Poreklo prezimena Kesić Reviewed by Momizat on . Poštovani, pozivamo vas na saradnju. Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite k Poštovani, pozivamo vas na saradnju. Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite k Rating: 0
You Are Here: Home » Prezimena » Poreklo prezimena Kesić

Poreklo prezimena Kesić

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

prezime@poreklo.rs
Pišite nam


Komentari (15)

 • Dusan Kesic

  Dobar dan Vam zelim.Zanima me poreklo svog prezimena. Korene vucemo iz Kijana iz Like, ali moj pradeda se odatle doselio (posle solunskog fronta i rada u Americi) u Vojvodinu i tu smo. Imao je 3 sina,Milana, Dusana i Vladu. Slavim Sv. Nikolu.

  Odgovori
  • Nikola Kesić

   Da li je Vas deda imao brata ili sestru, takodje kada je rodjen, ne znam mnogo o svom precima, medjutim znam da je moj pradeda imao sestru, za brata ne znam (imam 17 godina da ne bi doslo do zabune oko pradede) prica se poklapa, poreklo je iz Like takodje, slavimo Sv. Nikolu, i znam da su radili u Americi neko vreme 😀

   Odgovori
  • Nikola Kesic

   Pozdrav rode,

   To je tačno i moj deda je došao iz Like.

   Odgovori
   • Nikola Kesic

    Opet pisem posle one poruke krajem 2017, oca mog pradede zvali su deda Mile (moguce da je Milan kog je spomenuo Dusan Kesic), njegov sin, moj pradeda zvao se Bogdan, dosao je u Srbiju za vreme rata, a ssstru su mu ubili. Deda Mile radio je u Americi neko vreme, i kao sto rekoh pre, slavimo sv. Nikolu

    Odgovori
   • jelena

    Postovanje i moj deda je takodje iz Like i slavimo SVETOG NIKOLU.TO JE SVE STO ZNAM JER JE ON I NJEGOVI NA ZALOST POKOJNI.

    Odgovori
  • Goran Kesić

   Dušane,
   Po mom saznanju takođe slavimo istu slavu i korene vučemo iz Kijanja.
   Moji su iz sela Bjelaj – Bosanski Petrovac.

   Odgovori
 • kesic ljiljana

  Dobar dan,Postoji selo Kesici kod Bosanskog Grahova.Odatle su svi Kesici koje poznajem.Slave Djurdjevdan.Cula sam da ih ima i u Drvaru ali i u okolini Okucana.Znam da pstoje i hrvati i Bosanci(Muslimani)koji nose ovo prezime.Primite puno pozdrava!!!

  Odgovori
  • Nikola Kesic

   Ima jedan čovek, iz okoline moga sela, koji je odlično poznavao Kesice i rekao je da su svi Kesici poreklom iz Like

   Odgovori
 • slavica

  Moja majka je od Kesica – Dusanka (1924-2013), otac joj je Nikola (oko 1880 – 1942), poreklom iz Kolunica kod Bosanskog Petrovca, a po prici su dosli u Kolonic iz Like, sa Udbine. Slava je takodje Djurdjevdan.

  Odgovori
 • slavica

  Da li Vam je poznato poreklo prezimena Ovuka iz Like, Kestenovac kod Donjeg Lapca? Po prici, dosli su iz Stare Hercegovine, a nosili su prezime Cveticanin, slava sv Jovan.

  Odgovori
 • slavica

  tj Cvjeticanin

  Odgovori
 • Nikola Kesic

  Zdravo,

  Ja sam Kesic i zivimo u Smederevu.
  Otac mi je pricao da poticemo iz Bosne tj, selo Kesici kod Bosanskog Grahova

  Odgovori
 • cedomir kesić

  moji su iz banije ,neko selo kod gline ,deda se doselio u vojvosinu pre drugog rata,kako vidim ima dosta kesica sto iz bosne sto iz hrvatske pa jedini zakljucak je da su kesici ziveli negde u srbiji i pod najezdom turaka sklonili se u bosnu i hrvatsku,tada tu bese austrougarska il granca,mozda gresim. slava je sveti nikola .

  Odgovori
 • Milan Kesic

  Cela istorija prezimena Kesić

  Izdvojeno iz knjige „Golubić kod Knina“.

  Preci danasnjih nosilaca prezimena Kesić poticu iz srednjovekovne srpske oblasti Stari Vlah (oblasti izmedju Prijepolja i reke Ibar). Mnoge porodice predela Pilatovac kod Prijepolja,gde u tom periodu borave preci danasnjih Kesića,kao krsnu slavu slave Djurdjevdan.Dok pojedine porodice nova stanista nalaze na podrucju Neretve,preci danasnjih Kesića duzeg trazenja prelaze u Halepić Selo na Glamockom polju. Na tom podrucju se kod jednog Pilatovića javlja nadimak „keso“(covek koji se cesto „kesi“tj.smeje),a clanovi njihove porodice bivaju prozvani-Kesići ili Kese.U jednoj uskockoj akciji godine 1690,preci danasnjih Kesića-Kesa bivaju prebaceni u selo Trolokve kod Splita.Po okoncanju Morejskog rata 1699. godine,preci danasnjih Kesića napustaju Trolokve i prelaze u selo Golubić kod Knina.Sredinom 18.veka,pojedine porodice Kesić napustaju Severnu Dalmaciju i prelaze-vracaju se u Bosnu na podrucje Bosanskog Grahova.Prema popiisu stanovnistva iz 1948. godine, prezime Kesic biva evidentirano i u mestima: Kastel Stafilić,Kastel Novi,Omis,Drnis,Sibenik,Trogir,Split,Gracac,Delnice,Nova Gradaska,Pakrac,Slunj,Virovitica,Beli Manastir,Garesnica,Blejovar itd…

  Odgovori
 • Andjela

  Pozdrav svima!
  Majcino djevojacko prezime je Kesic, moji Kesici su se nastanili u Laktasima i generacijama su tu. A porijeklom iz Grahova tj. sela Kesici. Moj pradeda Djuradj Kesic je prvi rodjen u Laktasima a prica je da je njegov deda sa zenom i sinom (ocem Djurdja) kao bebom u sepetu na magarcu dosao iz Grahova za Laktase. Slava Djurdjevdan. U Laktasima sada postoji jos jedna loza Kesica sa kojima navodno nismo u rodu, ne slavimo istu slavu.

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top