Poreklo prezimena Tatić

4. februar 2012.

komentara: 25

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (25)

Odgovorite

25 komentara

  1. Sviđa mi se stranica,volela bi da znam što više o svojim precima.Znam samo otac mi se zvao Boro,deda Nikola, a prandeda Đorđe.Čula sam da su naši preci živeli u okolini Leskovca,jedan od njih je ubio Turčina i u buret preko Drine prešao u Bosnu,Srbac,Sitneši.Otac se 1957. doselio u Sremsku Mitrovicu.Rođak Vujadin Tatić skoro je objavio knjigu,radio kao patalog na VM-a.Imam glumačkog dara,pišem poeziju mislila sam da nam je rođak Mićo Tatić.Babu i dedu nisam zapamtila, a roditelji su mi jako malo pričali o svojim precima.Volela bi da znam više.Hvala.

    • Dragan Đurić

      Nađite na internetu “Poreklo prezimena i Gornjoj Ljuboviđi”. Videćete na jednom mestu Tatić. Moći ćete samo.da vidite koja prezimena su nastala od Mihajla i Ivančeta Tatić koji su se tu doselili od Lima. Skoro čitava Gornja Ljuboviđa.Sada je tamo ostao naziv tog ZASEOKA Tatić. Ja sam iz tog ZASEOKA kao i mnogi sa prezimenom Đurić. Svi a mi se skoro odselili odatle. Zaseok je ostao. Puno sreće.

      • Miroslav Sevic

        Ja sam Sevic , porodica koja je nastala od Tatica kao i vasa, Tatici su Pivljani koji su dosli u taj region… Da li imate neke podatke o Taticima, ja Sam pokusavao da nadjem u raznim knjigama o Pivljanima Ali nisam uspeo nista da nadjem. Slava mi je Djurdjevdan a vecina Pivljana su Nikoljdanci i Jovanjdanci sto je dodatan problem.
        Unapred hvala

    • Uros Tatic

      Javite mi se na mejl. Pozzz

    • Danijela Spasojevic

      Milice, ja sam iz porodice Tatic ,porijeklom iz Sitnesa. Sada sam slucajno naletjela na vas komentar. Voljela bih da stypim sa Vama u kontakt.

  2. Dragan Đurić

    Rođen sam i Gornjoj Ljuboviđi kod Ljubovije, zapad na Srbija. Prezime Đurić. Zaseok u kome su živeli Đurić familije zvao se Tatići. Đurići su se odatle skoro svi odselili ali se Zaseok još zove Tatići. Međutim tamo nikoga nema sa tim prezimenom. Priča se da su došla dva brata Tatići negde od Tate. I od njih dvojice je skoro nastala većina porodica u Gornjoj Ljuboviđi. Ali niko ni je zadržao to prezime nego su se većina prezimena posle njih krojila od samih ime na. Od ivančeta kako se jedan brat zvao nastali su recimo familija Ivantić. Sam I Đurići po istoričari Dr. Đuriću su se doselilo najverovatnije iz Zaovina kod Mokre Gore.

    • Miroslav Sevic

      Sve sto ste napisali je tako, imate knjigu Sokolska Nahija u kojoj tacno pise da su dva brata Pivljana, Ivanca i Mihajlo Tatic dosli u Gornju Ljubovidju i u polje….. Moja porodica Sevic je porod od Mihajla Tatica, sad problem je sto tacna godina dolaska ne moze da se utvrdi, ja nagadjam da se radi o trecoj seobi Pivljana 1820 do 1840. Dalji problem je sto Tatice ne mogu da pronadjem kao Pivljansko prezime. Nasa krsna slava je Sv. Djordje a pise da pivljani mahom slave Sv. Jovana. Ako imate bilo kakav dalji podatak bio bih vam zahvalan.

      • Ljubomir T Dević

        Mi smo bliski Lutovcima, tako mi je pokojni otac govorio, a i Lutovci sami kažu da smo rod. E sada ovi Lutovci kojima mi pripadamo zovu se i Tatići, rodom iz Pive. Devići su veoma bliski pivljanskim bratstvima Delićima, Jevtićima itd., po najnovijim podacima iz Srpskog DNK-projekta. I mi slavimo Đurđevdan.

