Порекло презимена Бачић

11. фебруар 2012.

коментара: 3

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Moje devojacko prezime je Bacic.Rodjena sam u Apatinu,a moj otac Nenad u Sonti(selo u opstini Apatin),baba i deda su ziveli uStaparu(selo kod Sombora)a moj otac se slucajno rodio u Sonti jer se baba tamo zatekla kod rodjaka.Secam se da je moj otac spominjao da su Stapar naselili kolonisti iz Srbije iz okoline Uzica,Kraljeva i Valjeva.Doslo je 100 parova (mladih muskaraca i zena) i da je po tome selo i dobilo ime “stopari”-Stapar.U vreme vladavine Austrougarske neki su primili katolicku veru,a za moju familiju znam da je uvek ostala u pravoslavnoj veri i svi mi koji imamo poreklo Bacic slavimo Svetu Petku.U Sonti ima nekoliko potomaka Bacica sa kojima sam razgovarala,rodbina smo ali ne mozemo tacno da ustanovimo koje koleno,znamo za neka zajednicka imena dedova ,pradedova i striceva.Svi slavimo Svetu Petku.Jedna moja daljna rodjaka iz tog sela poseduje kopiju plemickog grba porodice Bacic.Rekla mi je da je to pronasla u nekim arhivima i da je ta nasa porodica dobila od Austrougarske plemicku titulu i neke posede u to vreme za neke posebne zasluge(ne znam koje).Od poznatih licnosti znam samo za glumca Ljubisu Bacica ali ne znam njegovo poreklo.Cula sam da u Hrvatskoj ima dosta Bacica,na moru,prica se da su to iz naseg rodoslova nekada davno otisli odavde tamo da zive pa su se prekinule veze i oni su primili katolicku veru.

    • Сандра

      Моји нису примили католичку веру. Моја пра пра бака је Стана Бачић, живели су у Славонији, село Славонске Баре код Ораховице и били су православни Срби, пореклом из Далмације. Сви су славили Свету Петку у селу. Удала се за немца Јосипа Шварц (изворно Јозеф), који је прешао у православну веру и изјашњавао се као Србин. Имали су пет ћерки.
      Сандра

  2. Мaрko

    Мoja пoрoдицa сe презивa Стевић, живимо у насељу Кнежица (општина Петровац на Млави/Браничевски округ) и славимо Св. Николу.
    Оно што је занимљиво, јесте да нас сви у крају зову Бачићима, али не знам због чега, јер ми моји стари никада у потпуности нису објаснили! 🙂
    Прича о насељавању/досељавању у актуелно место боравишта такође никада није дубље анализирана. Ја сам, могу слободно рећи, први од Стевића/Бaчићa који се “срцем” заинтересовао за своје корене, те би ми било каква информација ДОСТА значила!!
    Хвaлa унaпрeд! ☺