bosanske Krajine, selo Drugovići između Banja Luke i Prnjavora. Slava je Sveti Vasilije Veliki (14. januar) Znam da je još čukun djed Dimitrije živio tu do kraja 19. vijeka, kao i jedan od njegovih sinova Pane, moj pradjed (umro 1925.). Navodno svi Bojići vode porijeklo od Kolašina, od Vasojevića
  I u Krajini ima Bojića muslimana, kao i u Hrvatskoj katolika.

  Zna li iko kada i zašto su došli do Krajine i zbog čeka ovo prezime (koga su se bojali)?

  Одговори
  • Snježana Simanić

   Bojić prezime se javlja u selu Drugovići preko Vrbasa prema Prnjavoru iz pravca Banja Luke. Oni slave 14.01. sv.Vasilija Velikog isto kad je mali Božić i srpska pravoslavna nova godina.

   Одговори
 • Dunja

  Nisu se nikog bojali, bar ne toliko da ih obilježe prezimenom. Rijeka Bojana kod Skadra, bila donijeli im je prezime. Tu im je bio prvi dom.
  Moj otac je pričao ovako: Bojići potječu oko područja Berana i Nikšića. Pripadnici su plemena Vasojevića. Uvijek žive pokraj Dragovića. Gdje su Dragovići tu su i Bojići.
  Sredinom 19 stoljeća, pokreću se i Dragovići i Bojići i idu dalje na sjeverozapad. Dolaze u područje Bosanske krajine, također odlaze u južne dijelove Hrvatske.
  Interesantno je da postoji selo Drugovići u blizini Laktaša, koje ima stanovnike prezimena Bojić. Moj pok. otac ( rođen 1924. i moja baba rođena 1900.) nikad selo Drugovići nisu zvali tako, uvijek su govorili da idu u Dragoviće.
  Ovi Bojići imaju Slavu Sveti Vasilije Veliki, 14.1.
  Još nešto, baba mi je pričala da su njoj kao djetetu govorili da su žene u Bojića najopasnije. S njihovim ženama se nije moglo šaliti, bile su vrlo oštroumne i ratoborne.

  Одговори
  • Dragan

   Draga Dunja, hvala na informacijama, pogotovo o porijeklu Bojića. Ovo o Dru(a)govićima znam jer mi je otac (i čukundjed) tamo rođen i Slava nam je 14.1.

   I ovo za žene je tačno, govorili su „U Bojiće idi, iz Bojića ne vodi“:)

   Одговори
 • Вујо Бојић

  Помаже Бог браћо и сестре Бојићи живим у селу Сакар у општини Мали Зворник на подрињу не могу да нађем порекло мојих Бојића пошто немам никакву крвну вазу од ових наведених салвим Јоакима и Ану и има нас свега 4 куће Бојића у селу и једини смо који нису примили ислам пошто је сакар мешовито село а они Бојићи који су се потурчили су прешли преко Дрине и сада живе у насељу које је преко пута Сакара које се зове Дивич чисто муслиманско насеље у којем нема ни једног Србина тако да ако ико зна барем нешто о пореклу нас Бојића на подрињу нек ми каже

  Одговори
 • Јоксим

  Вујо,
  Урадите ДНК тест. Тако се може доћи до сазнања о пореклу Ваших Бојића.

  Одговори
 • Svetislav Bojic

  Pozdrav za Sve Bojice sirom Sveta.Ja sam Svetislav Bojic rodjen u Istoku Na Kosovu u kojem je bilo 20 ak familija Bojica. Bojica je bilo I u selu Dobrusi kod Istoka I Vitomirici kod Peci a Takodje I u Peci. Uglavnom svi smo poreklom iz Gornje Morace I dosli u Metohiju krajem 19 I pocetkom 20 veka. Slavimo slavu Sv Tomu.

  Одговори
 • Милан Бојић

  Поздрав свима!
  Да ли имате неку више информацију када су у питању Бојићи у Подрињу, пре свега у регији Осат између Сребренице и Скелана одакле су моји пореклом? Бојићи из тог краја славе св. Алимпија Столпника. Често су се се расељавали у област западне и северозападне Србије Бајина Башта, Ваљево, Шабац итд. Да ли неко зна неку информацију више када је у питању порекло Бојића из овог дела или би могао неку литературу да ми препоручи. Хвала унапред!

  Одговори
 • Snježana Simanić

  Pitanje za Dragana i Dunju od kojih Bojića su iz Drugovića ja sam unuka Raska Bojića

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top