Порекло презимена Марић

5. фебруар 2012.

коментара: 101

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ МАРИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Марић

Хаплогрупа: I2a DS род Џ

Порекло: Миросавци, Лопаре, Република Српска

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

Марић

Хаплогрупа: J1 род Г

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Марић

Хаплогрупа: R1a L1280 род В

Порекло: Косор, Мостар, Херцеговина

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Марић широко је распрострањено на тлу бишве Југославије.

Занимљив прилог изучавању овог презимена можете да прочитате ОВДЕ.

*   *   *

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

МАРИЋИ

(живе у Тепцима и Подгори)

Воде поријекло од Рајича Тепчанина, по коме су се једно вријеме презивали Рајичевићи, а касније по свом претку Томи Томићи. Садашње презиме Марић су добили по удовици Мари, која је живјела у првој половини 18. вијека. Мара је имала седам синова, који су били врло имућни: имали су огромна имања у Језерима. Најстарији од браће био је тепачки кнез и он је држао раднике и најамнике. Код њега се најми једно момче коме је било име Стево да чува кнежеве овце заједно са кнежевом сестром. Они се међусобно заволе и узму се. Прича се да је код кнеза дошао један калајџија Циганин, а по некима калајџија Турчин, кога кнез на конаку убије, због чега његова породица и породице његове браће буду побијене од стране Турака из Пљеваља.

У Марићима се прича да је кнезу Марићу тада подваљено и да он није убио калајџију, већ да је то урадио неко други, а њему подметнуо доказе који су га теретили. Турци тада поштеде жену кнежева брата Голуба и њеног синчића Мика. Покољ је избјегао и кнежев синовац Веселин који се тада налазио са мајком у ујчевини. Након двадесетак година вратио се на очевину. Он успије да докаже своје поријекло и врати свој дио имања, који је био запосједнут од стране Мика, Голубова сина, и Стева најамника. Они у Тепцима подијеле земљу и имање на два дијела и запосједну их Веселин и Мико, а имање које су имали на „брду“ на Језерима, гдје су им били катуни, подијеле на три дијела, укључивши у дио Стева, свога тетка. Има и друга верзија о овом догађају, која казује да се најамник није звао Стево, већ да му је било име Млађен, који је наводно био дошао из племена Пипера и да су га због тога звали Млађен Пипер. Даље казују да је Млађен имао сина Стева по коме се његови потомци прозову Стевовићи. О овоме ће бити више ријечи кад се буде говорило о породици Стевовић.

Зна се да је кнез Томић – Марић кнезовао послије кнеза Петка Нинковића, да је био савременик Милића Нинковића, Божа Николина, Милована Петкова, Вујице и Чуна Ћетковића и Ивана и Сима Бадњара. Сви су они живјели у другој половини 18. и почетком 19. вијека. Покољ Марића могао се десити у времену око 1780 – 1790. године.

Веселин Марић је имао три сина: Живана, Павла и Микајила. Неки од њих се иселе на своје катуне у село Подгору, гдје и данас живе њихови потомци. Сви данашњи Марићи воде поријекло од Веселинових синова. Марића има исељених у Босну, на Гласинцу, у Србији, на Космету и у другим мјестима широм наше земље.

Васо Марић је био у комитском покрету 1916-1918. године. Видоје Ђуров из Тепаца погинуо је у НОР-у код Шумана 1944. године, као припадник јединица НОВ-а, а Јаков Васов из Тепаца налазио се у 7. омладинској бригади у којој је био на дужности комесара чете. Био је храбар и поуздан борац. У борбама је рањаван. Славе Ђурђевдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (101)

Одговорите

101 коментара

  1. Radovan Maric

    Ja se zovem Radovan Marić iz sela Jasenovi Potoci,opština Mrkonjić Grad,Republika Srpska.Slava Đurđevdan.Živim U Vladimirovcu U Banatu.moji stari pričali su mi da smo se doselili sa izvora Sane(Rust Maića)pre oko 150 godina.I sada ima kod izvora Sane Marića.Izvor sane je nedaleko od moga sela,jedan sat pješaka.Sada nas ima u Vladimirovcu,Banatskom Novom selu,Beogradu,Novom Sadu,Banjaluci,Srpcu(oni su sa Izvora Sane).I mene interesuje odakle se vuče to prezime,neki kažu da smo Hercegoci,neki da smo Crnogorci, neki da smo Dalmatinci,mislim da se može saznati samo preko DNK.Pozdrav svima Marićima pa javite ako neko nešto sazna više.

  2. Nikola

    Postovanje. Ja sam Nikola Maric. Zivim u Prijedoru, Republika Srpska. Izbjegao iz Gornjih Biljana opstina Kljuc. Otac mi je Božo. Djed David. Prandjed Obrad. Cukundjed Eremija. Dalje ne znam. Volio bih da znam malo vise o porijeklu prezimena. Hvala.

    • Slobodan

      Pozdrav, moji su iz Tomine kod Sanskog Mosta, deda mi je pričao da je njegov deda ili pradjed doselio iz Biljana kod Ključa u Tominu… Mada znam da u Sani pocevsi od Sanice ima jako dosta Marica… poslije rata smo izbjegli sad smo po Novom Sadu, Banja Luci, Bijeljini i svugdje po svijetu slavimo Sv. Trifuna. Pozdrav svim Maricima!

