Poreklo prezimena Bačić

11. februar 2012.

komentara: 3

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Moje devojacko prezime je Bacic.Rodjena sam u Apatinu,a moj otac Nenad u Sonti(selo u opstini Apatin),baba i deda su ziveli uStaparu(selo kod Sombora)a moj otac se slucajno rodio u Sonti jer se baba tamo zatekla kod rodjaka.Secam se da je moj otac spominjao da su Stapar naselili kolonisti iz Srbije iz okoline Uzica,Kraljeva i Valjeva.Doslo je 100 parova (mladih muskaraca i zena) i da je po tome selo i dobilo ime “stopari”-Stapar.U vreme vladavine Austrougarske neki su primili katolicku veru,a za moju familiju znam da je uvek ostala u pravoslavnoj veri i svi mi koji imamo poreklo Bacic slavimo Svetu Petku.U Sonti ima nekoliko potomaka Bacica sa kojima sam razgovarala,rodbina smo ali ne mozemo tacno da ustanovimo koje koleno,znamo za neka zajednicka imena dedova ,pradedova i striceva.Svi slavimo Svetu Petku.Jedna moja daljna rodjaka iz tog sela poseduje kopiju plemickog grba porodice Bacic.Rekla mi je da je to pronasla u nekim arhivima i da je ta nasa porodica dobila od Austrougarske plemicku titulu i neke posede u to vreme za neke posebne zasluge(ne znam koje).Od poznatih licnosti znam samo za glumca Ljubisu Bacica ali ne znam njegovo poreklo.Cula sam da u Hrvatskoj ima dosta Bacica,na moru,prica se da su to iz naseg rodoslova nekada davno otisli odavde tamo da zive pa su se prekinule veze i oni su primili katolicku veru.

    • Sandra

      Moji nisu primili katoličku veru. Moja pra pra baka je Stana Bačić, živeli su u Slavoniji, selo Slavonske Bare kod Orahovice i bili su pravoslavni Srbi, poreklom iz Dalmacije. Svi su slavili Svetu Petku u selu. Udala se za nemca Josipa Švarc (izvorno Jozef), koji je prešao u pravoslavnu veru i izjašnjavao se kao Srbin. Imali su pet ćerki.
      Sandra

  2. Marko

    Moja porodica se preziva Stević, živimo u naselju Knežica (opština Petrovac na Mlavi/Braničevski okrug) i slavimo Sv. Nikolu.
    Ono što je zanimljivo, jeste da nas svi u kraju zovu Bačićima, ali ne znam zbog čega, jer mi moji stari nikada u potpunosti nisu objasnili! 🙂
    Priča o naseljavanju/doseljavanju u aktuelno mesto boravišta takođe nikada nije dublje analizirana. Ja sam, mogu slobodno reći, prvi od Stevića/Bačića koji se “srcem” zainteresovao za svoje korene, te bi mi bilo kakva informacija DOSTA značila!!
    Hvala unapred! ☺