Порекло презимена Бугарчић

11. фебруар 2012.

коментара: 26

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (26)

Одговорите

26 коментара

  1. dragan bugarcic

    Interesuje me odakle potice prezime Bugarcic? Ja sam rodjen u Beogradu, opstina Rakovica, naselje Knezevac. Po prici moga pradede Zike Bugarcica rodj. 1895 nasa familija je tu naseljena preko 200 god. Prezime Bugarcica ima u selu Slanci nadomak Beograda, Cacku i Guci. Po pradedinoj prici poticemo iz Guce. Interesuje me dali mogu preko vas da saznam odakle potice prezime BUGARCIC?

    • Tomic

      Zdravo bio familijo, i ja sam iz Кnezevca. Deda mi je bio Zivota BUGARCIC, a baba Katarina VUJCIC – pradeda Petar BUGARCIC. Interesuje me da li si pravio stablo i dokle si stigao? Moji su slavili svetog Nikolu. Pozdrav iz FRANCUSKE.

    • DRAGAN BUGARCIC

      Pozdrav svim rodjacima,sto se tice slave slavim SV. NIKOLU nisam pravio rodoslov,sto se tice porekla nismo dosli iz kumodraza jer nam je pokojni pradeda pricao da smo dosli iz guce ali to ko zna kada je bilo posto na nasem knezevackom groblju je sahranjen i pradedin deda.Pre par godina bio sam na nekoj svadbi u Guci i video da tamo ima dosta Bugarcica,takodje znam da ih i u cacku dosta ima. Za to Bugarcicevo sokace nisam cuo ali cu se raspitati gde se tacno nalazilo.

  2. Nebojsa

    Поздрав Драгане,пошто ниси навео славу,написаћу ти све о Бугарчићима из околине Београда .
    Ови подаци су прикупљани почетком 20. века.

    У Сланцима, Бугарчићи су пореклом од Ниша, отуда им је предак побегао убивши тамо девојку. Побегао са братом, који је побегао у Панчево, славе Митровдан.

    У Врчину, Бугарчићи пореклом из Бугарске и славе св. Николу.

    У Бегаљици, Бугарчићи од Пирота пореклом,славе Ваведење.

    У Кнежевцу, Бугарчићи стари досељеници, прешли овамо из Кумодража, славе св. Николу.

    У Белом Потоку, Бугарчић-Јањић,пореклом из јужних српских крајева, славе Митровдан.

    Извор “Околина Београда”, Риста Т. Николић

    Драгане,има нешто Бугарчића и у ѕападној Србији, али и тамо се за њих каже да су пореклом из Заплања (југо-источна Србија), славе св. Николу .

    По мени, ваше даље порекло води баш из тих крајева,све указује на то.

  3. Uros Bugarcic

    Pozdrav od Urosa Bugarcica. Zivim na Vidikovcu, a preci su mi iz okoline Lazarevca, selo Barzilovica. Krsna slava nam je Sveti Jovan. Ne znam od kad smo na tom podrucju, niti odakle smo se doselili. Vidim, u Nebojsinom odgovoru Draganu Bugarcicu, da nema podataka o Bugarcicima iz kraja mojih predaka. Znacilo bi mi da mi odgovorite, ako imate neki trag, odakle potice moja familija! Hvala.

    • Bugarcic

      Cao rodjace ja sam iz Lazarevca takodje sam cuo da imam rodjake iz Barzilovice..
      Ovde zivimo dugo negde oko 250 godina…Zeleo bih da napravim porodicno stablo..
      Dokle ti znas svoje predke da li im znas imena…
      Cuo sam price i da smo se doselili iz Guce.

