Порекло презимена Крстић

4. фебруар 2012.

коментара: 175

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ КРСТИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Крстић

Хаплогрупа: E1b род А Костанечевци

Порекло: Вратница, Јегуновце, Македонија

Крсна слава: Петковдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (175)

Одговорите

175 коментара

  1. Dejan

    Miroslave jesi li se ti sam krstio u lokalnog etnologa i istoričara, ja koliko znam ti si nastavnik matematike, doduše neznam da li si u penziji ili si još aktivan. Jedno pitanje za tebe: kakve veze ima dijalekt jugoistočne Srbije sa ovom temom tj. prezime i poreklo prezimena. Ja sam sve gore napisao ono što je tačno 100%, nije mi jasno što si ti na ovom forumu kad se prezivaš Mladenović. Ovde na forumu nije tema Cnatovo niti Vlasotince, već prezime Krstić. Nisi mi jasan??? Ja samo navodim činjenice i ono što znam od prethodna dva moja kolena i iz priča, a nisam živeo u doba kad smo bili pod turcima, ako si ti tad živeo ti si onda jedini živi svedok iz 14. veka. Nemoj da se ljutiš, naprotiv ja imam veoma lepo mišljenje o prof. Nikoli Mitroviću, ali kakve veze to sve ima sa “poreklom prezimena Krstić”, ja želim da saznam poreklo prezimena od pre 6- 7 vekova ili ako ćeš jedno 500 do 600 godina unazad. Izvini Miroslave ali ti si taj koji lupeta gluposti, što se vidi iz priloženog.

    Miroslav B Mladenović Mirac “lokalni etnolog i istoričar i pisac” pesama i priča na dijalektu juga Srbije.

  2. Dejan

    Vidim koje si reference koristio pri svojim pisanijama, na adresi Порекло презимена, селo Црнатово (Власотинце) » Порекло
    http://www.poreklo.rs/…/poreklo-prezimena-selo-crnatovo-vlasotince/

    1. Miroslav B Mladenović Mirac „lokalni etnolog i istoričar i pisac“ pesama i priča na dijalektu juga Srbije.

    2. Miroslav B Mladenović Mirac „lokalni etnolog i istoričar i pisac“ pesama i priča na dijalektu juga Srbije.

    3. Miroslav B Mladenović Mirac „lokalni etnolog i istoričar i pisac“ pesama i priča na dijalektu juga Srbije.

    Ali opet si me zbunio,.. neznam šta sam hteo da kažem … Da znaš da se ja ponosim svojim precima, i svojim tatkom i dedom i pradedom, a ti mi kaži šta je pisac, etnolog,istoričar, matematičar hteo da kaže gore u tekstu.. Da sam natavnik Srpskog jezika, a ti đak u vežbanku bi ti napisao Promašena tema, ocena 1 (nedovoljan).

  3. Dusan Krstic

    Ja bih voleo da saznam nesto vise o prezimenu Krstic, mi zivimo u Jagodini, ali tu smo se doselili 60 tih godina. Moj deda je poreklom iz Trgovista i zvao se Dusan, a njegov deda Jovan dalje nista ne znam. Slavimo Svetog Arhandjela Mihajla 21.11. otac mi je rekao da vodimo poreklo od Krste i tu slavu su slavili i nasi preci.

  4. Dusan

    Ja sam se duzi period bavio istrazivanjem svog prezimena Krstic. Do sada sam skupio dosta informacija: navrdeda Krsta se doselio iz sela djerekara,Gnjilane u selo zladovce,Trgoviste. Ne znam koliko je tacno imao sinova,ali imao je Stanka ,po kojem je jedan deo familije uzeo prezime stankovic. Stanko je imao Milka i Stojmena,koji su se doselili u Banatski Brestovac,Pancevo,sa sinovima i porodicom,1950-e godine. I tu smo ostali do danas,neki su se raselili po okolnim gradovima.

  5. Фамилије-презимена Крстић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    Баточина Село, Рача /Алимпијевци), Рача (Лучинци), Доња Сабанта, Баточина Варош, Лапово (Никољци), Лапово (Трифунци), Лапово (Књажевчани), Лапово (Јагодинци), Сипић, Чумић, Ракинац (Никољци), Ресник (Јовањци), Нови Аџибеговац (Ново Село), Церовац, Маршић и Јабучје (Цигани-Роми).

  6. Radovan

    Ja sam rođen 1974.god i treća sam generacija koja živi u Srbiji sa prezimenom Krstić. Pradeda, Krsto se prezivao Živković i živeo u Crnoj Gori, Pleme Cuca. Po silasku iz tih vrleti, sa familijom, nastanili su se neko vreme u Nikšićkoj Župi, a zatim su prešli u Srbiju, oko 1898.god. Prvo su hteli da se nastane u blizini Aleksandrovca, ali nisu mogli da dobiju dovoljno zemlje. Onda su se nastanili u selu Kare, Opština Žitorada i promenili prezime po pradedi Krstu u Krstić. Tu je 1905.god rođen moj deda, a kasnije i moj otac.

