Порекло презимена Марков

4. фебруар 2012.

коментара: 20

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (20)

Одговорите

20 коментара

  1. vojislav Ananić

    Презиме Марков је врло старо, бар по своме славном имену у основи речи. Међутим, ја о старини презимена сада нећу писати него о МАРКОВИМА из СЕНТЕ, према књизи “СЕНТА”, Зборник прилога за историју града, уредио МИЛИВОЈЕ В. КНЕЖЕВИЋ, Сента, 1935.
    “Оптанти су они Срби из садање Мађарске, који су успели да продају своју земљу, када се после рата требало изјаснити за поданство наше државе, па дошли у нашу државу. У Сенти их има око 30 домова, а већином су досељени из Сирига…
    Маркови су оптанти из Мађарске. У Сенти има 3 дома Маркови, а доселили су 1921. године из Деске (Мађарска). У Дески је остало Маркових 2 дома, а расељено их је из Деске 1921. год.5 домова, и то: у Ковин, Банатско Аранђелово, Српски Крстур и Београд. Сви ови Маркови род су међу собом, а сви славе Св. Николу (6.децембра). Зашто се зову Маркови, не знају. Такођер не знају поуздано, када су досељени у Деску, а мисле да је то било са Чарнојевићем. Пасове набрајају: Стеван, дете од 12 година, Бранко, Светозар, Стеван, Омер, даље не памте.” (стр.34. и 40)

  2. miroslav markov

    *** поштовани војиславе – свака вам част на неуморном раду и непроцјењивом доприносу расвјетљавањима нашег немара за сопствено поријекло…од моје лозе у сенти је живио петар марков, син стефана, бивши јеромонах из манастира код арада, дакле, случајно залутао у сенту пословима из области финанција а ми, маркови из стапара потомци бадина и субате славимо заштиту славног пророка светог илију….потомство петра из сенте сада живи у београду…настављамо са истраживањима, а посебно сам заинтересиран за књигу о битци код сенте и документе о мобилизацији, јер претпостављам да су ту моји записани као војна сила принца еугена савојског, као и за TURK TAHIR KURUMU BELLETEN CILT.XXVII OCAK 1964., SAYI – u prevodu tibora halašija-kuna sa turskog : sixteenth century turkish setllement in southern Hungary јер претпостављам да су тамо записана имена досељених са пештера и планине стари влах у село врахинова 1578. од којих се вуче поријекло мојих маркових…све су за сада претпоставке, али , ево сурадњом заљубљеника истине много тога ћемо сазнати…свако добро и крепосно вам здравље

  3. Господине Марков;
    наведено дело Тибора Халашија не поседујем, на жалост. До овог податка сам дошао из локалних новина које су објављивале фељтоно о историји града, па су срећом, навели и извор. Ако се добро сећам, књига је штампана у Сегедину. Нисам сигуран да ли је и доступна на интеренту.
    Поздрав!

  4. miroslav markov

    **Уважени г. александре -хвала вам па и на овој тужној информацији…ви немате, а можда нетко има..па сам зато одушевљен ентузијазмом многих читатеља и сурадника овог портала…можда ће се нетко јавити да посједује баш то што тражимо…заиста је немогуће имати све унаточ овој технологији, али зато сам на почетку и позвао све на “умрежавање” – крајње је вријеме !!….волио бих да са вама успоставим директан контакт па ако вам није на одмет да ми се обратите на адресу [email protected]…радујем се вашем позиву…свако добро..

  5. Miroslav

    e ovako. Ja zivim u mestu zvanom curug u opstini zabalj. Po pricanju starijih Markovi su dosli iz Bugarske oko 1854 godine u CURUG,ZRENJANIN…..

  6. Војислав Ананић

    У многим банастским насељима помиње се и презиме Марков. У Кикинди нпр. председник општине носи то презиме. Претпоставља се да су ту стигли након Битке код Сенте, када је Е. Савојски поразио Турке и са својим трупама их гонио до Темишвара. У његовој војсци је било доста и Маркових и то са запада. Отуда је и Мирослав из Стапара. По повратку трупа, успут су се расељавали по банатској равници. А за Мирослава који спомиње своје Маркове у Сенти из околине Арада, ради се о манастиру Ходош, а можда и Безјак. У то време је то све припадало АУ монархији. Да ли су стигли у АУ за време сеобе под А. Чарнојевићем или су пореклом из Бугарске, то је сада већ теже испитивати.

  7. Војислав Ананић

    Презиме МАРКОВ се спомиње и у селу КУМАНЕ (Нови Бечеј) у старом куманском протоколу рођених и венчаних (и нешто умрлих) из 1757 – 1765. према истраживању Јована Ердељановића “Срби у Банату”. О томе већ постоји текст објављен у Пореклу.

  8. Војислав Ананић

    И у Српској Црњи, на самој граници према Румунији, настањено је неколико породица МАРКОВ, које су ту стигле после Сенћанске битке 1697. године.
    Ево шта о томе у својој књизи “Банатска рапсодија”, на 263. страни, каже њен аутор Милан Туторов: “То опустело селиште налазило се на Менешу, … населили су Срби царски војници који су учествовали у бици код Сенте, па су после насељавања ових Срба и њихових породица Црне Греде, од тада називану ЦРЊА, дошли војни инжењерци да премеравају атар и поделе обрадиве сесије земљишта досељеницима.”
    Иначе, Маркових има широм Баната.
    Наш познати књижевник Младен МАРКОВ, живи у банатском селу САМОШ.

  9. Jelena Markov

    Poštovani, istražujem poreklo svog prezimena, ali preko porodičnog stabla. Elem, izvesni, Milan Markov, se u Đalu doselio iz Siriga (u Mađarskoj), negde oko 1800. To je dedin deda. Slavimo Mitrovdan. Čula sam od nekog rođaka da možda vučemo poreklo čak sa Golije, dok opet druga strana familije tvrdi da smo u Austrougarskoj izbacili “fon” iz prezimena i posrbili se, zbog neke zemlje i nasledstva. Deda se više ne seća gde bih mogla to detaljnije istražiti, preporučio mi je da odem u crkvu, oni sigurno imaju neke arhive iz tog perioda. Svaka pomoć mi je dobrodošla….
    Prijatan dan želim svima.

    • Sinisa Vesic

      Postovanje…Procitao sam gore navedene komentare. Vidi se ocigledno razlike u krsnim slavama, pa zato vama pisem. Moja supruga se preziva devojacki Markov, poreklo vodi iz Siriga u Madjarskoj, krsna slava sv.Dimitrije (Mitrovdan). Neke podatke koje smo trebali smo nasli u nasoj crkvi u Sirigu (pripada Segedinu). Pozdrav iz Subotice

  10. Jasmina

    Jelena
    Postoji često prezime kod Slovaka Marko ( bez v na kraju) mada ima da su neki dodali to v. Oni su se doselili sa Tatra iz sadašnje Slovačke (tada je sve to bila Austrougarska) u Vojvodinu pre nekih 200 godina. Moguće je da se neko i posrbio…
    Mada kod Slovaka nema slava