    • katarina

      Urose ja sam Katarina Bugarcic iz Sopica (Lazarevac) znam sigurno da imam rodjake u Barzilovici nazalost nikada ih nisam upoznala sem jedne tetke i brata, a brat mi je pominjao i da njegov ujak tj moj stric zivi u Bg-u zainteresovana sam da pravim porodicno stablo poznata mi je prica od cukundede koji je dosao iz Barzilovice ali pre toga nista znam da je tamo imao bracu i braca svoje potomke takodje brat koji je iz Barzilovice mi je pominjao da postoji crkva brvnara i da odatle mogu da se uzmu neki podaci…..Mozda bi i ti mogao da mi pomognes aa nekim informacijama…..unapred zahvalna…

  4. Sarko

    Urose prema ispitivanju sela Barzilovica iz 1933-1936 godine zabelezen je rod: Jovanovici (4 kuce, Jeremici 3 kuce, BUGARCICI 3 kuce, Nedeljkovici 4 kucem Zarkovici (Blagojevici 4 kuce, svi su jedan rod doselili se u drugoj polovini 19. veka sa Vlasine.

  5. Moja majka je iz porodice Bugarcic,a koliko znam poreklo im je iz okoline Valjeva.Moj pradeda je bio ugledan covek u Beogradu,a jos pre desetak ili mozda malo vise,godina,u Beogradu je postojalo Bugarcicevo sokace na opstini Palilula.
    Porodica Bugarcic je bila dosta imucna pre rata,ali su im komunisti sve oduzeli.

    • Marija Stanisic

      Dobar dan,

      rodjena tetka moje bake po majci, Bosiljke Djukic Stanisic, iz Valjeva, bila je udata u bogatu porodicu Bugarcic, u Beogradu, po kojoj se zvalo Bugarcica sokace. Receno mi je da to negde kod Skadarlije.

      Mislim da mi je tetka moje majke, sada vec pokojna, Draga Djuric Stanisic,rekla da imamo jednog rodjaka iz Bugarcica familije koji se zvao Dragi, ako se dobro secam i da zivi negde na Karaburmi.

      Marija Stanisic
      [email protected]

  6. jovan

    Interesuje me dali neko moze da mi kaze nesto o poreklu prezimena Kazandzic iz Slanaca,krsna slava im je Sveti Nikola

    • Небојша Новаковић

      Казанчићи спадају у старије породице у Сланцима (Ћуковац). Почетком 20. века било их је 20-ак кућа. Пореклом су са Косова, славе Св. Николу.

    • Igor

      Kazandzici iz Slanaca su poreklom iz Bijeljine.
      Stara prica, ubio Turcina pa bla-bla-bla…
      Tamo su jako stara porodica.
      Pre toga poreklo vuku iz hercegovackih krajeva. Nemaju blage veze s Kosovom.
      Medju kazandzicima ima i srba i hrvata i muslimana. Dovoljno je baciti pogled na fejsbuk.

      • Nikola Kazandzic

        Ja sam Kazandžić iz Leštana,deda mi je pricao da su nam prvi koreni iz mesta Kazanci na međi između Crne Gore i Hercegovine,a neka nasa baba iz Slanaca de udala u Leštane u porodicu Todorovic i da je posle toga dovela brata u Lestane gde se on ozenio.On je imao 3 sina i Kazandzica u Leštanima ima na 3 mesta.A moj deda je 50-ih godina presao u MM Lug,i tamo smo rodjeni moj otac,brat i ja.I naravno poveo je bracu i sada nas ima i u MM Lugu.

  7. jovan

    Da li mozda postoje jos neki podaci o poreklu ovog prezimena Kazandzic?

  8. Vladan

    Prema starim pričama Bugarčići su došli iz Hecegovine, Guča , Čačak. Prezime potiče od bugarštica, (svirali).Slave nisu svima iste jer su se i udavali (muški).Dragačevci imaju slavu Jovandan?, Čačani sv. Nikolu. Moji su u Čačku preko 300god.

  9. Фамилије-презимена Бугарчић по местима пребивалишта. Према књизи Боривоја Дробњаковића “Космај”.

    -Велика Иванча
    -Стојник
    -Рогача
    -Ропочево

  10. Marijana Koštić

    Milodan, ja sam rodom iz ROGAČE i znam da su oduvek nas JANKOVIĆE zvali Bugarčići. Odakle dolazi prezime JANKOVIĆ mogu samo da nagađam da je po JANKU KATIĆ koji je iz Rogače. Ako znaš više, radovalo bi me da čujem.