Порекло презимена Бојанић

11. фебруар 2012.

коментара: 19

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ БОЈАНИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Бојанић

Хаплогрупа: G2a-L497

Порекло: Трнавци код Рудог, Рудо, Република Српска

Крсна слава: Никољдан

Контакт: [email protected]
_________________________

Бојанић

Хаплогрупа: G2a-L497

Порекло: Воћин, Славонија, ХР

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

Бојанић

Хаплогрупа: I1-P109, род Дробњака

Порекло: Жагровић, Книн, Далмација, ХР

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

Бојанић

Хаплогрупа: J2a-M92, род Цуца-Пјешиваца

Порекло: Кривошије, Рисан, Котор, Црна Гора

Крсна слава: Јовањдан

Контакт: 

_________________________

 

 

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (19)

Одговорите

19 коментара

  1. djordje bojanic

    КРИВОШИЈЕ , ЦРНА ГОРА (корени породице БОЈАНИЋ)

    Област је добило име по неком Кривошићу чије се име помиње у дубровачком извјештају из XV вијека. Према неким изворима, први помен области Кривошија у писаним изворима је из извјештаја млетачког заповједника у Рисну, Анђела Гонема, из 1686. године. У извјештају се помиње 15-20 кућа у Кривошијама.

    Кроз Кривошије пролази пут који је био значајан у средњовјековно и античко доба. О томе свједоче између осталог остаци поплочаног пута у дубодолини Лупоглава.

    Кривошије се налазе на територији некадашње турске нахије Риђани и дијелом Драчевице. Риђани, средњовјековни Власи, сматрају се прецима Кривошијама. Због учесталих сукоба и мијешања са црногорско-херцеговачким племенима, Риђани полако нестају.

    Истраживања племена Кривошија показаују да се од 1430. до 1500. године знатан број становника племена одселио у Боку которску. Сеобе су настављене и у вријеме турске владавине. Кривошије у том периоду учествују у устанцима племена Никшића и подловћенске Црне Горе. Тада се у ове крајеве досељавају избјеглице братстава из Куча, Бјелопавлића, Пјешиваца и из околине Цетиња. Од тих досељеника развијају се у Кривошијама братства

    Бојанићи
    Самарџићи
    Радојичићи
    Вучуровићи
    Ристелићи

    Кривошијама владају Турци до 1684. године, затим припадају Млетачкој републици до пропасти Венеције 1797. године, када прелазе у састав Аустроугарске. Од 1807. припадају Француској, од 1813. Црној Гори. Бечким конгресом 1814. године, Кривошије су поново под Аустроугарском контролом, као дио Илирских покрајина. Ово је изазивало побуне међу локалним становништвом, од којих је вјероватно најпознатији онај из 1869. године. Још данас у крају постоје остаци аустроугарских утврда.

    Вук Караџић је забиљежио да је 1834. у Кривошијама било око 250 кућа и 1.200 душа, сви грчког закона.

    Кривошије је назив за српско племе или за висораван и историјску микрорегију близу Котора у Црној Гори, односно Старој Херцеговини, на источним обронцима Орјена, изнад Рисна.

  2. Drago mi je da ima ovakvih članaka jako korisni su , zanima me dali neko zna porijeklo Bojanića iz Jutrogošte- blizu Prijedora – Rep.Srpske ?

    • Милорад Богдановић

      Драгице, пошто нисте навели коју славу славе Бојанићи из Јутрогоште, а да буде потешкоћа још и већа у “Шематизму даборобосанском” за 1882 годину парох Стеван Бера није доставио никакве податке, доста је теже сада писати о презименима и славама парохијана Марнима гдје је тада било 39 кућа и 294 душе; Јутрогоште 42-298; Враголово 20-158; Брезичани 37-243; Грабашница 16-129; Ахметовци 28-189; Драготња 86-591.
      У овоме “Шематизму” презиме Бојанић слави девет различитих слава, у скором свим крајевима БиХ. У с/з дијелу Крајине:1. Стевањдан славе у парохијама Кукуље, Стапари (Градишка); Рекавица (Бањалука);2.Ђурђевдан славе у парохији Гомионица,(Хан)Кола и Шљивно (Бањалука) и Кукуље (Градишка); 3.Јовањдан славе у парохији Бистрица (Бањалука).
      Ово презиме се спомиње у мјесту Жарковић (Ђурђевдан), доселили из Босне у 17 вијеку кад и у мјесто Плавно (Арх. Михаило или Стевањдан) који су 1938 године одселили у Србију-Шабац. (Погледати књигу “Породице далматинских Срба”, аутор Александар Бачко, стр.69)
      У Херцеговн Бојанићи славе Јовањдан у Фатници (Билећа), доселили из Кривошија а у Жебљуши код Мостара славе Лучиндан. Има их још у Мостару, Јасену и Придворцима код Требиња, огранак су Радојичића из Кремног Дола. (Препис из књиге “Херцеговачка презимена” аутор Ристо Милићевић, стр.244)
      Презиме Бојановић спомње се у писаним документима 1335 у Војводству светог Саве, а презиме Бољановић 1398 у дубровачком архиву.
      Србско загорско братство Бољановић бијаше у Загорју, под Трескавицом, односно под Рогојем у истоименом данашњем селу Бољановићи (Калиновик), ђе данас нема тога презимена. (Препис из књиге Петра Ашкрабе Загорског – СРБИЈА… стр.111)

      Е толико за сада о нашем презмену Бојанић. Велики поздрав из предивног Поткозарја.

      П.С. Ћирилица је цура фина, и зато је писати, милина.

