Порекло презимена Марић

5. фебруар 2012.

коментара: 101

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ МАРИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Марић

Хаплогрупа: I2a DS род Џ

Порекло: Миросавци, Лопаре, Република Српска

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

Марић

Хаплогрупа: J1 род Г

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Марић

Хаплогрупа: R1a L1280 род В

Порекло: Косор, Мостар, Херцеговина

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Марић широко је распрострањено на тлу бишве Југославије.

Занимљив прилог изучавању овог презимена можете да прочитате ОВДЕ.

*   *   *

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

МАРИЋИ

(живе у Тепцима и Подгори)

Воде поријекло од Рајича Тепчанина, по коме су се једно вријеме презивали Рајичевићи, а касније по свом претку Томи Томићи. Садашње презиме Марић су добили по удовици Мари, која је живјела у првој половини 18. вијека. Мара је имала седам синова, који су били врло имућни: имали су огромна имања у Језерима. Најстарији од браће био је тепачки кнез и он је држао раднике и најамнике. Код њега се најми једно момче коме је било име Стево да чува кнежеве овце заједно са кнежевом сестром. Они се међусобно заволе и узму се. Прича се да је код кнеза дошао један калајџија Циганин, а по некима калајџија Турчин, кога кнез на конаку убије, због чега његова породица и породице његове браће буду побијене од стране Турака из Пљеваља.

У Марићима се прича да је кнезу Марићу тада подваљено и да он није убио калајџију, већ да је то урадио неко други, а њему подметнуо доказе који су га теретили. Турци тада поштеде жену кнежева брата Голуба и њеног синчића Мика. Покољ је избјегао и кнежев синовац Веселин који се тада налазио са мајком у ујчевини. Након двадесетак година вратио се на очевину. Он успије да докаже своје поријекло и врати свој дио имања, који је био запосједнут од стране Мика, Голубова сина, и Стева најамника. Они у Тепцима подијеле земљу и имање на два дијела и запосједну их Веселин и Мико, а имање које су имали на „брду“ на Језерима, гдје су им били катуни, подијеле на три дијела, укључивши у дио Стева, свога тетка. Има и друга верзија о овом догађају, која казује да се најамник није звао Стево, већ да му је било име Млађен, који је наводно био дошао из племена Пипера и да су га због тога звали Млађен Пипер. Даље казују да је Млађен имао сина Стева по коме се његови потомци прозову Стевовићи. О овоме ће бити више ријечи кад се буде говорило о породици Стевовић.

Зна се да је кнез Томић – Марић кнезовао послије кнеза Петка Нинковића, да је био савременик Милића Нинковића, Божа Николина, Милована Петкова, Вујице и Чуна Ћетковића и Ивана и Сима Бадњара. Сви су они живјели у другој половини 18. и почетком 19. вијека. Покољ Марића могао се десити у времену око 1780 – 1790. године.

Веселин Марић је имао три сина: Живана, Павла и Микајила. Неки од њих се иселе на своје катуне у село Подгору, гдје и данас живе њихови потомци. Сви данашњи Марићи воде поријекло од Веселинових синова. Марића има исељених у Босну, на Гласинцу, у Србији, на Космету и у другим мјестима широм наше земље.

Васо Марић је био у комитском покрету 1916-1918. године. Видоје Ђуров из Тепаца погинуо је у НОР-у код Шумана 1944. године, као припадник јединица НОВ-а, а Јаков Васов из Тепаца налазио се у 7. омладинској бригади у којој је био на дужности комесара чете. Био је храбар и поуздан борац. У борбама је рањаван. Славе Ђурђевдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (101)

Одговорите

101 коментара

  1. Ja sam iz Sirce kod Kraljeva.Mozes da mi napises o mom poreklu?

  2. Mileta Marić

    Mi slavimo Svetog Nikolu.
    Moji preci su poreklom liz sela Lozna kod Bijolog Polja(Crna Gora)
    Odatle je moja čukun čukun baka Mara sa pet sinova došla u selo Čipalje kod Sjenice(Srbija) , posle ubistva …
    Prezivali smo se Jokić do dolaska u Srbiju.
    Imam rodoslov od babe Mare na ovamo.
    Voleo bih da mi sd javi neko od rođaka Jokića.
    Mileta

  3. Kristina Maric

    Moj pradeda rodio se u Zenici.Saznala sam da smo mi zapravo iz Kupresa.Iz Kupresa smo se doselili u Zenicu osamstotih godina,kada je neko ubio nekog agu.Krsna slava je Djurdjevdan.

    • David

      Ostalo je Marica na Kupresu i posle 800-tih, kucna slava Djurdjevdan.

    • Slavko944

      Gore što si navela je tačno a na Kupres su došli iz plemena Mara počemu su i dobili prezime Marič. Vaši su opisani u knjizi “Marići praporijeklo i pradomovina”
      Prvi do sad poznati Marić je umro 610. godine bio je hrišćanin i na nadgrobnoj ploči je pisano srbicom-ćirilicom. Objavio sam knjigu praporijeklo i pradomovina Marića . Ako ste zaintereovani javite mi se na mail [email protected]

  4. Kristina

    Poticem da imanja Maric u Maci u Srbiji selo Ribari, gde su nekada ziveli Jovan i Ana Maric koji imali 2 kceri Garu i Zivanu i sina koji je mlad umro, kasnije Zika se uda u Popice i dovede muza na svoe imanje i tako svi posle postadosmo Popici, deda mi je to pricao, da li postoji podatak odakle Su Marici u Macvi koji su slavili Sv Stefana slavu koju i danas tu slave Popici.