  7. Петроније Крстић

    Порекло фамилије Крстић (Вишеградска жупа) слава Свети Стефана (9 јануар) можете погледати на сајту Порекло фамилије Крсић-Бојаджије.
    Нашег је порекла и фамилија Крсић.. Радијица Крсић (отац Перо) населио се негде око Ваљева око 1880-1890 године по причи предака.
    Poreklo po jednom izvoru Krstići vode porijeklo od Bučević Kojadina iz sela Rđani kod Nikšića……..oko 1690. godine, zadruga starog Kojadina broji 78 duša, uoči Božića pče se 7 brava…….iz tog kraja jedan kabadahija opkladi se sa svojima da ce otići kod starog Kojadina i da će mu uzeti dve plećke……tako i uradi, ali bude lenj, pa se ne sakrije, nego iste poče jesti u blizini mesta gde su se bravovi cedili………kada je poslednjeg brava nosio na ceđenje, Kojadinov unuk Dušan, zatekne kabadahiju sa plećkama, pukne ga i ubije ga na mestu………..tako uplašen, nije smeo reći dedi šta je učinio, nego kaže svom ocu, otac kaže svom ocu……..stari deda Kojadin odluči da im valja bežati, sčekaju Božć, omrse se……i stignu u Mokru Goru……….. ……..zatim nekoliko puta menjaju prezime, neki ostaju Kojadinović, po starom Kojadinu, neki Stojanović………..kasnije, unuk ili praunuk Kojadinov završi u Veletovu……….on ima četiri sina, Krstu – Krstići, Stjepana – Stjepanovići, Andriju – Andrići, Diku – Dikići i još jednog, koji se trebao oženiti muslimankom iz Orašlja, kako nije hteo prihvatiti islam, na sta su ga primorala njena braća, on jedne noći pobegne preko Drine, gde mu se gubi svaki trag…….. Krsta – Krstići naseljava područije današnjih Krstića, Stjepan – Stjepanovići područije Paočića ,Dikići područije Loznice, a Andrija – Andrići područije Gostilja……………….svi slave Svetog Stefana – Stjepanjdan 9. januar…………… Vrlo je interesantna povijezanost između Krstića i drugih familija.

    • Tanja

      Dobar dan, zanimljiva mi je Vasa priča, moji su Krstići iz Zavidnica, slavimo Svetog Stefana, a po nekoj priči znam da su se bavili proizvodnjom slatkiša od šećera ako sam dobro razumela. Malo toga znam o onima koji su ostali tamo, a znam da su prababa i pradeda tamo ostavili dva sina, o kojima ja danas nemam pojma ama bas nista. Oko 1930 prababa i pradeda sa četiri ćerke preselili su se u okolinu Šapca. Jedna od ćerki koja se zvala Stoja već je bila udata tamo za Nikolu Mladenović koji je bio koliko znam sodadzija. Ako neko bilo šta prepozna od ovoga neka se javi mnogo bi mi značilo da se poveze sa Krstićima koji su ostali tamo!!!

  8. Жељка Лукић рођ. Крстић

    Живим у Бијељини, Република Српска. Овдје видим да сте сви из Србије. Моји Крстићи су овдје у селу Доњи Бродац. У Семберији има доста Крстића. Моји славе Ђурђевдан. Други славе Св, Луку, Св. Јована, Св. Николу и Аранђеловдан. Мој прадеда се звао Радо, а његов отац Станко Крстић. Мој деда Александар је увијек говорио да смо ми из Требиња, а један познаник ми је рекао да су Крстићи у Семберији сви једна фамилија и да су овдје дошли из Лесковца, а преко Требиња.

  9. Nebojša Krstić

    Moja familija je nastanjena u djelu opstine Hadzici prije ratnih desavanja devedesetih , sela Rastelica, Do, zatim bilo je u Kaseticima.
    Krsna slava je Sv.Jovan Krstitelj. Porijeko koliko sam dosao do tih saznanja , a tice se Krstica iz Rastelice pod planinom Ivan Sedlo, granica bosna/hercegovina , je iz okoline Mojkovca ili Kolasina.
    Tri brata su davno prije mnogo godina naselili ova selo, u bježanju od osvete , kake su se tada vršile. laza nam potiče od prezimena Šaćirovoć.

    • Жељка Лукић рођ. Крстић

      Koju slavu slavite?

    • Жељка Лукић рођ. Крстић

      Наравно да нема Крстића у Требињу, ако су се иселили и дошли овдје у Семберију. Али ја сам даље читала ових дана књигу “Соколска нахија” и пронашла у њој Крстиће који славе Ђурђевдан, да су из Селенца доселили у околину Бајине Баште или Љубовије, а били су рудари и каменоресци. Сад немам штампану верзију књиге да је прочитам цијелу, а са екрана не могу дуго да читам, па сам одустала. Можда је то неки траг.

  10. Slavoljub

    Voleo bih da ssznam o porodici Krstic iz Odzaka (Vojvodina). Slave slavu Sv. Nikola. Moj cukun deda zvao se Krsta i po njemu imamo prezime Krstic. Cukun deda je ziveo u jednom selu u Zaplanju.

    • Jelena Krstic

      Zdravo.Citam komentare i primijetih da stavite sv. Nikolu….moji slave sv.Nikolu otac mi je Radovan,pokojni djed Milos,pradjed Svetislav!!! Svetislav je imao oca Milosa,i 3rodjena brata i 3polubrata po ocu.Zivjeli su u mestu Kosijeric pored Valjeva,i desilo se neko ubistvo.Moj pradjed je ostavio roditelje i 6toricu brace u Kosijericu i doaelio u mesto Kosijeri pored Cetinja u Cg…nikada više nismo čuli za njih…nije poznato da li je imao i sestara ozenio se Stanicom Jankovic iz Morace i doselio u Bijelo Polje gde je dobio 2sina,moja 2djeda….da li postoji mogućnost da smo u rodu???

    • Maja Krstić

      Moji su poreklom iz Bele Palanke, i nasa krsna slava je Arandjelovdan. Deda mi se zove Desimir, njegov otac Josif iz Klenja, a tata mi se zove Dragoljub i živimo u Obrenovcu.