  3. Aleksandar Damnjanovic

    MOJI PRECI,BOJANICI SU PO PRICI MOJIH RODITELJA NASELILI ZAPADNU SRBIJU,UB,PO MOM MISLJENJU NEGDE PRE PRVOG SVETSKOG RATA. DOSLI SU IZ LIKE,NE ZNAM KOJE MESTO. TAKODJE PO MOM MISLJENJU DOSLI SU ZBOG SUROVIH USLOVA ZA ZIVOT I POLJOPRIVREDU U KRSOVITIM PREDELIMA LIKE. AKO IMA NEKO NEKU SLICNU PRICU,VOLEO BIH DA MI NAPISE. POZDRAV

  4. Darko Bojanic

    Koliko sam ja cuo o svojim korenima Bojanici dolaze iz sela Vilusi kod Cetinja CG.
    Inace postoji selo Bojanici na putu izmedju Kraljeva i Raske odakle je vecina Bojanica iz Kraljeva a Slava koju slavimo je Sv.Vartolomej i Varnav. 24.06.

  5. Goran Bojanic rodjen u Priboju na Limu Srbija.Pre cetrnaest godina dosao sam sa porodicom u Suboticu,gde i danas zivim i radim.Pre jedno sedam godina poceo sam se interesovati o lozi Bojanic.Odlaskom na more u C.Goru dosao sam do saznanja da Bojanica ima u Krivosijama iznad Risna.Otisavsi u Krivosije zatekao sam najstarijeg Bojanica u tom mestu Savu,koji mi je dao sledece informacije o lozi Bojanica.I on ovako kaze,da su Bojanici porijeklom iz Srbije,selo Bojanici kod Kraljeva.Za vreme turske vladavine nisu hteli da placaju porez i troica brace bjeze u C.Goru mesto Kokoti kod Podgorice stari put ka Cetinju.Jedan brat ostaje u kokotima,drugi odlazi u Hrvatsku gde u drugom svetskom radu se pokatolici celo selo da nebi bili pogubljeni od strane ustasa.A treci brat Vuk odlazi u Krivosije kao hajduk.Mi slavimo slavu Jovandan isto kao oni u Krivosijama,sto bi se moglo reci da smo mi od Bojanoca iz Krivosija.I da je za vreme seoba u Priboj,Srbija tacnije selo Polje dosao Bojanic Stjepan od koga smo mi svi Bojanici iz tog sela,Toje sve sto ja znam o nasoj lozi.Pozdrav. Moj kontakt telefon 065 390 000 1.

  6. bojanic stanka milica

    Ja sam milica bojanic .rodno mjesto mog djeda mladjena mog oca stanka I mene je selo otahovljni kod mrkonjic grada.. znam da je prezime bojanica rasprostranjeno po cijeloj bivsoj jugi ali ja neznam odakle tacn moji poticu kad su se nastanili u orahovljane krsna slava nam je 9jan Sveti stefan..

  7. Зоран Бојанић

    Зоран Бојанић рођен у селу Врело општина Липљан КиМ. Деда се доселио из Жагровића општина Книн, крсна слава је Ђурђев дан,св. Ђорђе. Отац Ратко, деда Милош, прадеда Ђурин даље не знам. Дедина браћа Сава и Миле. Читајући на овом сајту наишао сам на две грешке, у Жагровићима не славе сви Бојанићи Никољдан већ има кои славе Ђурђевдан и у селу Врелу нису сви Бојанићи дошли из Кривошија него 1к из Жагровића. Мене интересује одакле су дошли у Жагровиће ако неко зна, а исто тако ако неко зна раније претке од Ђурина. Поздрав и унапред хвала

    • Igor

      Koliko ja znam svi Bojanić iz okoline Knina su naselili s.Žagrović i slave Sv. Đorđa. Po predanju mojih starijih, došli su iz Bosne u 15 vijeku bežeći od turaka, a u Bosnu iz Hercegovine jer se tamo pojavila kuga. U Hercegovinu su došli iz Kosova preko Crne Gore pred najezdom turaka.

  8. Jelena Bojanic

    Moj otac je rodjen u opstini Kljuc,selo Dolovi (Orovljani).Bosna i Hercegovina.Slavimo Sv.Stefana 9.januara. Otac mi je pricao da su s jedne strane nasi iz C.Gore,tj da nam prezime potice iz C.Gore,to je sve sto znam. Ako neko zna nesto neka mi javi jer me zanima poreklo mog prezimena.Hvala

  9. Milan Bojanic

    Moj otac je iz sela Drazinovica kod Pozege Uzicke. Slavimo Jovandan. Otac mi je rekao da su Bojanici tu dosli iz sela Pcelice kod Niksica. Inace sam u Australiji upoznao Jovana Bojanica iz Krivosuja koji mi je rekao da Bojanici vode poreklo od barjaktara Kneza Lazara odnosno familije Orlovica koji je imao 5 sinova od kojih je jedna familija bila Barjaktarevic od koga je sin Bojan nastavio prezime Bojanic. Do danas nisam nikad istrazivao poreklo al isam nasao na internetu da je barjaktar bio Pavle Orlovic ali se ne spominju njegovi potomci vec sam nasao porodicno stablo njegove brace gde se ne spominju Bojanici.

    • Лука

      Милане,да ли сте заинтересовани да се за 3000. динара (10000. динара ниже од редовне цене која је 13000. динара) тестирате у оквиру мајске акције коју организује Портал Порекло?С обзиром на то да у бази Српског ДНК Пројекта већ постоји солидан број родова који по предању своје порекло везују за Орловиће,вашим тестирањем би се могло проверити да ли су Бојанићи са тим родовима повезани или не.

    • Boriša

      Ovo je najtačnije o Bojanićima.

  10. vojislav ananić

    О Кривошијама и Бојанићима је већ писано. Овде је приказан и родослов Бојанића.

    http://www.srpskaistorija.com/krivosije-rodoslov-bojanica/