    • Kristina

      ISPRAVKA, Macva selo Ribari kod Sapca Marici

    • Dusan Maric

      Poštovana Kristina, moje poreklo vodi iz istoga mesta, Ribari u Macvi.

      Moj deda Mihailo Maric je rođen u Ribarima, a moj otac i brat u Sapcu.

      Postoji knjiga monografija “Selo Ribari”
      (Mačva) izdata 2008. koju su napisali dva prosvetna radnika: Milovan Subotić i Dragutin Marković – Markan, obadvojica sa prebivalištem u Ribarima.

      Od Markana sam lično dobio jednu knjigu, gde bi i vi možda dobili jedan primerak od navedenog gospodina.
      Nadam se da sam vas delimicno približio cilju vašeg interesovanja.

      Srdačan pozdrav Dusan Maric

  5. Danilo

    Ja sam isto Maric. Ali moji po ocevoj prici vuku poreklo iz Rijeke Cenojevica a konkretno moj otac i stric su rodjeni u sela Radjevici opstina Pljevlja. Krsna slava Sv Arhangel Mihajlo.

  6. Milan Marić

    Pozdrav,

    Zovem se Milan Maric, moji vuku poreklo sa Kupresa, selo Zanoglina (deda mi se zvao Milan rodjen je 1936. Njegov otac se zvao Pantelija rodjen oko 1880.) Posle rata su izbegli u Sajkas kod NS. Ukoliko neko ima vise informacija o mom poreklu bio bih zahvalan jer trenutno nemam zivih rodjaka koji bi mogli vise reci, hvala

  7. Драган Марић

    Поштовање.
    Мој покојни отац био је из села Коњуха (Коњух, Коњусе, Коњухе) код Крушевца, уз Западну Мораву. Слава нам је Ђурђевдан. Дошли су преци овде након пада Кочине крајине а у коју су отишли да се боре из села Коњухе у Црној Гори. Населили су се овде и оформили истоимено село наком пада Кочине крајине, а уз село Комаране и Љубава. Коњух код Крушевца има бројна презимена тадашњих Црногораца који су се овде населили: Грубач, Радовић, Бошковић……
    Поздрав,
    Драган

  8. Goran Marić

    “Рајичеви потомци су се, по Рајичу Тепчанину, на уже звали Рајичевићи. Рајич се, заједно са својим стрицем Стојаном – Смољаном и братом Станишом, доселио у Тепца. Од њега су се разгранала братства Марићи, Голубовићи, Лаушевићи, Јововићи, Дринчићи, Ћетковићи и Вујичићи.”

    Predanje kao predanje…Sve ove familije, uključujući i Tomiće iz Stare Hercegovine, imaju potpuno različite haplogrupe.

    • Slavko944

      Što pišu o Marićima iz Tepaca je neistina jer su ta predanja od onih koji su doprinjeli da se pobiju 7 Marića a među njima i kneza.
      To sam dokazao i obradio u mojoj knjizi kao i njihove naslednike sem od jednog jer njgovu udovicu- njene potomke nisam pronašao
      Tvoji preci su došli iz plemena Mara po čemu su dobili prezime Marić. Prvi do sad poznati Marić je umro 610. godine bio je hrišćanin i na nadgrobnoj ploči je pisano srbicom-ćirilicom. Objavio sam knjigu praporijeklo i pradomovina Marića .

  9. Jasmina Marić

    Ja potičem iz loze Marića. Zapadna Slavonija, selo Zaile, opština Daruvar… Selo raseljeno još šezdesetih godina prošlog veka. Krsna Slava Đurđic.

    • Slavko944

      Tvoji preci su iz plemena Mara iz današnjeg Nevesinja-Hercegovina po čemu su i dobili prezime. Oni su se selili u područje današnjih Užica (Stari Vlah) i doselili su se u Zaile prilikom velike seobe. Kako ste bili na vrhu Papuka niste mnogo mijenjali svoj riječnik pa ste upotrebljavali riječi kao krto, šilježe i slično. Čak su neki taj širi prostor zvali Novi Vlah.
      Prvi do sad poznati Marić je umro 610. godine bio je hrišćanin i na nadgrobnoj ploči je pisano srbicom-ćirilicom. Objavio sam knjigu praporijeklo i pradomovina Marića . Ako ste zaintereovani javite mi se na mail [email protected]

    • Slobodan

      Ja sam isto iz Zap.SlavonijeMarić iz sela Bast.Brđani,slava Sv.Nikola

  10. Snezana Maric Vetic

    Moje postovanje,
    Moji Marici zive u selu Usce kod obrenovca. Moj pradeda zvao se Lazar a deda Marko, slava je sv. Nikola i to je sve sto znam o precima i poreklu. Interesujeme sve sto mogu da saznam ,odakle vodimo poreklo ,kako da dodjem do podataka kako se zvao Lazarev otac,deda, pradeda. Postovanje Snezana