Poreklo prezimena Marić

5. februar 2012.

komentara: 101

[toggle title=”TESTIRANI MARIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Marić

Haplogrupa: I2a DS rod DŽ

Poreklo: Mirosavci, Lopare, Republika Srpska

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

Marić

Haplogrupa: J1 rod G

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Marić

Haplogrupa: R1a L1280 rod V

Poreklo: Kosor, Mostar, Hercegovina

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Marić široko je rasprostranjeno na tlu bišve Jugoslavije.

Zanimljiv prilog izučavanju ovog prezimena možete da pročitate OVDE.

*   *   *

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

MARIĆI

(žive u Tepcima i Podgori)

Vode porijeklo od Rajiča Tepčanina, po kome su se jedno vrijeme prezivali Rajičevići, a kasnije po svom pretku Tomi Tomići. Sadašnje prezime Marić su dobili po udovici Mari, koja je živjela u prvoj polovini 18. vijeka. Mara je imala sedam sinova, koji su bili vrlo imućni: imali su ogromna imanja u Jezerima. Najstariji od braće bio je tepački knez i on je držao radnike i najamnike. Kod njega se najmi jedno momče kome je bilo ime Stevo da čuva kneževe ovce zajedno sa kneževom sestrom. Oni se međusobno zavole i uzmu se. Priča se da je kod kneza došao jedan kalajdžija Ciganin, a po nekima kalajdžija Turčin, koga knez na konaku ubije, zbog čega njegova porodica i porodice njegove braće budu pobijene od strane Turaka iz Pljevalja.

U Marićima se priča da je knezu Mariću tada podvaljeno i da on nije ubio kalajdžiju, već da je to uradio neko drugi, a njemu podmetnuo dokaze koji su ga teretili. Turci tada poštede ženu kneževa brata Goluba i njenog sinčića Mika. Pokolj je izbjegao i knežev sinovac Veselin koji se tada nalazio sa majkom u ujčevini. Nakon dvadesetak godina vratio se na očevinu. On uspije da dokaže svoje porijeklo i vrati svoj dio imanja, koji je bio zaposjednut od strane Mika, Golubova sina, i Steva najamnika. Oni u Tepcima podijele zemlju i imanje na dva dijela i zaposjednu ih Veselin i Miko, a imanje koje su imali na „brdu“ na Jezerima, gdje su im bili katuni, podijele na tri dijela, uključivši u dio Steva, svoga tetka. Ima i druga verzija o ovom događaju, koja kazuje da se najamnik nije zvao Stevo, već da mu je bilo ime Mlađen, koji je navodno bio došao iz plemena Pipera i da su ga zbog toga zvali Mlađen Piper. Dalje kazuju da je Mlađen imao sina Steva po kome se njegovi potomci prozovu Stevovići. O ovome će biti više riječi kad se bude govorilo o porodici Stevović.

Zna se da je knez Tomić – Marić knezovao poslije kneza Petka Ninkovića, da je bio savremenik Milića Ninkovića, Boža Nikolina, Milovana Petkova, Vujice i Čuna Ćetkovića i Ivana i Sima Badnjara. Svi su oni živjeli u drugoj polovini 18. i početkom 19. vijeka. Pokolj Marića mogao se desiti u vremenu oko 1780 – 1790. godine.

Veselin Marić je imao tri sina: Živana, Pavla i Mikajila. Neki od njih se isele na svoje katune u selo Podgoru, gdje i danas žive njihovi potomci. Svi današnji Marići vode porijeklo od Veselinovih sinova. Marića ima iseljenih u Bosnu, na Glasincu, u Srbiji, na Kosmetu i u drugim mjestima širom naše zemlje.

Vaso Marić je bio u komitskom pokretu 1916-1918. godine. Vidoje Đurov iz Tepaca poginuo je u NOR-u kod Šumana 1944. godine, kao pripadnik jedinica NOV-a, a Jakov Vasov iz Tepaca nalazio se u 7. omladinskoj brigadi u kojoj je bio na dužnosti komesara čete. Bio je hrabar i pouzdan borac. U borbama je ranjavan. Slave Đurđevdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (101)

Odgovorite

101 komentara

  1. Milan

    Da li imate podatke kad su Marici dosli u selo Drenova, Gornji Milanovac?