  3. Nenad Tatic

    Rodjen sam u Virovitici,Republika Hrvatska.Moj otac i njegovi roditelji su tu doselili iz BIH,tacnije Velika Poljana.Koliko se ja secam price od pokojnog dede,Njegova prababa Deva i njen sin Mile su se doselli tu iz Stabandze BIH.Sudeci po tome da je pokojni deda bio rodjen 1928g,verovatno su se oni tu doselili krajem 18 veka.Deda nije mnogo znao o tome,posto je pocetkom Drugog svetskog rata osto bez roditelja i svih ostalih starijih ukucana.Nisu tada stradali samo moji,vec i svi drugi ljudi iz tih krajeva.Ustase i turci pokupili narod i nikada se vise nisu vratili,niko ni dan danas ne zna gde su njihovi posmrtni ostaci.Eto to otprilike znam o mojim precima.

  4. Danilo

    Ja sam Danilo Tatic iz Bocara kod Kikinde! Moji su iz Stabandze i verovatno smo dalja familija! Moj pradeda Jovo je kolonizacijom doseljen ovde!

    • Nenad

      I ja mislim da jesmo, od mog pokojnog dede rođeni brat se zvao Jovo. On je takođe ubijen kada i svi ostali Tatići iz zaseoka Velika Poljana selo Glinica 1941g. na Mehinom stanju(to sam shvatio nedavno kopkajući po internetu). Imena se ponavljaju uglavnom kod svih u porodici, pretpostavljam da i ti imaš u porodici nekog kome je ime Đuro, Ljuban, Milan,Mile,Luka, Božo.

      • Danilo

        Imam Bozo,Milan,Mile,Ljuban itd.
        Nasi su kako sam nasao iz Ivanjske tj Potkozarja dosli u Stabandzu a tamo ih je 1925 bilo 4 kuce! A deda mi je pricao da je imao i tetku Devu tako da definitivno to jest ista familija pa ako saznas nesto o daljem poreklu pisi! Poz

  5. Vojislav Ananić

    TATIĆ, bratstvo Tatića u Knešpolju (Strigova, Gornja Gradina) spada takođe^u stare doseljenike, i to izdaleka. Porijeklom su od Grahova, iz Crne Gore. Bilo ih je, ranije, i u Hercegovini, oko Nevesinja i Mostara (35, 679). Prvobitni doseljenici Tatići u ove krajeve bili su stočari, kao i većina onih koji su stizali sa prvim talasom. Slave Jovanjdan.

    Izvor: Milovoj Rodić – KNEŽICA U KNEŠPOLJU, Laktaši, 2006.

  6. Vojislav Ananić

    TATIĆ (p), u Hodbini (Bišće, Mostar) i Kovačičima (Nevesinje). U Hodbinu su doselili oko 1830. godine iz Kovačića. Slave Đurđevdan (59: 317). Tatića u Hodbini više nema. Posljednja “muška glava” ove porodice bio je Drago, rođen 1920., a poginuo u novembru 1944. godine. Tako se, prema narodnoj izreci, hodbinskim Tatićima “ugasila svijeća” (241:17).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  7. Tatić Zoran

    Imam rodoslov od prvog Tatića koji se doselio u selo Garevina opština Aleksandrovac po nekim saznanjima iz zapadnog Sandžaka – direktna moja muška linija – Gavrilo, Milić, Milovan, Svetislav, Živadin, Miladin, Zoran(ja), Ivan i Milan i za sada od Milana Vasilije a Ivan ima devojčice. Krsna slava nam je Arhangel Mihailo(velika) i Arhangel Gavrilo. Inače smo najmnogobrojnija familija u selu i svi slavimo istu slavu. Molim kontakte ako ima nekoga iz srodstva a da se ne znamo da se javi na e mail [email protected]

  8. Dejan Janković

    Poštovana gospodo, moja baba je od Tatića iz sela Sitneši, opština Srbac. Ukoliko ima nekog od srodnika zainteresovanog za kontakt sa mnom i našom mnogobrojnom familijom u Beogradu moj kontakt je: [email protected]

  9. Rade

    Poštovani,
    Zar Tatići nijesu od Skadarskog jezera starinci Ćalići tj.Rubežani-Rubčići- Jakičić 9-11 vijek,potom vlastela”Prinčevi od Mostara”.
    Posebno ovi što navode porijeklo iz Hercegovine i Morače.
    Svako dobro za Zatiče..