Порекло презимена Лакић

5. фебруар 2012.

коментара: 49

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЛАКИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Лакић

Хаплогрупа: J2b M205

Порекло: Горњи Карајзовци, Градишка, Република Српска

Крсна слава: Томиндан

Контакт:
_________________________

Лакић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Доњи Локањ, Зворник, Република Српска / сродни Тејићима из Доњег Локања / старином из Јасенице, Зворник, Република Српска

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Лакић

Хаплогрупа: J2b M205 род Годијеља

Порекло: Горње Соколово, Република Српска / старином из Црне Горе

Крсна слава: Томиндан

Контакт:
_________________________

Лакић

Хаплогрупа: Е1b род А

Порекло: Горњи Карин, Обровац, Далмација

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Лакић је род у Попову (Херцеговина). Према књизи Риста Милићевића “Херцеговачка презимена”, Лакићи су настањени у Грмљанима и Величанима. Пореклом су из Риђана у Црној Гори. Раније су се звали Михојевићи, а још старије презиме им је Радишићи. У величане су дошли из Грмљана. Славе Јовањдан.

Лакића има и у Вељој Међи и Требимљи. У Вељој Међи их сматрају за врло старе породице којима се не може дознати за порекло. У Требимљу су дошли из Веље Међе за турског времена. Славили су Никољдан.

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (49)

Одговорите

49 коментара

  1. LakicDG

    90% Lakica vodi porijeklo iz Bjelopavlica/Danilovgrad/Crna Gora … postoje i LakIci sa drugacijim izgovorom prezimena to jeste sa uzvisenim IC to je sasvim drugo bratsvo!

  2. Sv.Popović

    Lakići su staro bjelopavlićko bratstvo koje potiče iz Bjelopavlića i čini okosnicu plemena Bjelopavlića. Ovo bratstvo ima u svom odredištu mjesto u Bjelopavlićima koje se zove “Kula Lakića”. Prema crnogorskim spisima i opisima plemena i bratstava Kule su imali Age, Paše i Sultani i viđena, i za to vrijeme, vrlo značajna bratstva i plemena poput Lakića /Kula Lakića, Danilovgrad. Crna Gora/

  3. vesna

    Dragi moji,Lakic su iz Republike Srpske.Naseljeni su na dosta razlicitih teritorija u Bosni i Hercegovini.Ja pripadam Lakicima iz Donjeg Vakufa,kroz nasu bogatu isoriju niko ne pominje Crnu Goru,manite se nametanja .:*

    • marko

      Lakici su porijeklom iz Kule Lakica,Danilovgrad…i svaka dalje priča o tome je beskorisna…sve o tome kako su se Lakici naselili u Bosnu i Hrvatsku postoji u spisima

      • Небојша Новаковић

        Поздрав Марко,

        Да ли су Ваши Лакићи из околине Даниловграда? Који су то списи које помињете?

        Било би више него добро да се неко од Лакића тестира, зато што у днк бази већ имамо генетски профил Бјелопавлића.

  4. Laki

    Ja sam iz krajine Lakic.. Biljane. U biljane smo dosli iz karina(srpska krajina nekad), u karin iz bukovice(danas hrvatska), u bukovicu iz centralne bosne, u bosnu iz hercegovine, a u hercegovinu iz Crne gore a u CG iz makedonije(Ne lakici neg Laka predak), dalje se ne zna… Porodicna istorija kaze da vodimo porijeklo iz bijelopavlica. Cito sam na par foruma o lakicima, u toj diskusiji nisu samo Lakici ucestvovali vec i neki iz CG i Hercegovine koji imaju dosta podataka. Sto bi reko jedan, Laka je previse retko ime, pa mislim da smo manje vise svi negde povezani. Mada ima nas u vise plemena i bratstava naravno. Bijelopavlici, vasojevici, moracani… Vesna, mozda niko ne pominje Crnu goru, al pominje Zetu. Ako si Lakic i imas vise od 400 godina porodicne istorije onda mora bar Zetu, jer ona je obuhvtala i deo BiH i deo Albanije i Deo srbije. Stupio sam sa par njih koji imaju malo vise od 200 godina bar sta, manje vise svima nam se price podudaraju, ne 100% ali opet..Samo da se zna ne smatram sebe crnogorcem prvo, neg srbinom, a moji su se borili 700 godina da ostanu sto jesu u okruzenju u kom ni pravoslavac a ni srbin nije bilo bit blagodat. Tako da se zna Da ne tvrdim da sam iz Crne gore zato sto sam neki veliki Crnogorac i da smatram da je Crna gora pocetak i svrsetak svega….
    Poz svima Lakicima ma kojeg danas sexualnog i nacionalnog opredeljennja bili…

  5. isto Laki

    Ja sam Lakic iz Sarajeva. Moja porodica je iz sela Mocioci kod Sarajeva. Tu je zivjelo nekoliko generacija Lakica, od sredine XIX vijeka pa do Dejtona, 1996., kada je selo u potpunosti napusteno. Danas tamo nema vise Lakica. Raselili smo se na sve strane. Slavimo Djurdjevdan. Nase porijeklo nije tacno utvrdjeno. Zna se samo da smo doselili “odnekle iz Crne gore”.

