Порекло презимена Аврамовић Reviewed by Momizat on . Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’ АВРАМОВИЋИ (на Алузи) Дос Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’ АВРАМОВИЋИ (на Алузи) Дос Rating:
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена Аврамовић

Порекло презимена Аврамовић

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

АВРАМОВИЋИ

(на Алузи)

Доселио се Милан Аврамовић, средином 19. вијека, из села Бучја, из Затарја, у село Алугу, у Шаранцима. Године 1945. одселили су се као колонисти у Кулу у Војводину. Сада нико од овог братства не живи у Шаранцима.

Славили су Никољдан.

_______________________

АВРАМОВИЋИ

(у Доњој Буковици)

Даљња старина им је негдје из околине Цетиња, одакле је малог Аврама његова мајка донијела у мјесто Јадовник на Пештеру, пошто је рано остала удовица. Кад је одрастао, Аврам се оженио и формирао породицу; имао је седам синова, који се по свом оцу Авраму прозваше Аврамовићи. Аврамови синови и потомци се раселе на разне стране: у Бучје, Калуђеровиће, Прибој на Лиму, у село Црну Гору на Пивској планини, Алугу у Шаранцима, Зеленику у Боки; има их и у Краљеву, Крагујевцу, Ваљеву, Чачку и другим мјестима.

Аврамов син Марко имао је синове: Дуку, Петка и Продана. Од Продана је Новица, који има пет синова. Један од његових синова је Видоје-Видосав, који је из Чедова села крај Сјенице дошао У Беране 1937. године, гдје је купио вуновлачарску радњу. Из Берана је послије двије године прешао у Горњу Буковицу, а одатле, након годину дана, прелази у Доњу Буковицу, гдје се оженио од Чупића. У Доњој Буковици је живио све до своје смрти 1968. године. Остао му је син Звонимир- Мимо, просвјетни радник, који живи и ради на Боану и има два сина.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 


Коментари (22)

 • Милодан

  Према књизи Љубомира Љубе Павловић „Антропогеографије ваљевске Тамнаве“:
  Место живљења-доба досељавања-области и места одакле су досељени-Крсна слава-напомена:
  Порекло презимена Аврамовић:
  Скела, друга половина 18. века, Осат, Ђурђевдан.
  Совљак, друга половина 18. века, Лесковице у Подгорини, Ђуређевдан.
  Зукве, после 1827. године, Гвоздац-Ужићки округ, Никољдан, уљези у Аврамовиће 1 (Паниће).

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Аврамовић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  -Белић
  -Доња Буковица
  -Втиглав, Козличић
  -Котешица
  -Рађево Село.

  Остале податке породица Аврамовић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих села.

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Аврамовић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

  -Марковац
  -Ракинац
  -Драча
  -Шљивовац

  Одговори
 • Михајло Божовић

  Поштовани,
  Молим Вас да напишете и нешта о Аврамовићима из Ибарског Колашина.

  Одговори
 • Аврамовић из Куманова

  Поштовани, Аврамовића има и у Македонији, Куманово, Скопље, Тетово, сви су они досељени са Космета и централне Србије. Конкретно моја фамилија Аврамовић је из Никуљана, село у околини Куманова, досељени са Косова из околине Гњилана, село Жегра, старо презиме је Додић, касније су променили у Аврамовић по Аврама, а родослов иде овако:
  Бојан-Ивица-Зорко-Сима-Божин-АВРАМ. Славимо Никољдан, 19 Децембар.

  Одговори
 • Novica

  Avramovic ŽIVE u Rusni kod Nisa.ja sam Novica rođen1943. Moj pradeda je Marko, deda Trajno a otac Slavko.

  Одговори
 • Milica

  Pozdrav od jedne sremice, moji Avramovići su iz Neradina u Sremu, deda Branko (1932), stariji brat Dusko i mlađi Bogoljub. Slave sv. Jovana krstitelja 20. januara. Mislim da su Avramovići stigli u Velikoj seobi srba pod Čarnojevićem, iz Crne Gore. Negde sam pročitala ranije da potiču od Orlovića sa Cetinja, nisam sigurna. Zanima me da li su u srodstvu sa Teodorom Avramovićem Ticanom koji je bio vođa bune u Sremu? Ako ima bolje informisanih molim da se jave na email.

