Poreklo prezimena Markov

4. februar 2012.

komentara: 20

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (20)

Odgovorite

20 komentara

  1. vojislav Ananić

    Prezime Markov je vrlo staro, bar po svome slavnom imenu u osnovi reči. Međutim, ja o starini prezimena sada neću pisati nego o MARKOVIMA iz SENTE, prema knjizi “SENTA”, Zbornik priloga za istoriju grada, uredio MILIVOJE V. KNEŽEVIĆ, Senta, 1935.
    “Optanti su oni Srbi iz sadanje Mađarske, koji su uspeli da prodaju svoju zemlju, kada se posle rata trebalo izjasniti za podanstvo naše države, pa došli u našu državu. U Senti ih ima oko 30 domova, a većinom su doseljeni iz Siriga…
    Markovi su optanti iz Mađarske. U Senti ima 3 doma Markovi, a doselili su 1921. godine iz Deske (Mađarska). U Deski je ostalo Markovih 2 doma, a raseljeno ih je iz Deske 1921. god.5 domova, i to: u Kovin, Banatsko Aranđelovo, Srpski Krstur i Beograd. Svi ovi Markovi rod su među sobom, a svi slave Sv. Nikolu (6.decembra). Zašto se zovu Markovi, ne znaju. Također ne znaju pouzdano, kada su doseljeni u Desku, a misle da je to bilo sa Čarnojevićem. Pasove nabrajaju: Stevan, dete od 12 godina, Branko, Svetozar, Stevan, Omer, dalje ne pamte.” (str.34. i 40)

  2. miroslav markov

    *** poštovani vojislave – svaka vam čast na neumornom radu i neprocjenjivom doprinosu rasvjetljavanjima našeg nemara za sopstveno porijeklo…od moje loze u senti je živio petar markov, sin stefana, bivši jeromonah iz manastira kod arada, dakle, slučajno zalutao u sentu poslovima iz oblasti financija a mi, markovi iz stapara potomci badina i subate slavimo zaštitu slavnog proroka svetog iliju….potomstvo petra iz sente sada živi u beogradu…nastavljamo sa istraživanjima, a posebno sam zainteresiran za knjigu o bitci kod sente i dokumente o mobilizaciji, jer pretpostavljam da su tu moji zapisani kao vojna sila princa eugena savojskog, kao i za TURK TAHIR KURUMU BELLETEN CILT.XXVII OCAK 1964., SAYI – u prevodu tibora halašija-kuna sa turskog : sixteenth century turkish setllement in southern Hungary jer pretpostavljam da su tamo zapisana imena doseljenih sa peštera i planine stari vlah u selo vrahinova 1578. od kojih se vuče porijeklo mojih markovih…sve su za sada pretpostavke, ali , evo suradnjom zaljubljenika istine mnogo toga ćemo saznati…svako dobro i kreposno vam zdravlje

  3. Gospodine Markov;
    navedeno delo Tibora Halašija ne posedujem, na žalost. Do ovog podatka sam došao iz lokalnih novina koje su objavljivale feljtono o istoriji grada, pa su srećom, naveli i izvor. Ako se dobro sećam, knjiga je štampana u Segedinu. Nisam siguran da li je i dostupna na interentu.
    Pozdrav!

  4. miroslav markov

    **Uvaženi g. aleksandre -hvala vam pa i na ovoj tužnoj informaciji…vi nemate, a možda netko ima..pa sam zato oduševljen entuzijazmom mnogih čitatelja i suradnika ovog portala…možda će se netko javiti da posjeduje baš to što tražimo…zaista je nemoguće imati sve unatoč ovoj tehnologiji, ali zato sam na početku i pozvao sve na “umrežavanje” – krajnje je vrijeme !!….volio bih da sa vama uspostavim direktan kontakt pa ako vam nije na odmet da mi se obratite na adresu [email protected]…radujem se vašem pozivu…svako dobro..