    • Klaudije

      Dragićevići (7 dom, Nikoljdan) su došli iz Hercegovine, iz nekog sela blizu brda Huma, pre Prvog ustanka. Od tog su roda još Todorovići (9 dom), Đukanovići (5 dom), (D)mitrovići (5 dom) i Marići (6 dom), svi u Livadicama.
      M.S. Filipović – “Takovo”

  2. Milan Marić

    Poštovani,
    već neko vrijeme se bavim istraživanjem svojih korijena pa me zanima
    možete li mi pomoći u novim saznanjima vezano za moju porodicu.

    Zovem se Milan Marić. Živim u Prnjavoru, Republika Srpska/Bosna i Hercegovina.
    Moji su rodom iz sela Crkvena (zaselak Gajevi), opština Prnjavor, Republika Srpska i tu smo, prema mojim saznanjima proteklih 150 godina. Slavimo sv. Nikolu i nije mi poznato da smo ikada mijenjali slavu.

    Moji direktni preci su :
    otac Radivoje, rođen 1952. (ima brata Veselka i sestre Neđeljku, Nadu i Jelenu),
    djed Petar, rođen 1923., umro 1976. (brat Slavko i sestre Ljeposava, Desanka, Slavka i Krstana),
    pradjed Milan, rođen 1892., umro 1969. (braća Tomo i Miko),
    čukundjed Aleksa,
    navridjed Stojko…

    Kumovi su nam Jugovići i Kalabići (po starini) , a prve komšije Šajinovići,Kuzmanovići, Kojići …
    Nosimo nadimak( prijekorak) Šibonje (navodno zbog strasti prema slanoj i jako začinjenoj hrani).

    Marići u Prnjavoru su uglavnom Pravoslavci i raštrkani su po svim krajevima opštine.
    Nama su najbliži (teritorijalno) Marići iz Lišnje i Mravice, a ima ih i u Lužanima, Štrpcima i Šibovskoj.
    Najviše ih ima upravo u Crkveni i naše se prezime tu izgovara sa dva i. Mariić (prema nekim istraživanjima
    tako ga izgovaraju muslimani) mada je u upotrebi i varijanta bez i, ali sa produženim a ( Maarć).

    Bio bih vam izuzetno zahvalan ukoliko mi možete dati više informacija o porijeklu moje porodice.
    Molim vas da mi odgovor pošaljete na e-mail adresu : [email protected]

    Srdačno,

    Milan Marić

    • Nele

      Moja majka je devojačko Marić,prvo su se doselili u Mačvu(vidi opet Prnjavor)ali Mačvanski.Skoro je sigurno da su svi došli iz nekog planinskog sela iznad Ljubovije ali ne znam tačno kojeg.Sećam se da su pominjali Leović,Ljuboviđu,Azbukovicu,Vlašić.Nikada jedno ime.Neki od njih su se zatim nastanili u Loznicu između ostalog i moja baba,sestra joj i brat.I danas smo mi potomci u Loznici a neki u Mačvi.Slave svi Svetog Nikolu.Po nekim saznanjima postoji mogućnost da su pre toga bili u okolini Srebrenice i Bratunca zbog rudnika Sase a pre toga su moguće doseljeni iz Dalmacije.Iznad Ljubovije se pričala ijekavica pa to ide u prilog ovome,mada to važi za skoro sva naselja iznad Ljubovije.Pozdrav.

    • Zoran Marić

      Poštovani, moj otac je Miroslav Marić rođen u selu Orašje, MZ Potočani . Moj deda Ostoja Marić živeo tu i umro 1989, tu mi živeo i stric Gojko Marić ima dva sina Dragiša u Austriji i Ljubiša ima kuću na Kojinom hanu,stari put Prnjavor -B.Luka ! Ja sam tođen u Rumi Srbija sad sam u Holandiji ! Slavimo Sv. Nikolu ! Ako neko ima više podataka bio bih zahvalan ! Pozdrav za sve Mariće ma gde bili u Svetu !

