Poreklo prezimena Bašić

11. februar 2012.

komentara: 19

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (19)

Odgovorite

19 komentara

  1. Milorad Bogdanović

    Prezime Bašić javlja se dolaskom turaka na ove prostore i nastalo od riječi BAŠA – zapovjednik manje turske vojne jedinice. Tako nastaju nova prezimena Baša i Bašić, većinom na graničnom prostoru dva carstva. Većina baša koja promjeniše svoje prezime, sačuvali su svoje Slave, pa se po tome može potražiti njihovo staro prezime. Naravno, u ova vremena, mnogo je lakše i jednostavnije. Posjetite http://poreklo.rs/srpski-dnk-projekat/ i dobićete sva upustva. Za nekoliko dana ili mjeseci (zavisi kako se odlučite) mnogo toga će biti jasno.

    Bašići na prostoru Dvor na Uni spominju se u 18 vijeku kao doseljenici sa prostora Like i Korduna koji su preko Bosanske Krajine doselili na prostor Pounja i Potkozarja.

    U Karlovačkom vladičanstvu Bašići sa Banije slave Đurđevdan i Nikoljdan a u Šematizmu dabrobosanskom za 1882 godinu, navodi se da Bašići slave osam različitih slava, nastanjeni većinom na graničnom prostoru nekadašnje dvije imperije. Najbrojniji su slavljenici Đurđevdana a spominju se u parohijama Dobrljin, Kostajnica, Svodna, Dubica, Sanski Most, Prijedor i Popovac kod Banjaluke.

    Prepis http://www.poreklo.rs/2014/01/05/digitalna-biblioteka-portala-poreklo/
    -Aleksandar Bačko, Porodice dalmatinskih Srba, Beograd 2008,
    -http://poreklo.rs/srpski-dnk-projekat/
    -Monografija Dvor na Uni, grupa autora (Stanovništvo- Ante Milićević, str 63) Dvor na Uni, 1991
    -Slavno Gavrilović, Građa za istoriju Vojne granice u 17 i 18 vijeku, Banijska krajina, Beograd 1989.
    -Šematizam dabrobosanski za 1882 godinu

  2. Katarina Nadlacki

    Porodica Bašić Novo Selo kod Vrnjacke Banje. Doselili se iz okoline Banja Luke još za vreme vladavine Turaka. Slave svetog Stefana 9.januar. Pozdrav i hvala unapred.

    • Basich

      Na otoku Drvenik Veli zapadno od Splita u crkvi sv.Jurja, postoje 3 groba obitelji Bašić iz godine 1517,1730,1742. Osobno nevjerujem da je vec 1517. godine postojao katolik koji bi uzeo prezime koje potjece od Osmanlija. Tako da ovi što pišu kako su prezime donjeli Turci i kako je nastalo od BAŠA nisu u pravu !!!

      • Katarina

        Moj pradeda je bio Stipe Bašić, katolik iz Kralja u BiH nadomak Hrvatske. Bio oženjen Ružom Klarić, imali petoro djece, jednog sina i 4 ćerke – od kojih je jedna moja baba. Baba je bila udata za mog dedu Frančeska Amorosija (Francesco Amoroso) čije prezime vodi porijeklo od dinastije Amorijano, tačnije od vizantijskog imperatora Mihajla Balbe drugog (Michele II L’amoriano). Ukoliko vas zanima koja informacija više, moja e adresa je [email protected] Ljep pozdrav svima!

      • Jelena

        Na otoku Rogoznica između Šibenika i Trogira nalazi se rimokatolička crkva i albanski svećenik u njoj odnedavno (oženjeni katolički klirik…)
        Elem, oltar crkve okrenut na istok što nije promaklo dvema Ruskinjama koje pitaju domaćina kako je to moguće ako su katolici i koliko dugo su njegovi preci u Rogoznici.
        Kaže – preko četiristo godina, sledi pitanje, odakle su došli, kaže iz okoline Međugorja bežeći pred Turcima.
        A u zapadnoj Hercegovini, pa tako i u Međugorju, nije bilo rimokatoličke bogomolje do početka 19. stoleća.