  5. Miroslav

    e ovako. Ja zivim u mestu zvanom curug u opstini zabalj. Po pricanju starijih Markovi su dosli iz Bugarske oko 1854 godine u CURUG,ZRENJANIN…..

  6. Vojislav Ananić

    U mnogim banastskim naseljima pominje se i prezime Markov. U Kikindi npr. predsednik opštine nosi to prezime. Pretpostavlja se da su tu stigli nakon Bitke kod Sente, kada je E. Savojski porazio Turke i sa svojim trupama ih gonio do Temišvara. U njegovoj vojsci je bilo dosta i Markovih i to sa zapada. Otuda je i Miroslav iz Stapara. Po povratku trupa, usput su se raseljavali po banatskoj ravnici. A za Miroslava koji spominje svoje Markove u Senti iz okoline Arada, radi se o manastiru Hodoš, a možda i Bezjak. U to vreme je to sve pripadalo AU monarhiji. Da li su stigli u AU za vreme seobe pod A. Čarnojevićem ili su poreklom iz Bugarske, to je sada već teže ispitivati.

  7. Vojislav Ananić

    Prezime MARKOV se spominje i u selu KUMANE (Novi Bečej) u starom kumanskom protokolu rođenih i venčanih (i nešto umrlih) iz 1757 – 1765. prema istraživanju Jovana Erdeljanovića “Srbi u Banatu”. O tome već postoji tekst objavljen u Poreklu.

  8. Vojislav Ananić

    I u Srpskoj Crnji, na samoj granici prema Rumuniji, nastanjeno je nekoliko porodica MARKOV, koje su tu stigle posle Senćanske bitke 1697. godine.
    Evo šta o tome u svojoj knjizi “Banatska rapsodija”, na 263. strani, kaže njen autor Milan Tutorov: “To opustelo selište nalazilo se na Menešu, … naselili su Srbi carski vojnici koji su učestvovali u bici kod Sente, pa su posle naseljavanja ovih Srba i njihovih porodica Crne Grede, od tada nazivanu CRNJA, došli vojni inženjerci da premeravaju atar i podele obradive sesije zemljišta doseljenicima.”
    Inače, Markovih ima širom Banata.
    Naš poznati književnik Mladen MARKOV, živi u banatskom selu SAMOŠ.

  9. Jelena Markov

    Poštovani, istražujem poreklo svog prezimena, ali preko porodičnog stabla. Elem, izvesni, Milan Markov, se u Đalu doselio iz Siriga (u Mađarskoj), negde oko 1800. To je dedin deda. Slavimo Mitrovdan. Čula sam od nekog rođaka da možda vučemo poreklo čak sa Golije, dok opet druga strana familije tvrdi da smo u Austrougarskoj izbacili “fon” iz prezimena i posrbili se, zbog neke zemlje i nasledstva. Deda se više ne seća gde bih mogla to detaljnije istražiti, preporučio mi je da odem u crkvu, oni sigurno imaju neke arhive iz tog perioda. Svaka pomoć mi je dobrodošla….
    Prijatan dan želim svima.

    • Sinisa Vesic

      Postovanje…Procitao sam gore navedene komentare. Vidi se ocigledno razlike u krsnim slavama, pa zato vama pisem. Moja supruga se preziva devojacki Markov, poreklo vodi iz Siriga u Madjarskoj, krsna slava sv.Dimitrije (Mitrovdan). Neke podatke koje smo trebali smo nasli u nasoj crkvi u Sirigu (pripada Segedinu). Pozdrav iz Subotice

  10. Jasmina

    Jelena
    Postoji često prezime kod Slovaka Marko ( bez v na kraju) mada ima da su neki dodali to v. Oni su se doselili sa Tatra iz sadašnje Slovačke (tada je sve to bila Austrougarska) u Vojvodinu pre nekih 200 godina. Moguće je da se neko i posrbio…
    Mada kod Slovaka nema slava