Порекло презимена Лакић

5. фебруар 2012.

коментара: 49

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЛАКИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Лакић

Хаплогрупа: J2b M205

Порекло: Горњи Карајзовци, Градишка, Република Српска

Крсна слава: Томиндан

Контакт:
_________________________

Лакић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Доњи Локањ, Зворник, Република Српска / сродни Тејићима из Доњег Локања / старином из Јасенице, Зворник, Република Српска

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Лакић

Хаплогрупа: J2b M205 род Годијеља

Порекло: Горње Соколово, Република Српска / старином из Црне Горе

Крсна слава: Томиндан

Контакт:
_________________________

Лакић

Хаплогрупа: Е1b род А

Порекло: Горњи Карин, Обровац, Далмација

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Лакић је род у Попову (Херцеговина). Према књизи Риста Милићевића “Херцеговачка презимена”, Лакићи су настањени у Грмљанима и Величанима. Пореклом су из Риђана у Црној Гори. Раније су се звали Михојевићи, а још старије презиме им је Радишићи. У величане су дошли из Грмљана. Славе Јовањдан.

Лакића има и у Вељој Међи и Требимљи. У Вељој Међи их сматрају за врло старе породице којима се не може дознати за порекло. У Требимљу су дошли из Веље Међе за турског времена. Славили су Никољдан.

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (49)

Одговорите

49 коментара

  1. Војислав Ананић

    ЛАКИЋ (п.к), род у Попову. Лакићи (п) су настањени у Грмљанима и Величанима. Поријеклом су из Риђана у Црној Гори. Раније су се звали Михојевићи, а “још старије презиме им је Радишићи”. У Величане су дошли из Грмљана. Славе Јовањдан (84:144,178). Лакићи (к). у Вељој Међи и Требимљи. У Вељој Међи их смаирају за врло старе породице којима се “не може дознати за поријекло”. У Требимљу су дошли из Веље Међе “за турског времена”. Славили су Никољдан (84:164.166).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  2. Boris

    Pomoz Bog Lakici.Javljam Vam se iz Republike Srpske gradic Kotor Varos,selo Donji Borci.Ima nas 20 tak porodica.I slavimo Svetog Nikolu…

  3. Помаже Бог!да ли има Лакића који славе Томиндан!!!!

  4. Siniša Mitrić

    Izgleda da su Lakići naši rođaci!

  5. Milan Lakić

    Rođen sam u Gornjem Sokolovi,sad živim kao i veliki broj mojih rođaka u Kaću kraj Novog Sada.jNaše poreklo vodi od Danilovgrada u C G odakle dva brata dolaze u Hercegovinu.Posle nekog vremena braća se razdvajaju , jedan odlazi u u Donji Karin kod Benkovca a drugi koji se zvao Ljepoje dolazi sa šest sinova na Zmijanje.Najstariji sin Boža ostaje u G. Ratkovo u zaseoku koje dobija ime Božići a petorica dolaze u G.Sokolovo.Dvojica Pero i Jovan ostaju u zaseoku Lakoći jedan odlazi u zaseoku Kljajić jedan u zaseoku Ivanić a šesti brat se naseljava u Zaseoku Arapović.Znači svi na području Sokolova i svi Božići,Lakići,Kljajić,Ivanić i Arapović slave svetog Tomu ( Tomindan). Toliko ukratko da ne pišem kompletan rodoslov.

    • помаже Бог,роде,мој отац је рођен у Соколову,славимо Св.Тому,из засеока Лакић су исто,деда Митар,прадеда Цвијо…

      • Aleksandra Aleksic

        Zdravo Bojane!
        Moj deda se isto zove Mitar Lakic Gornje Sokolovo. KAko je moguce da se neznamo. Znam da nepostiji niko koji se zvao Mitar pre ni posle :)) presao je na onaj svjet 1984 (od priliketrenutno nisam sigurna)
        isto Tomindan.

        • бојан

          Александра,извини,Тривун ми се деда звао,прадеда Цвијо,грешком сам уписао Митар!Елем,отац ми је Драшко 1943 рођен у Соколови!Ако имаш нека сазнања пиши!!

        • bojan

          ако нешто више знаш или било ко,има нас,нека ми се јави Србија Земун 0621911963 Бојан Лакић

    • Aleksandra Aleksic

      Zdravo Milane!
      zanimljovo. Moj deda je Mitar Lakic G. Sokolovo.Baka Jela. Tomin dan naravno. Pozdrav

    • Nikola Lakić

      Sokolovo i Donje Ratkovo,kod nas su pevali u šali…. Mi smo iz Vojvoda Stepe, slavimo Sv. Stefana, pradeda rođen u Gornji Biljani, opština Ključ! Poreklom smo iz Crne Gore, mislim od Bjelopavlića 16. vek, preko Dalmacije do Krajine

    • Nikola

      Svaka čast rode, ali ima nas još!

    • Немања Иванић

      Свака част Милане,објаснио си родослов боље него Епископ Атанасије.Наша крсна слава је Томиндан,али нисам сигуран да нам корени вуку из Црне Горе.Тачно је да смо из Херцеговине,Невесиња отишли у Доње Соколово.Вид ми је био наврдеда,чукундеда Милић,прадеда Лазар(одборник у Соколову) и деда Рајко.Неко од њих је добио надимак Кавеџић али нисам сигуран ко.Деда Рајко је са мајком Стаменом(девојачко Лакић),браћом и сестрама дошао у Српску Црњу.Живели браћо,с вером у Бога!

  6. Lakici

    Dalmatinci (Karin), slave Nikoljdan. Izvor: Moja majka (tj. moj djed Petar Lakic).

    • Slavko Lakić

      Rođen sam u selu Božići kod Novog Travnika slavimo slavu Sv. Nikolu neznamo ništa dalje od dede Jovo Lakić koji je imao brata Ostoju po kome je moj otac dobio ime. Odakle smo došli neznamo dedu su ubile ustaše u Travniku otac je bio mali dečak i nije ništa saznao.

  7. Miki

    Poštovanje Rode! Lakić sam, rođen u Bg kao i otac. Deda posle 2.sv.rata dolazi u Bg, rođen u Bihaćkoj Kamenici. Naši su u B. Kamenicu došli iz Donjeg Lapca a u D. Lapac (nznm dal direktno) iz Ravnih Kotara. U Ravne Kotare su došli iz Crne Gore zbog problema sa Turcima. Bili su trgovci solju. Slavimo Nikoljdan. Potičemo od Bjelopavlića, Kula Lakića Danilovgrad.

  8. Stevan Lakić

    Zdravo,ja se zovem Stevan,imam 58 god.Moja porodica je došla 1995 god.izbegla u koloni iz Zapadne Slavonije.Došli smo u selo Bolman.Moja otac Damjan(83),i majka Isidora(ona je umrla 2007).Oženjen sam sa Milicom Jotić-Lakić. Imam tri sina Živojina,Damira i Branka.Krsna slava je Sv.Nikola.

  9. Luka Lakić

    Pozdrav ja sam Lakić po dedi sa Romanije a ja sam rodjen u Subotici pozdrav

  10. vladan

    LAKICI SU (BJELOPAVLICI) POTOMCI BIJELOGA PAVLA, POTOMKA STEFANA DECANSKOG. PORIJEKLO JE IZ KULE LAKICA KRAJ DANILOVGRADA I ODATLE SU IZVORNO LAKICI. ZNACI, DIREKTNI POTOMCI NEMANJICA. KRSNA SLAVA JE SV. PETKA.