Poreklo prezimena Marić

5. februar 2012.

komentara: 101

[toggle title=”TESTIRANI MARIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Marić

Haplogrupa: I2a DS rod DŽ

Poreklo: Mirosavci, Lopare, Republika Srpska

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

Marić

Haplogrupa: J1 rod G

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Marić

Haplogrupa: R1a L1280 rod V

Poreklo: Kosor, Mostar, Hercegovina

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Marić široko je rasprostranjeno na tlu bišve Jugoslavije.

Zanimljiv prilog izučavanju ovog prezimena možete da pročitate OVDE.

*   *   *

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

MARIĆI

(žive u Tepcima i Podgori)

Vode porijeklo od Rajiča Tepčanina, po kome su se jedno vrijeme prezivali Rajičevići, a kasnije po svom pretku Tomi Tomići. Sadašnje prezime Marić su dobili po udovici Mari, koja je živjela u prvoj polovini 18. vijeka. Mara je imala sedam sinova, koji su bili vrlo imućni: imali su ogromna imanja u Jezerima. Najstariji od braće bio je tepački knez i on je držao radnike i najamnike. Kod njega se najmi jedno momče kome je bilo ime Stevo da čuva kneževe ovce zajedno sa kneževom sestrom. Oni se međusobno zavole i uzmu se. Priča se da je kod kneza došao jedan kalajdžija Ciganin, a po nekima kalajdžija Turčin, koga knez na konaku ubije, zbog čega njegova porodica i porodice njegove braće budu pobijene od strane Turaka iz Pljevalja.

U Marićima se priča da je knezu Mariću tada podvaljeno i da on nije ubio kalajdžiju, već da je to uradio neko drugi, a njemu podmetnuo dokaze koji su ga teretili. Turci tada poštede ženu kneževa brata Goluba i njenog sinčića Mika. Pokolj je izbjegao i knežev sinovac Veselin koji se tada nalazio sa majkom u ujčevini. Nakon dvadesetak godina vratio se na očevinu. On uspije da dokaže svoje porijeklo i vrati svoj dio imanja, koji je bio zaposjednut od strane Mika, Golubova sina, i Steva najamnika. Oni u Tepcima podijele zemlju i imanje na dva dijela i zaposjednu ih Veselin i Miko, a imanje koje su imali na „brdu“ na Jezerima, gdje su im bili katuni, podijele na tri dijela, uključivši u dio Steva, svoga tetka. Ima i druga verzija o ovom događaju, koja kazuje da se najamnik nije zvao Stevo, već da mu je bilo ime Mlađen, koji je navodno bio došao iz plemena Pipera i da su ga zbog toga zvali Mlađen Piper. Dalje kazuju da je Mlađen imao sina Steva po kome se njegovi potomci prozovu Stevovići. O ovome će biti više riječi kad se bude govorilo o porodici Stevović.

Zna se da je knez Tomić – Marić knezovao poslije kneza Petka Ninkovića, da je bio savremenik Milića Ninkovića, Boža Nikolina, Milovana Petkova, Vujice i Čuna Ćetkovića i Ivana i Sima Badnjara. Svi su oni živjeli u drugoj polovini 18. i početkom 19. vijeka. Pokolj Marića mogao se desiti u vremenu oko 1780 – 1790. godine.

Veselin Marić je imao tri sina: Živana, Pavla i Mikajila. Neki od njih se isele na svoje katune u selo Podgoru, gdje i danas žive njihovi potomci. Svi današnji Marići vode porijeklo od Veselinovih sinova. Marića ima iseljenih u Bosnu, na Glasincu, u Srbiji, na Kosmetu i u drugim mjestima širom naše zemlje.

Vaso Marić je bio u komitskom pokretu 1916-1918. godine. Vidoje Đurov iz Tepaca poginuo je u NOR-u kod Šumana 1944. godine, kao pripadnik jedinica NOV-a, a Jakov Vasov iz Tepaca nalazio se u 7. omladinskoj brigadi u kojoj je bio na dužnosti komesara čete. Bio je hrabar i pouzdan borac. U borbama je ranjavan. Slave Đurđevdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (101)

Odgovorite

101 komentara

  1. Radovan Maric

    Ja se zovem Radovan Marić iz sela Jasenovi Potoci,opština Mrkonjić Grad,Republika Srpska.Slava Đurđevdan.Živim U Vladimirovcu U Banatu.moji stari pričali su mi da smo se doselili sa izvora Sane(Rust Maića)pre oko 150 godina.I sada ima kod izvora Sane Marića.Izvor sane je nedaleko od moga sela,jedan sat pješaka.Sada nas ima u Vladimirovcu,Banatskom Novom selu,Beogradu,Novom Sadu,Banjaluci,Srpcu(oni su sa Izvora Sane).I mene interesuje odakle se vuče to prezime,neki kažu da smo Hercegoci,neki da smo Crnogorci, neki da smo Dalmatinci,mislim da se može saznati samo preko DNK.Pozdrav svima Marićima pa javite ako neko nešto sazna više.

  2. Nikola

    Postovanje. Ja sam Nikola Maric. Zivim u Prijedoru, Republika Srpska. Izbjegao iz Gornjih Biljana opstina Kljuc. Otac mi je Božo. Djed David. Prandjed Obrad. Cukundjed Eremija. Dalje ne znam. Volio bih da znam malo vise o porijeklu prezimena. Hvala.