  6. Aleksa Lakic

    Zdravo Svima,

    Ja sam Lakić iz Donjeg Karina prije Karina Bukovica prije toga prica se CG . Ja sam 4ta generacija od Lakica u Karinu, srecom vratilo se par i eto ima i 5ta generacija Lakica malih :). Pozdravjam sve Lakiće ma da dje bili u svjetu!

  7. Milenko Lakic

    Zdravo,
    Ja sam Lakic Milenko iz sela Mirosavci Opstina Lopare Republika Srpska. Slavimo Nikoljdan. Pocetkom 18 Vijeka doselio se moj cukundjed Riko valda mu je sin se zvao Rado.Rado je imao sinove Cvijan, Djoko, Vojko Risto moj djed (1909-1933) kceri Ruza udata u Mirosavce u Lazarevice i Joka udata u Pirkovce u Savice pa onda u Novakovice. Cvijan je izrodio sa suprugom Zivanom sinove Nedju Ristu i Mitra i kcer LJubicu a moj djed je rodio sina Radu sa suprugom Milom (1910–1985)iz Brusnice od oca Sime Sicanovica opstina Lopare Moj otac rodjen 1930 a majka Stoja (1927-2005)rodjena Blagojevic iz Pipera od oca Joce i majke Rajke rodjena u Brusnici ima dva sina i kcerku Cvijan, Milenko i Milena. Vise o mom porijeklu neznam samo znam da jos Lakica ima u Priboju kod Lopara i Smiljevcu opstina Lopare. Ali ih nema puno po kuca dvije.

    • Помаже Бог,нисам сазнао до за прађеда Цвију(Цвијан),деда ми се звао Митар…отац рођен у Г.Соколову…нешто више ако знаш,пиши…

    • Natasa Lakic

      Zdravo, moji poticu iz Priboja kod Lopara, moj djed je Rado Lakic(1907 vjerovatno rodjen), imao sinove Danila, Gojka i Djoku, ali mi slavimo svetog Agatonika, 4. Septembar. Djed mi je rekao da mi poticemo od Lake Subotica, i oni su dosli is istocne hercegovine.

  8. Jovica Lakic

    Pozdrav svim lakicima, Ko spominje Crnu Goru to je to ko voleo ili ne odatle pa nadalje sam se dobro raspitao, svi iz Crne Gore okolina Danilovgrada jedan deo u Hercegovinu i Bosnu a drugi deo Dalmacija Karin uglavnom za zastitu od turaka. Inace svi koji su iz te grane slave Nikoljdan 19. decembra. Dobar deo mladjih je otisao u beli svet trbuhom za kruhom. Mislim da je dosta sada samo da se nadjemo, da se deca poznaju

    • Небојша Новаковић

      Постоји више несродних грана Лакића. Не треба све Лакиће везивати за оне из Бјелопавлића који славе Св. Петку. Лакића има у Херцеговини, Даламцији, Босни и осталим српским крајевима. Тамо славе Никољдан, Јовањдан, Ђурђевдан, итд.

      Такође, Бјелопавлићи су тестирани за сада као E1b. Мислим да сличан кластер на постоји у крајишким пределима, где има пуно Лакића.

      Најбоље је у оваквој ситуацији извршити днк анализу.

    • Siniša Lakić

      Дало би се тачно израчунати али мене мало и мрзи, па ћу ти казати оквирно – ми смо у Крајини, на Чемерници, неких 250 до 300 година. Из разумљивих разлога нијесам био у прилици да трагам даље, али постоје озбиљне индиције да смо или из околине Никшића или Даниловграда – Берана (Црна Гора). Тамо нам је постојбина – легло, па смо одатле боравили на Косову (околина Пећи, око Патријаршије). у Великој сеоби Срба 1690 године, напуштамо то станиште, прелазимо у Херцеговину. Ту остајемо једно вријеме, а одатле избијамо на море, па обалом скроз у Далмацију, до града Карина (Карински заљев). Одатле, прелазимо Динару и улазимо у Босанску Крајину, мада неки остају и у Лици, на Велебиту. Ми, који смо прешли у Босанску Крајину расули смо се свуда. Има нас горе и код Раткова и Соколова (на Мањачи), онда око Кључа, Дрвара, у Карановцу и Агину селу (код Бања Луке) и наравно, на Чемерници, у Баљвинама.
      Можда ти је ово довољно.Славимо светог Николу

      • Rade

        Zar vi iz Baljvina niste od Lake Tešanovića nastali. Njegov sin Ilija je c. 1840. Ovi iz Aginog Sela su uzeli prezime Panić i slavu Lazarevu Subotu, a prije 100 godina su vratili prezime Lakić ali su slavu zadržali.

  9. IvanSP

    Pozdrav ovde Lakić iz Smederevske Palanke Centralna Srbija znam da su se moji preci doselili iz Bosne u 19tom veku a njihovi se prica da su negde iz Crne Gore

  10. Sasa Lakic

    Pozdrav za sve Lakice..Ima li Lakica koji slave Sv.Kozmu i Damjana?Ja znam unazad 180 godina i To je to..Samo znam da nasi korijeni poticu iz Crne Gore..Sebe ne smazram Crnogorcem jer moji preci su sa koljena na koljeno prenosili Srpstvo i slavu koju slavimo..Volio bih da mogu i gdje mogu da odradim DNK -a.Nije mi bitno odakle mi korijeni poticu,bitnoje mi je da saznam mnoge vise Jer ja sam ponosni LAKIC-koji je rodjen u Banjojluci a sada zivi u Svajcarskoj..