    • Vlatko

      Nikola javi se ja sam od Marića iz Tepaca kod Žabljaka

      • Nenad

        Vlatko, moji stari su mi govorili da su moji Marici poreklom sa Zabljaka, ali bez konkretnih podataka. Moj djed Milenko (1930. god), pradjed Vladimir, cukundjed Aleksa koji je umro (ili poginuo) kada je moj pradjed bio dete pa je tu ta nit prekinuta. Slava Nikoljdan. Okolina Priboja i Rudog, selo Mokronozi. Mozes li mi nesto vise reci o Maricima sa Zabljaka?

  3. Марић

    Има ли Марића из Кутине или околине Западне Славоније?
    Одатле вучемо коренове, али нажалост сплетом околности готово ништа не знамо о пореклу.

  4. Vaso

    VASO
    Ja sam rodjen u Imljanima ,Skender Vakuf.danasnje Knezevo.Slavumo Sv.Stefana.Moja se porodica odselila u Srbac pa kasnije u N.Travnik.Mnogi Marici iz mog roda I dan danas zive u Imljanima I B.Luci.Brat mi je u I.Sarajevu a ja u Pertu Australija.Inace kolika je smo dugo nastanjivali Imljane da smo se izrodili tako da ima Marica u istom selu a da nismo vise rod.Po pricanju starih ,mi smo dosli iz Crne Gore,poslije ubistva nekog age Turcina.

    • Nikola

      Moji su mi pricali da smo mi sa Zabljaka i da smo posle ubistva nekov age turskog pobegli zbog krvne osvete . Slavimo Djurdjevdan . Moji su pobegli u Rilic to je na Kupresu ali trenutno zivimo u Srbiji.

    • Zdravo,
      Ja se zovem Zoran Maric, rodjen sam i zivim u Sloveniji. Moj otac je rodjen u Imljanima. Djed Lazar i jos neke njegove komsije su u II. Svjetskom ratu sklonili porodice od napada ustasa u planinu pa tako je nsatao zaseok Petrovo Polje. Tacno je da nas ima mnogo ali opet postoji mogucnost, da nam je isti predak, barem nama Maricim sa imljanskog podrucja. Dali znas ti dalje u istoriju odakle smo doselili i kad?

  5. Јоксим

    Да ли неко зна колико оних поријеклом “побише” ага Турака по Црној Гори, а и шире?

  6. Andrea

    Moje ime je Andrea Maric. Moj deda je Dragoljub Maric, potice iz Skender vakufa, opstina Imljani. Imao je dva brata, Savo Maric i Nikola Maric. Majka Milica, otac Stjepan. Deda se preselio u zap. Backu, tacnije u Kulu. Nasa slava je Sv.Jovan. U Kuli nas zivi dosta Marica, brojimo veliku familiju.Svaki od dedinih braca ima i musku i zensku decu.
    Ni deda ni njegova braca nisu zivi, a ja bih volela na neki nacin da saznam malo vise o nasim daljim rodjacima i precima

  7. Vlada

    Moje ime je Vlada Maric,slavim sv. Stefana i iz Srbije sam,tacnije iz mesta Ub,Kolubarski okrug…moj deda je se zvao Bogosav Maric i imao je dva brata Miodraga i Srecka…njihov otac a moj pradeda je se zvao Stanojlo Maric,koliko znam on je bio u zarobljenistvu u Nemackoj…nisam siguran ali mislim da vodimo poreklo iz Crne Gore pa ako nego moze jos nesto da mi kaze u sam

  8. aleksandar

    Hristos voskrese! pozdrav svim prezimenjacima, moj deda je iz Sekovica, Zupci. zanima me moze li mi neko reci koju slave slavu Marici tamo? Deda Ljubo Maric, otac Nedeljko.

    • Велимир Марић

      Александре,

      Мој отац Јован је такође био пореклом из Шековића. Тамо сам једном био и има читав један засеок који се зове Марићи и тамо су сви моји преци сахрањени. Моја тј њихова слава је Свети Јован

      Свако добро и поздрав свим Марићима
      Велимир Марић

  9. Bogdan

    Marica opština Foca ima slave slavu Sveti Trifun bilo nas je oko50 domaćinstava

  10. Nikola

    Moji Marici su iz Kupresa – Rilića (BiH) , poreklom su iz Zabljaka (CG) , trenutno zivimo u Srbiji. Slavimo Djurdjevdan.
    Nas predak bezao je sa sinovima kada su turci napali i pobegao u Kupres , ako je neko istog porekla neka se javi 🙂 Kazu da ima jos Marica u Zabljaku i Podgori (Pljevlja) .

    • Милорад Богдановић

      Тестирај се Никола па види јесу ли предања тачна. Колико знам Турци су и на Купресу били, скоро у исто доба кад и у Црној Гори.
      Твоје презиме 1882. године славило је 18 различитих слава, а Ђурђевдан највише. Тада је у твојим Рилићима било 32 куће и 320 душа.

      • Nikola

        Moracu se testirati . Moji kazu da su ubili nekog turskog agu i da su se zbog krvne osvete morali seliti pa su pobegli u Rilic . A i cuo sam da su Marici menjali slave pa moram saznati da li su moji menjali.