Порекло презимена Татић

4. фебруар 2012.

коментара: 24

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (24)

Одговорите

24 коментара

  1. Sviđa mi se stranica,volela bi da znam što više o svojim precima.Znam samo otac mi se zvao Boro,deda Nikola, a prandeda Đorđe.Čula sam da su naši preci živeli u okolini Leskovca,jedan od njih je ubio Turčina i u buret preko Drine prešao u Bosnu,Srbac,Sitneši.Otac se 1957. doselio u Sremsku Mitrovicu.Rođak Vujadin Tatić skoro je objavio knjigu,radio kao patalog na VM-a.Imam glumačkog dara,pišem poeziju mislila sam da nam je rođak Mićo Tatić.Babu i dedu nisam zapamtila, a roditelji su mi jako malo pričali o svojim precima.Volela bi da znam više.Hvala.

  2. Dragan Đurić

    Rođen sam i Gornjoj Ljuboviđi kod Ljubovije, zapad na Srbija. Prezime Đurić. Zaseok u kome su živeli Đurić familije zvao se Tatići. Đurići su se odatle skoro svi odselili ali se Zaseok još zove Tatići. Međutim tamo nikoga nema sa tim prezimenom. Priča se da su došla dva brata Tatići negde od Tate. I od njih dvojice je skoro nastala većina porodica u Gornjoj Ljuboviđi. Ali niko ni je zadržao to prezime nego su se većina prezimena posle njih krojila od samih ime na. Od ivančeta kako se jedan brat zvao nastali su recimo familija Ivantić. Sam I Đurići po istoričari Dr. Đuriću su se doselilo najverovatnije iz Zaovina kod Mokre Gore.

    • Miroslav Sevic

      Sve sto ste napisali je tako, imate knjigu Sokolska Nahija u kojoj tacno pise da su dva brata Pivljana, Ivanca i Mihajlo Tatic dosli u Gornju Ljubovidju i u polje….. Moja porodica Sevic je porod od Mihajla Tatica, sad problem je sto tacna godina dolaska ne moze da se utvrdi, ja nagadjam da se radi o trecoj seobi Pivljana 1820 do 1840. Dalji problem je sto Tatice ne mogu da pronadjem kao Pivljansko prezime. Nasa krsna slava je Sv. Djordje a pise da pivljani mahom slave Sv. Jovana. Ako imate bilo kakav dalji podatak bio bih vam zahvalan.

      • Ljubomir T Dević

        Mi smo bliski Lutovcima, tako mi je pokojni otac govorio, a i Lutovci sami kažu da smo rod. E sada ovi Lutovci kojima mi pripadamo zovu se i Tatići, rodom iz Pive. Devići su veoma bliski pivljanskim bratstvima Delićima, Jevtićima itd., po najnovijim podacima iz Srpskog DNK-projekta. I mi slavimo Đurđevdan.

  3. Nenad Tatic

    Rodjen sam u Virovitici,Republika Hrvatska.Moj otac i njegovi roditelji su tu doselili iz BIH,tacnije Velika Poljana.Koliko se ja secam price od pokojnog dede,Njegova prababa Deva i njen sin Mile su se doselli tu iz Stabandze BIH.Sudeci po tome da je pokojni deda bio rodjen 1928g,verovatno su se oni tu doselili krajem 18 veka.Deda nije mnogo znao o tome,posto je pocetkom Drugog svetskog rata osto bez roditelja i svih ostalih starijih ukucana.Nisu tada stradali samo moji,vec i svi drugi ljudi iz tih krajeva.Ustase i turci pokupili narod i nikada se vise nisu vratili,niko ni dan danas ne zna gde su njihovi posmrtni ostaci.Eto to otprilike znam o mojim precima.

  4. Danilo

    Ja sam Danilo Tatic iz Bocara kod Kikinde! Moji su iz Stabandze i verovatno smo dalja familija! Moj pradeda Jovo je kolonizacijom doseljen ovde!

    • Nenad

      I ja mislim da jesmo, od mog pokojnog dede rođeni brat se zvao Jovo. On je takođe ubijen kada i svi ostali Tatići iz zaseoka Velika Poljana selo Glinica 1941g. na Mehinom stanju(to sam shvatio nedavno kopkajući po internetu). Imena se ponavljaju uglavnom kod svih u porodici, pretpostavljam da i ti imaš u porodici nekog kome je ime Đuro, Ljuban, Milan,Mile,Luka, Božo.

      • Danilo

        Imam Bozo,Milan,Mile,Ljuban itd.
        Nasi su kako sam nasao iz Ivanjske tj Potkozarja dosli u Stabandzu a tamo ih je 1925 bilo 4 kuce! A deda mi je pricao da je imao i tetku Devu tako da definitivno to jest ista familija pa ako saznas nesto o daljem poreklu pisi! Poz

  5. Војислав Ананић

    ТАТИЋ, братство Татића у Кнешпољу (Стригова, Горња Градина) спада такође^у старе досељенике, и то издалека. Поријеклом су од Грахова, из Црне Горе. Било их је, раније, и у Херцеговини, око Невесиња и Мостара (35, 679). Првобитни досељеници Татићи у ове крајеве били су сточари, као и већина оних који су стизали са првим таласом. Славе Јовањдан.

    Извор: Миловој Родић – КНЕЖИЦА У КНЕШПОЉУ, Лакташи, 2006.

  6. Војислав Ананић

    ТАТИЋ (п), у Ходбини (Бишће, Мостар) и Ковачичима (Невесиње). У Ходбину су доселили око 1830. године из Ковачића. Славе Ђурђевдан (59: 317). Татића у Ходбини више нема. Посљедња “мушка глава” ове породице био је Драго, рођен 1920., а погинуо у новембру 1944. године. Тако се, према народној изреци, ходбинским Татићима “угасила свијећа” (241:17).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  7. Tatić Zoran

    Imam rodoslov od prvog Tatića koji se doselio u selo Garevina opština Aleksandrovac po nekim saznanjima iz zapadnog Sandžaka – direktna moja muška linija – Gavrilo, Milić, Milovan, Svetislav, Živadin, Miladin, Zoran(ja), Ivan i Milan i za sada od Milana Vasilije a Ivan ima devojčice. Krsna slava nam je Arhangel Mihailo(velika) i Arhangel Gavrilo. Inače smo najmnogobrojnija familija u selu i svi slavimo istu slavu. Molim kontakte ako ima nekoga iz srodstva a da se ne znamo da se javi na e mail [email protected]

  8. Dejan Janković

    Поштована господо, моја баба је од Татића из села Ситнеши, општина Србац. Уколико има неког од сродника заинтересованог за контакт са мном и нашом многобројном фамилијом у Београду мој контакт је: [email protected]