    • Slobodan

      Pozdrav, moji su iz Tomine kod Sanskog Mosta, deda mi je pričao da je njegov deda ili pradjed doselio iz Biljana kod Ključa u Tominu… Mada znam da u Sani pocevsi od Sanice ima jako dosta Marica… poslije rata smo izbjegli sad smo po Novom Sadu, Banja Luci, Bijeljini i svugdje po svijetu slavimo Sv. Trifuna. Pozdrav svim Maricima!

    • Vlatko

      Nikola javi se ja sam od Marića iz Tepaca kod Žabljaka

      • Nenad

        Vlatko, moji stari su mi govorili da su moji Marici poreklom sa Zabljaka, ali bez konkretnih podataka. Moj djed Milenko (1930. god), pradjed Vladimir, cukundjed Aleksa koji je umro (ili poginuo) kada je moj pradjed bio dete pa je tu ta nit prekinuta. Slava Nikoljdan. Okolina Priboja i Rudog, selo Mokronozi. Mozes li mi nesto vise reci o Maricima sa Zabljaka?

  3. Marić

    Ima li Marića iz Kutine ili okoline Zapadne Slavonije?
    Odatle vučemo korenove, ali nažalost spletom okolnosti gotovo ništa ne znamo o poreklu.

  4. Vaso

    VASO
    Ja sam rodjen u Imljanima ,Skender Vakuf.danasnje Knezevo.Slavumo Sv.Stefana.Moja se porodica odselila u Srbac pa kasnije u N.Travnik.Mnogi Marici iz mog roda I dan danas zive u Imljanima I B.Luci.Brat mi je u I.Sarajevu a ja u Pertu Australija.Inace kolika je smo dugo nastanjivali Imljane da smo se izrodili tako da ima Marica u istom selu a da nismo vise rod.Po pricanju starih ,mi smo dosli iz Crne Gore,poslije ubistva nekog age Turcina.

    • Nikola

      Moji su mi pricali da smo mi sa Zabljaka i da smo posle ubistva nekov age turskog pobegli zbog krvne osvete . Slavimo Djurdjevdan . Moji su pobegli u Rilic to je na Kupresu ali trenutno zivimo u Srbiji.

    • Zdravo,
      Ja se zovem Zoran Maric, rodjen sam i zivim u Sloveniji. Moj otac je rodjen u Imljanima. Djed Lazar i jos neke njegove komsije su u II. Svjetskom ratu sklonili porodice od napada ustasa u planinu pa tako je nsatao zaseok Petrovo Polje. Tacno je da nas ima mnogo ali opet postoji mogucnost, da nam je isti predak, barem nama Maricim sa imljanskog podrucja. Dali znas ti dalje u istoriju odakle smo doselili i kad?

  5. Joksim

    Da li neko zna koliko onih porijeklom “pobiše” aga Turaka po Crnoj Gori, a i šire?

  6. Andrea

    Moje ime je Andrea Maric. Moj deda je Dragoljub Maric, potice iz Skender vakufa, opstina Imljani. Imao je dva brata, Savo Maric i Nikola Maric. Majka Milica, otac Stjepan. Deda se preselio u zap. Backu, tacnije u Kulu. Nasa slava je Sv.Jovan. U Kuli nas zivi dosta Marica, brojimo veliku familiju.Svaki od dedinih braca ima i musku i zensku decu.
    Ni deda ni njegova braca nisu zivi, a ja bih volela na neki nacin da saznam malo vise o nasim daljim rodjacima i precima

  7. Vlada

    Moje ime je Vlada Maric,slavim sv. Stefana i iz Srbije sam,tacnije iz mesta Ub,Kolubarski okrug…moj deda je se zvao Bogosav Maric i imao je dva brata Miodraga i Srecka…njihov otac a moj pradeda je se zvao Stanojlo Maric,koliko znam on je bio u zarobljenistvu u Nemackoj…nisam siguran ali mislim da vodimo poreklo iz Crne Gore pa ako nego moze jos nesto da mi kaze u sam

  8. aleksandar

    Hristos voskrese! pozdrav svim prezimenjacima, moj deda je iz Sekovica, Zupci. zanima me moze li mi neko reci koju slave slavu Marici tamo? Deda Ljubo Maric, otac Nedeljko.

    • Velimir Marić

      Aleksandre,

      Moj otac Jovan je takođe bio poreklom iz Šekovića. Tamo sam jednom bio i ima čitav jedan zaseok koji se zove Marići i tamo su svi moji preci sahranjeni. Moja tj njihova slava je Sveti Jovan

      Svako dobro i pozdrav svim Marićima
      Velimir Marić

  9. Bogdan

    Marica opština Foca ima slave slavu Sveti Trifun bilo nas je oko50 domaćinstava

  10. Nikola

    Moji Marici su iz Kupresa – Rilića (BiH) , poreklom su iz Zabljaka (CG) , trenutno zivimo u Srbiji. Slavimo Djurdjevdan.
    Nas predak bezao je sa sinovima kada su turci napali i pobegao u Kupres , ako je neko istog porekla neka se javi 🙂 Kazu da ima jos Marica u Zabljaku i Podgori (Pljevlja) .

    • Milorad Bogdanović

      Testiraj se Nikola pa vidi jesu li predanja tačna. Koliko znam Turci su i na Kupresu bili, skoro u isto doba kad i u Crnoj Gori.
      Tvoje prezime 1882. godine slavilo je 18 različitih slava, a Đurđevdan najviše. Tada je u tvojim Rilićima bilo 32 kuće i 320 duša.

      • Nikola

        Moracu se testirati . Moji kazu da su ubili nekog turskog agu i da su se zbog krvne osvete morali seliti pa su pobegli u Rilic . A i cuo sam da su Marici menjali slave pa moram saznati da li su moji menjali.