Poreklo prezimena Avdalović

10. februar 2012.

komentara: 2

[toggle title=”TESTIRANI AVDALOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Avdalović

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Nevesinje, Hercegovina, Republika Srpska

AVDALOVIĆ, stare porodice nastanjene u nevesinjskom i gatačkom kraju. Smatra se da su porijeklom sa Čeva u Crnoj Gori, odakle su se doselili u Stepen (Gacko) i nevesinjska sela: Slato, Zijemlja, Drežanj. Dedijer je zabilježio drukčije: da su Avdalovići starinom iz Drežnja, ali mu se čini da je ipak “istinitija ona priča koju smo zabilježili na Stepenu”. Nekada su živjeli i u selu Pržine. Ima ih i u Gacku. Novak Mandić navodi da je jedna porodica Avdalovića otišla sa Stepena poslije kuge 1813-1815. Najprije su živjeli u Mostaru, a odatle su se “izdigli na imanje u Zijemlja”. (Risto Milićević, Hercegovačka prezimena)

Krsna slava: Ilindan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Avdalović je poreklom iz Mostara, a prisutno je u hercegovačkom selu Zijemlja.

Danas se sreće u Nevesinju, Banjaluci, Senti, Beogradu.

Nastalo je od antroponima Avdal.

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. vojislav ananić

    – Avdalović: pravoslavna porodica u selu Zijemlja (Hercegovina), poreklom iz Mostara; savremeno prezime u Banjaluci, Nevesinju, Senti i Beogradu.

    IZVOR: Dr Velimir Mihajlović, SRPSKI PREZIMENIK, AURORA, Novi Sad, 2002.

  2. Vojislav Ananić

    AVDALOVIĆ (p), stare porodice nastanjene u nevesinjskom i gatačkom kraju. Smatra se da su porijeklom iz Čeva u Crnoj Gori, odakle su se doselili u Slepen (Gacko) i nevesinjska sela: Slato, Zijemlja, Drežanj…Dedijer je zabilježio drukčije: da su Avdalovići starinom iz Drežnja, ali mu se čini da je ipak “istinitija ona priča koju smo zabilježili na Stepenu”. Nekada su živjeli i u selu Pržine. Ima ih i u Gacku. (59:198,199.223) Novak Mandić navodi da je jedna porodica Avdalovića otišla sa Stepena poslije kuge 1813 – 1815. Najprije su živjeli u Mostaru, a odatle su se „izdigli na imanje u Zijemlja” (147:566,567).

    Izvor: RISTO MILIĆEVIĆ – HERCEGOVAČKA PREZIMENA, Beograd, 2005.