  3. Vlasto

    Moji Marići su iz sela Jasenovi Potoci kod Mrkonjić Grada. Raselili su se u Mliništa ( kafana kod Neđe Marića) , Banja Luku ,i Banat ( Banatsko Novo Selo i Vladimirovac). Svi slavimo Đurđevdan.Ne znamo gotovo ništa o poreklu Marića u selu Jasenovi Potoci , osim priče o Nikoleši Mariću koji je navodno pobegao u taj deo zbog Turaka i osnovao lozu, mada ima Marića sa kojim nismo rod. Boravio sam slučajno u selu Stublo u Zlatiborskom kraju i video da postoje samo dva prezimena : Marić i Udovičić .Da li neko zna nešto više o Marićima u okolini Mrkonjić Grada ?

    • slavko maric

      prijatelju moja porodica je iz jas.potoka ali nisam cuo za tvoje ime u nasoj porodici.javi se na facebook pa da pokusamo preko starih da saznamo nesto vise,inace nedjo mi je rodjak.mozes kontaktirati i radovana iz vladimirovaca .puno pozdrava slavko

      • Vlasto

        Slavko , nisam mogao da te na]em na Fcb , pokušaj ti mene (Vlasto Marić).
        Inače Radovan je vrlo blizu mene , naša kuća je pored njegove u Potocima i Neđo mi rođak , moj deda je Mitar Marić ( koji ove godine puni ravno 100 godina ).
        Pozdrav !

      • Dobro Marić

        Za Mariće iz Jasenovih potoka, pretpostavljam da su moja loza. Poznata obitavališta naših predaka, XVII i XVIII vek, su Otkovci kod Glamoča, beže na Kuprešku visoravan od zloglasne braće, begova Filipovića, odatle, moji za Mutnicu kod Zenice i 10 godina kasnije u Brvace kod Jajca, Dnolučka planina, obronci Vlašića. Verovatno su i Marići u Kasenovim potocima, došli Da Kupreške visoravni, preko Ljuše iz nekog od sela Šemanovci, Blagaj, Novo selo itd. Svi smo Đurđevci.

  4. Dimitrije

    Moji Marici su 6 kolena (da ja znam) na Kosmaju. Slavimo Sv.Arandjela. Koje je poreklo ove loze?

  5. Familije-prezimena Marić, po mestima življenja. Prema knjizi Radomira Ilića “O ljubićskim selima”.

    -Bečanj-1
    -Lađevci
    -Bresnica, uz Deli-Mariće i dr.
    -Gornja Trepča, uz Jovančeviće
    -Bečanj-2, uz Muzikraviće i dr.
    -Tamnik, uz Šuše i dr.

  6. Dragan

    Poticem nekoliko kolena unazad od Marica iz Kaca,selo kod Novog Sada (pradeda,deda,otac,ja) ali nisam u najboljim odnosima sa tom stranom gena,a opet me zanima odakle i od koga bih mogao da vucem korene. Slava je Sv. Stefan (09.01). To je sve sto znam. Ako neko ima neki podatak bio bih mu veoma zahvalan. Veliki pozdrav! 🙂

    • DRAGANE Moj deda se naselio u Aleksa santic 1923 god. kao solunski dobrovoljac,ovde je dosao iz malog Polja kod Mostara.gde ima marica koji slave svetog Stefana.U malo polje dosli su od Trebinja. pored slave sv Stefana u nasoj porodici se neguju imena iz starina koja prelaze sa oca na sina,Petar [Pero],Jovo,Risto.Lazo.U okolinu Trebinja dosli su iz Crne Gore iz mesta Savina koje se nalazi kod Herceg Novog.Ja sam agronom a upoznao sam iz Kaca jednog Marica dali je agronom ili polj. tehnicar?takodje sam radio sa veterinarom batom Maricem koji je nastanjen u Irigu.Inace ove podatke mozes naci na sajtu Danila Marica iz knjige Marici u hercegovini

    • Kristina

      I Maricima od kojih ja poticem slava je sv Srefan

  7. Proucavam porijekla Marica i moze te mi se obratiti na moj imejl [email protected].
    Preporucujem Draganu da se obavezno javi jer postoji velika vijerovatnoca da mu znam porijeklo

  8. Ranko

    Moja porodica je nastanjena kod Omarske,Opština Prijedor,i tu smo od,koliko ja znam,negde od druge polovine 19.veka.Slavimo Sv.Nikolu,imamo zavetnu večeru uoči Aranđelovdana.Imamo u komšiluku prezimenjake koji slave Đurđevdan.Voleo bih znati odakle nam je poreklo.

