Poreklo prezimena Avramović

10. februar 2012.

komentara: 33

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

AVRAMOVIĆI

(na Aluzi)

Doselio se Milan Avramović, sredinom 19. vijeka, iz sela Bučja, iz Zatarja, u selo Alugu, u Šarancima. Godine 1945. odselili su se kao kolonisti u Kulu u Vojvodinu. Sada niko od ovog bratstva ne živi u Šarancima.

Slavili su Nikoljdan.

_______________________

AVRAMOVIĆI

(u Donjoj Bukovici)

Daljnja starina im je negdje iz okoline Cetinja, odakle je malog Avrama njegova majka donijela u mjesto Jadovnik na Pešteru, pošto je rano ostala udovica. Kad je odrastao, Avram se oženio i formirao porodicu; imao je sedam sinova, koji se po svom ocu Avramu prozvaše Avramovići. Avramovi sinovi i potomci se rasele na razne strane: u Bučje, Kaluđeroviće, Priboj na Limu, u selo Crnu Goru na Pivskoj planini, Alugu u Šarancima, Zeleniku u Boki; ima ih i u Kraljevu, Kragujevcu, Valjevu, Čačku i drugim mjestima.

Avramov sin Marko imao je sinove: Duku, Petka i Prodana. Od Prodana je Novica, koji ima pet sinova. Jedan od njegovih sinova je Vidoje-Vidosav, koji je iz Čedova sela kraj Sjenice došao U Berane 1937. godine, gdje je kupio vunovlačarsku radnju. Iz Berana je poslije dvije godine prešao u Gornju Bukovicu, a odatle, nakon godinu dana, prelazi u Donju Bukovicu, gdje se oženio od Čupića. U Donjoj Bukovici je živio sve do svoje smrti 1968. godine. Ostao mu je sin Zvonimir- Mimo, prosvjetni radnik, koji živi i radi na Boanu i ima dva sina.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (33)

Odgovorite

33 komentara

  1. CFDEE

    sajt je cool 😀

  2. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlović “Antropogeografije valjevske Tamnave”:
    Mesto življenja-doba doseljavanja-oblasti i mesta odakle su doseljeni-Krsna slava-napomena:
    Poreklo prezimena Avramović:
    Skela, druga polovina 18. veka, Osat, Đurđevdan.
    Sovljak, druga polovina 18. veka, Leskovice u Podgorini, Đuređevdan.
    Zukve, posle 1827. godine, Gvozdac-Užićki okrug, Nikoljdan, uljezi u Avramoviće 1 (Paniće).

  3. Familije-prezimena Avramović po mestima življenja i Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    -Belić
    -Donja Bukovica
    -Vtiglav, Kozličić
    -Kotešica
    -Rađevo Selo.

    Ostale podatke porodica Avramović, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih sela.

  4. Familije-prezimena Avramović, po mestima prebivališta. Prema knjizi Todora Radivojevića “Lepenica”.

    -Markovac
    -Rakinac
    -Drača
    -Šljivovac

  5. Mihajlo Božović

    Poštovani,
    Molim Vas da napišete i nešta o Avramovićima iz Ibarskog Kolašina.

  6. Avramović iz Kumanova

    Poštovani, Avramovića ima i u Makedoniji, Kumanovo, Skoplje, Tetovo, svi su oni doseljeni sa Kosmeta i centralne Srbije. Konkretno moja familija Avramović je iz Nikuljana, selo u okolini Kumanova, doseljeni sa Kosova iz okoline Gnjilana, selo Žegra, staro prezime je Dodić, kasnije su promenili u Avramović po Avrama, a rodoslov ide ovako:
    Bojan-Ivica-Zorko-Sima-Božin-AVRAM. Slavimo Nikoljdan, 19 Decembar.

    • Goran Avramovic

      Dobar dan Poticem iz loze avramovic iz nikuljane dali mozete da mi date vise informacija o te loze unapred zahvalan 078330630

  7. Novica

    Avramovic ŽIVE u Rusni kod Nisa.ja sam Novica rođen1943. Moj pradeda je Marko, deda Trajno a otac Slavko.

  8. Milica

    Pozdrav od jedne sremice, moji Avramovići su iz Neradina u Sremu, deda Branko (1932), stariji brat Dusko i mlađi Bogoljub. Slave sv. Jovana krstitelja 20. januara. Mislim da su Avramovići stigli u Velikoj seobi srba pod Čarnojevićem, iz Crne Gore. Negde sam pročitala ranije da potiču od Orlovića sa Cetinja, nisam sigurna. Zanima me da li su u srodstvu sa Teodorom Avramovićem Ticanom koji je bio vođa bune u Sremu? Ako ima bolje informisanih molim da se jave na email.

    • Branko Todorović

      To bi bilo zanimljivo utvrditi, Milice, da li su vaši Avramovići isti rod sa Teodorom Avramovićem Ticanom. O Ticanu, čini mi se, nema baš mnogo podataka, ne zna se čak ni gde je rođen. Poznato je samo da beše poreklom iz Srema. Bilo bi zanimljivo testirati genetičko poreklo Avramovića po muškoj liniji. Tako bi se moglo bar potvrditi ili opovrgnuti poreklom od Orlovića sa Cetinja. Orlovića je već dosta testirano, tako da se ima gde uklopiti, ukoliko je poreklo od njih. Predlažem vam da se učlanite na naš forum, tamo ćete dobti mnogo više informacija, nego ovde. A ukoliko ste baš zainteresovani za poreklo, onda je najbolje tamo pokrenuti temu, pa će uskočiti svako ko nešto zna, ili ima od podataka, a takvih, verujte, ne nedostaje na našem forumu. 😉

  9. Nikola Avramović

    Moji su rodom iz Valjeva,tu su odavno po priči starijih…slavimo sv.Avramija….da li neko zna nešto više da mi kaže?hvala….

  10. Vladan

    POZDRAV.JA SAM IZ SELO MIJATOVAC KOD CUPRIJE.ZNAM DA SU MOJI DOSLI IZ SELO SENJE KOD CUPRIJE”MANASTIR RAVANICA”I SLAVIMO SLAVU SVETOG TOMU(TOMIN DAN)PA BIH VAS ZAMOLIO DA MI NEKO KAZE NESTO VISE AKO ZNA O AVRAMOVICIMA ODAKLE JE POREKLO NAS.A INACE NAS ZOVU SAJKOVI.JAVITE MI NA FB.PROFIL AVRAMOVIC VLADAN.UNAPRED HVALA.