Порекло презимена Аврамовић

10. фебруар 2012.

коментара: 33

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

АВРАМОВИЋИ

(на Алузи)

Доселио се Милан Аврамовић, средином 19. вијека, из села Бучја, из Затарја, у село Алугу, у Шаранцима. Године 1945. одселили су се као колонисти у Кулу у Војводину. Сада нико од овог братства не живи у Шаранцима.

Славили су Никољдан.

_______________________

АВРАМОВИЋИ

(у Доњој Буковици)

Даљња старина им је негдје из околине Цетиња, одакле је малог Аврама његова мајка донијела у мјесто Јадовник на Пештеру, пошто је рано остала удовица. Кад је одрастао, Аврам се оженио и формирао породицу; имао је седам синова, који се по свом оцу Авраму прозваше Аврамовићи. Аврамови синови и потомци се раселе на разне стране: у Бучје, Калуђеровиће, Прибој на Лиму, у село Црну Гору на Пивској планини, Алугу у Шаранцима, Зеленику у Боки; има их и у Краљеву, Крагујевцу, Ваљеву, Чачку и другим мјестима.

Аврамов син Марко имао је синове: Дуку, Петка и Продана. Од Продана је Новица, који има пет синова. Један од његових синова је Видоје-Видосав, који је из Чедова села крај Сјенице дошао У Беране 1937. године, гдје је купио вуновлачарску радњу. Из Берана је послије двије године прешао у Горњу Буковицу, а одатле, након годину дана, прелази у Доњу Буковицу, гдје се оженио од Чупића. У Доњој Буковици је живио све до своје смрти 1968. године. Остао му је син Звонимир- Мимо, просвјетни радник, који живи и ради на Боану и има два сина.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (33)

Одговорите

33 коментара

  1. Према књизи Љубомира Љубе Павловић “Антропогеографије ваљевске Тамнаве”:
    Место живљења-доба досељавања-области и места одакле су досељени-Крсна слава-напомена:
    Порекло презимена Аврамовић:
    Скела, друга половина 18. века, Осат, Ђурђевдан.
    Совљак, друга половина 18. века, Лесковице у Подгорини, Ђуређевдан.
    Зукве, после 1827. године, Гвоздац-Ужићки округ, Никољдан, уљези у Аврамовиће 1 (Паниће).

  2. Фамилије-презимена Аврамовић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    -Белић
    -Доња Буковица
    -Втиглав, Козличић
    -Котешица
    -Рађево Село.

    Остале податке породица Аврамовић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих села.

  3. Фамилије-презимена Аврамовић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића “Лепеница”.

    -Марковац
    -Ракинац
    -Драча
    -Шљивовац

  4. Михајло Божовић

    Поштовани,
    Молим Вас да напишете и нешта о Аврамовићима из Ибарског Колашина.

  5. Аврамовић из Куманова

    Поштовани, Аврамовића има и у Македонији, Куманово, Скопље, Тетово, сви су они досељени са Космета и централне Србије. Конкретно моја фамилија Аврамовић је из Никуљана, село у околини Куманова, досељени са Косова из околине Гњилана, село Жегра, старо презиме је Додић, касније су променили у Аврамовић по Аврама, а родослов иде овако:
    Бојан-Ивица-Зорко-Сима-Божин-АВРАМ. Славимо Никољдан, 19 Децембар.

  6. Novica

    Avramovic ŽIVE u Rusni kod Nisa.ja sam Novica rođen1943. Moj pradeda je Marko, deda Trajno a otac Slavko.

  7. Milica

    Pozdrav od jedne sremice, moji Avramovići su iz Neradina u Sremu, deda Branko (1932), stariji brat Dusko i mlađi Bogoljub. Slave sv. Jovana krstitelja 20. januara. Mislim da su Avramovići stigli u Velikoj seobi srba pod Čarnojevićem, iz Crne Gore. Negde sam pročitala ranije da potiču od Orlovića sa Cetinja, nisam sigurna. Zanima me da li su u srodstvu sa Teodorom Avramovićem Ticanom koji je bio vođa bune u Sremu? Ako ima bolje informisanih molim da se jave na email.

    • Бранко Тодоровић

      То би било занимљиво утврдити, Милице, да ли су ваши Аврамовићи исти род са Теодором Аврамовићем Тицаном. О Тицану, чини ми се, нема баш много података, не зна се чак ни где је рођен. Познато је само да беше пореклом из Срема. Било би занимљиво тестирати генетичко порекло Аврамовића по мушкој линији. Тако би се могло бар потврдити или оповргнути пореклом од Орловића са Цетиња. Орловића је већ доста тестирано, тако да се има где уклопити, уколико је порекло од њих. Предлажем вам да се учланите на наш форум, тамо ћете добти много више информација, него овде. А уколико сте баш заинтересовани за порекло, онда је најбоље тамо покренути тему, па ће ускочити свако ко нешто зна, или има од података, а таквих, верујте, не недостаје на нашем форуму. 😉

  8. Nikola Avramović

    Moji su rodom iz Valjeva,tu su odavno po priči starijih…slavimo sv.Avramija….da li neko zna nešto više da mi kaže?hvala….

  9. Vladan

    POZDRAV.JA SAM IZ SELO MIJATOVAC KOD CUPRIJE.ZNAM DA SU MOJI DOSLI IZ SELO SENJE KOD CUPRIJE”MANASTIR RAVANICA”I SLAVIMO SLAVU SVETOG TOMU(TOMIN DAN)PA BIH VAS ZAMOLIO DA MI NEKO KAZE NESTO VISE AKO ZNA O AVRAMOVICIMA ODAKLE JE POREKLO NAS.A INACE NAS ZOVU SAJKOVI.JAVITE MI NA FB.PROFIL AVRAMOVIC VLADAN.UNAPRED HVALA.