    • Milorad Bogdanović

      Koje mjesto kod Omarske?
      Prezime Marić koji slave Nikoljdan, spominju se u crkvenim knjigama iz 1882 godine u parohiji Bistrica, Jelićka, Kozarac, Omarska i Prijedor.

      Teško da se sa sigurnošću može utvrditi porjeklo vašeg prezimena, jer, ono je nastalo iz ličnog imena Marić koje je izvedeno od Mar(e)+ić – Milica Grković, Rečnik ličnih imena kod Srba, Beograd, 1973; str. 127

      Prezime Marić dosta je rasprostranjeno kod Srba. Npr. te 1882 godine u mitropoliji dabro-bosanskoj (2/3 BiH), Marići se spominju kao slavljenici 18 različitih slava, što govori da različiti po srodstvu.
      U samom Potkozarju – gomjeničkoj dolini, Marići se još spominju da slave: Mijoljdan, Đurđevdan, Jovanjan, Lazarevu Subotu i Srđevdan.
      Da su Marići ovdje dosta davno naseljeni, govori i nastanak imena sela timarske oblasti, gdje od Marića – Marićka dobija svoje novo ime, od Krivaja – selo Krivaja, od Niševića – selo Niševići, od Jelića – selo Jelići (Jelićka), itd., gdje su vjekovima Srbi nastanjeni.

      Pošto je danas vrlo aktuelna teza “da smo svi od Grne Gore”, da spomenem da se prezime Marić prvi put spominje u dubrovačkim arhivima 1376. godine, i to Radovan Marić iz Humske zemlje – knj. Novaka Mandića Studo, Srpske porodice vojvodstva svetog Save, Gacko, 2000; str 289.

  9. Ja sam (PAVLE) iz Novog Sada moj otac VASILIJE i deda PAVLE su rodom iz Kovilja slava nam je sv JOVAN nisu mi nista puno rekli osim sto znam da je deda sluzio u srpskoj vojsci to znam po slici a odakle su dosli pradeda ili neko pre njega ne znam .Po logici imena su nam stara i verovatno poticemo iz hercegovine koliko sam ja uspeo da istrazim ali nisam 100 posto siguran. Ako iko ista zna nek napise nesto!

  10. Sofija Maric

    Moj Muz je Borivoj Maric. Zivimo u N. Beogradu a rodjeni smo u selu Lezimiru SR. Mitrovica u sremu i billa je velika porodica Maric. Svekar je Svetislav, i iao je jos 2 brata, Vasilija i Ljubomira. Oni su mrli a ostale su njihove porodice. Bio ih je 6 dece neznamo odakle su dosli ali nam je jedno stiglo pismo iz Hrvatske da pripadaju nekoj Vlastelinskoj familiji i da treba da uplatimo novac bile su Marke u pitanju da bi dobili Grb i da bi dobili rodoslov. Moj svekar nije to uplatio mislio je da je neka prevara a mozda i nije. Samo 1990 godine ko bi mogao da veruje u tave stvari.
    Neznam dali neko ima jos ovakvo iskustvo zelela bi da znam. I naravno odakle su dosli Marici dali sa Kosova, iz Bosne ili iz Hrvatske . slavili su Alimpiju. Unapred svima hvala za svedocenje i ako nesto neko zna neka mi napise. Hvala unapred.Marici su bili u Drugom svetskom ratu dobri borci i bili su vrlo lepi i poznati.

    • Milana Marić

      Pozdrav Sofija. Porodica mog oca je iz Ležimira. Deda Sava je imao brata Nešu i dve sestre. Slava nam je 20. oktobra – Srdjevdan. Nažalost i otac mi je preminuo, pa mi je žao što malo znam o svom poreklu. Možda su porodica tvog muža i moja porodica u srodstvu.