  3. Dušan

    Bašić iz Crne Gore,porijklom Vasojevići ,slave Aranđelovdan

  4. Basici poreklom iz Šekovića nedaleko od Zvornika, sada u Beogradu slave svetoga Jovana

  5. Vlada

    Familija Bašić iz Blaca, Toplica doselili se iz Osredca opstina Brus slava sv. Alimpije

    • Sava Popadić

      Bašića ima u Osredcima (Brus) koji su se raseljavali. U vreme kneza Miloša nekoliko familija iz Osredaka i drugih sela sa Kopaonika su dobili imanja begova Frenčevića zapadno od Kruševca i tu osnovali selo Koševi. Slave Đurđevdan i Alimpija.

  6. Vojislav Ananić

    BAŠIĆ (p.k.rn). Bašići (p), u Cerovcu (Šuma trebinjska), Rupnom Dolu (Površ), Lugu u Podbrđu i Bašićima (Bobani). Živjeli su i u Teleži kod Trebinja. Za Bašiće iz Taleže Kozić kaže da se ne zna odakle su starinom, a pamti se samo da je Vojin Bašić prije 200 godina preselio u Lug, “te mu i danas tamo ima potomaka”. Bašići nastanjeni u Cerovcu i Rupnom Dolu takođe su doselili iz Taleže. Stara slava svih Bašića je Jovanjdan. Međutim porodice u Rupnom Dolu “sad slave Šćepandan” (75:1168,1179,1180,1218, 1219). Bašići u Bobanima kažu da su porijeklom iz Taleže. Slave Jovanjdan, ima ih i u Mostaru. Bašići (k) su u Radišićima (Ljubuški). Došli su iz Broćanca u Posušju. U Broćancu ih ima i “poturčenih” (59:297). Bašići (m) su u Sopiljima, Vranješevićima i Ljeskovom Dubu (Nevesinje), Rječicama i Stanojevićima (Stolac). Bilo ih je i u Fatnici (Bileća). Bašić u Sopiljima starinom je Festić iz Fatnice, došao je iz Vranjevića “za majkom koja se udala za Bašića”. U Vranjeviće su veoma davno došli iz Ljeskova Duba. U Rječice su doselili iz Stanjevića – “prije 30 godina majka im obudovila pa ih dovela u rod” (59:232,245.253). Bašića ima nastanjenih i u Mostaru, a bilo ih je u Zasadu kod Trebinja, Bašićima, Avtovcu i Medanićima (Gacko).

    Izvor: RISTO MILIĆEVIĆ – HERCEGOVAČKA PREZIMENA, Beograd, 2005.

  7. Bajapatak

    Bašić, kod Plava(Crna Gora) i varoši doselili sa Baše kod Lješa u Albaniji, pa ovdje jedni kao: Baša, ili Bašlić. Isto tako je i kod Gusinja, odatle jedni otiđu u Zoraniće (Bistrica bjelopoljska) kao: Baša; Sutomore (Bar), porijeklom su iz Stare Srbije; Perast (Kotor) i okolina Herceg-Novog; Cetinje; Podgorica; iz Pepića u Miruše i Dobrun, uz obalu Trebišnjice, doselili se iz Župe na Drini; Đedići (Cerovac ) – Trebinje, ogranak Drekalovića iz Kuča; iz Gruda (Tuzi) sišli u Podgoricu, pa jedni odselili u Skadar i Carigrad

  8. Dejan

    Jovan Bašić
    Slavio sv.Vasilija na mali Božić 14.01.
    Naseljen sa porodicom daleko od svih puteva, podno Rudnika! Krajem 19 veka sa porodicom se seli u Barajevo ( Guncate)
    Ako ima njegovih potomaka – neka mi se jave , pošto znam još po koju sitnicu.
    [email protected]

  9. Goran Bašić

    Ja sam iz Bosanske Gradiške i moji slave Miholjdan 12og Oktobra

  10. Anđelko Bašić

    Sve što znam je da je moj deda Anđelko Bašić iz Prizrena. Slava je Aranđelovdan. Voleo bih da znam otkud Bašići u Prizrenu.