  Одговори
  • Defendor

   То би било занимљиво утврдити, Милице, да ли су ваши Аврамовићи исти род са Теодором Аврамовићем Тицаном. О Тицану, чини ми се, нема баш много података, не зна се чак ни где је рођен. Познато је само да беше пореклом из Срема. Било би занимљиво тестирати генетичко порекло Аврамовића по мушкој линији. Тако би се могло бар потврдити или оповргнути пореклом од Орловића са Цетиња. Орловића је већ доста тестирано, тако да се има где уклопити, уколико је порекло од њих. Предлажем вам да се учланите на наш форум, тамо ћете добти много више информација, него овде. А уколико сте баш заинтересовани за порекло, онда је најбоље тамо покренути тему, па ће ускочити свако ко нешто зна, или има од података, а таквих, верујте, не недостаје на нашем форуму. 😉

   Одговори
 • Nikola Avramović

  Moji su rodom iz Valjeva,tu su odavno po priči starijih…slavimo sv.Avramija….da li neko zna nešto više da mi kaže?hvala….

  Одговори
 • Vladan

  POZDRAV.JA SAM IZ SELO MIJATOVAC KOD CUPRIJE.ZNAM DA SU MOJI DOSLI IZ SELO SENJE KOD CUPRIJE“MANASTIR RAVANICA“I SLAVIMO SLAVU SVETOG TOMU(TOMIN DAN)PA BIH VAS ZAMOLIO DA MI NEKO KAZE NESTO VISE AKO ZNA O AVRAMOVICIMA ODAKLE JE POREKLO NAS.A INACE NAS ZOVU SAJKOVI.JAVITE MI NA FB.PROFIL AVRAMOVIC VLADAN.UNAPRED HVALA.

  Одговори
 • Vladimir Timčenko

  Moj deda Aleksandar Avramović, rođen je 1890.godine u selu Drlače,opština Ljubovija (bivši srez Azbukovica,okrug Podrinjski).Slavimo slavu Sveti Stefan.
  Kasnije je završio Trgovačku školu u Valjevu,oženio se udovicom iz Lajkovca i živeo i radio u Lajkovcu sve do svoje smrti.
  Da li znate da li još ima Avramovića u Drlačama i odakle su došli?
  U kojoj su crkvi u to vreme krštena novorođena deca iz Drlača?
  Želeo bih da znam ko su mi rođaci po dedinoj strani i gde su sada?

  Unapred zahvalan,
  Vladimir Timčenko

  Одговори
  • Ljuban Avramović

   Pozdrav prijatelju
   Ima Avramovića još u Ljuboviji, skoro smo im bili u gostima.
   Moj deda Budimir Avramović je živeo u Drlačama i 50-ih godina se preselio u Mačvu u Bogatić.
   Posedujemo knjigu gde piše o nama i našem poreklu.
   Pozdrav!

   Одговори
   • Vladimir Timčenko

    Poštovani Ljubane Avramoviću.
    Drago mi je da ste mi odgovorili.Bio bih srećan ako bi ste mi tu knjigu o poreklu i imenu Avramovića mogli kopirati,ili mi reći gde i kako mogu da je nabavim?
    Srdačan pozdrav,

    Vladimir Timčenko
    mob.te.:063 8191295

    Одговори
   • Vladimir Timčenko

    Poštovani Ljubane,

    Kako bih mogao da dobije kopiju,ili primerak knjige o poreklu familije Avramović iz Drlača?
    Bio bih Vam veoma zahvalan da me uputite.
    Srdačan pozdrav,

    Vladimir Timčenko
    mob.te.:0638191295

    Одговори
  • ZN

   U selu Drlače rođen je 1948 Ljuban Avramović (sada pokojni). Ima dva brata. Otac mu se zvao Budimir, baba po ocu Perka i ona ih je iz Drlače dovela u Bogatić kod Šapca. Slave Sv. Stefana.

   Одговори
 • dobrivoj

  Avramovici iz Jadranske Lesnice slave svetog Luku i navodno su iz okoline metkovica u hercegovini odakle su u 18.veku dosli u J.L.staro prezime im je Kusakovic!

  Одговори
 • Lolita

  Nisam napisala da Sam iz Nisa.Moj deda je dosao u Nis iz sela Gornja Dragusa kod Blaca.Zvao se Miroslav.Avramovic.Interesuje me kontakt Sa lozom Avramovica.Njegov otac je bio.Sazda Avramovic,a moj otac Srboljub Avramovic.Sazdin brat Marijan a njihov otac Avram Avramovic,Koji je ubio turcina u selu kod Cetinja.Prebegli Su na Kosovo Sa majkom.Gde Su Turci nasli Avrama…Sazda I Marijan Su pobegli Sa majkom u Gornju Dragusu kod Blaca.Interesuje me da Li postoji neko Ko je u srodstvu samnom?Molim Da mi se javi osoba ako postoji?Ime mi je Dao moj otac,Koji je umro 2014.god.na nasoj slavi Sv.Nikola 19.12.2014.Hvala unapred!Bog pomogao familiji Avramovic!

  Одговори
 • Аврамовић

  Ако знам да су моји Аврамовићи са Жабљака отишли 1750 године и дошли до Неретве (Коњиц) одакле тачно потичу на Жабљаку? Славимо Св. Николу.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top