Порекло презимена Крстић

4. фебруар 2012.

коментара: 175

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ КРСТИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Крстић

Хаплогрупа: E1b род А Костанечевци

Порекло: Вратница, Јегуновце, Македонија

Крсна слава: Петковдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (175)

Одговорите

175 коментара

  1. Pozz

    Zanima me poreklo prezimena Krstić.
    Otac se zove Radivoje, deda Svetislav, pradeda Vladimir, ćukundeda Dragutin-umro od tifusa posle Kolubarske bitke.
    Radi se o selu Mokra, Bela Palanka, vojnička loza.
    Slavimo Sv.Jovana

    • SRDJAN KRSTIĆ

      Svi Krstinci Mokranjci su vojnička loza. Moj pradeda Voisav ili Vojislav(Vojo kalakurdija) je bio cuveni komita. Još uvijek je živ njegov sin Obrad ima oko 97god. on je poznat po tome što je golim rukama udavio vuka kada je cuvao ovce na Suvoj planini(imao je tada manje od 18) godina. Vojin otac se zvao Sava, sinovi Rada, Ljubisav i Obren. Ja sada živim u Bijeljini, ali imam kuću u Mokri. Još uvijek se govori u Mokri kad počne rat prvo zovi Krstinci… Nazalost niko više od Kalakurdija ne živi u Mokri. Što ne znači da neću da vratim 😀

  2. Lenka

    Dobar dan,
    Moje ime je Lenka Krstić. Slava Đurđevdan.
    Po usmenim i pismenim predavanjima, poreklo vodim od Nedeljka Krstića.
    Navodno se uputio sa Kosova tokom Seobe, jedini je on odlučio da, sa još devet članova porodice, ostane u podnožju Fruške Gore u selu Mala Rivica jer ga je Fruška Gora podsećala na zavičaj. Braća su mu se sa roditeljima uputili za Banat i Bačku, tu im se gubi trag.
    U selu je potvrđeno da je postojao Nedeljko Krsticz, po popisu Austrijske vlasti. Živeo je sa dva sina, Savom i Kostom. Moje porodično stablo nastaje od Save, jer je Kosta imao samo jednog sina koji je poginuo u Prvom svetskom ratu,pa se ta loza sa njim gasi.

    Ako neko ima bilo kakve informacije, može slobodno da me kontaktira na email.

    Hvala,
    Svako dobro

    • Радомир Јечинац

      У Мокрину (Банат) постоје Крстићи, али су они тамо Крстини, ако је ваше трагање још увек актуелно.
      С поштвањем, Р. Ј.

  3. Dusan

    Dali ima Krstica koje slve svetog Marka?

  4. Vladan Krstić

    Koliko vidim ovde ima Krstića odasvuda ali nema ništa iz Pirotskog kraja, sela Temska i Ragodeš. Ko zna odakle je koji? Ja se prezivam Krstić ali ne znam toliko unazad kao vi ovde što pišete.

    • Marko

      Pozdrav Vladane moj deda Vasilije Krstic bio je iz Pirotskog kraja blizu sela Temska tacnije iz sela Topli Do. Nikada nazalost nisam tamo bio i ne znam puno o poreklu. Slavimo Svetog Nikolu.

    • Nenad

      Moj pradeda je iz Gostuse-Lukanja okolina Pirota i zvao se Cira a deda Borislav i imao 3 sina Sreten(moj otac),Milisav i Ivica.
      U crkvi Svetog Save u Becmenu(Opstina Surcin) stoji mermerna tabla gde pise da je pradeda Cira zaduzbinar crkve i toliko za sad znam…

  5. Maja Krstić (Radović)

    Moj deda se zvao Desimir Krstić i u Obrenovac se doselio iz Telovca, opština Bela Palanka kod Pirota.Njegov otac se zvao Josif. Slavimo Sv Arhangela Mihaila

  6. vojislav ananić

    КРСТИЋ
    Поријекло од Форцана

    Сматрамо основаним предање да су се некада презивали Форцан и да су баш по дједу Крсти прозвани Крстићима.
    Вера Крстић из Сарајева наводи да су њени из Власенице, гдје јој се 1919. године родио отац Танасије (Атанасије). По породичном предању један старији предак јој се презивао Форцан, а како му је име било Крсто, прозваше се по њему Крстићи. У писму није наведено коју славу славе Крстићи, што је код Срба веома важно, јер се сматра да породице са истим презименом и истом крсном славом имају исто или заједничко поријекло и сматрају се рођацима.
    Крстића је у другој половини XIX вијека било у Власеници (парохија Цикоте) и славили су Јовањдан. Да су поријеклом од Форцана може се закључити по томе што и Форцани славе Јовањдан.
    Форцана иначе има на Палама и у Сокоцу. Поријеклом су од Говедарица из Миољача (Гацко).
    Даље поријекло Говедарица, има их у источној Херцеговини у Автовцу, Миољачама, Братачу, Језеру, Љусићима, Поријама, Дубљевићима…, упућује нас на Херцег-Нови.
    На основу изнесених података може се закључити да је блиједо сјећање госпође Крстић ипак указало на пут којим треба трагати за поријеклом Крстића. Сматрамо основаним предање да су се некада презивали Форцан и да су баш по дједу Крсти прозвани Крстићима. Даља старина овог рода је вјероватно везана за херцеговачко “племе” Говедарице, чија се старина опет лоцира на простор Херцег-Новог.

    ИЗВОР: ПОРОДИЧНИ КОРИЈЕНИ, МИРОСЛАВ НИШКАНОВИЋ
    БАЊА ЛУКА – БЕОГРАД – САРАЈЕВО, 2001.

  7. Johnnie

    Moj sin dobio zadatak da napravi rodoslov, pa eto googlam nešto i setim se ove strane.
    Moj deda RADOSAV (Svilajnac-Đurinac) rođen 1923 god, od oca MILIĆA (braća Svilić i Janko). Svi oni rođeni u okolini Svilajnca, i svi bili učesnici nekih od ratova (Balkanski, 1. i 2. sv.rat). Mnogi Krstići od njih su u okolini – Ćuprija, Paraćin, Jagodina, Požarevac, a ima ih i po Beogradu.
    Trenutno nemam pri sebi kolena unazad, ali uskoro ću pisati i na tu temu, pa možda se “srodimo”.
    Ako ko ima nešto sa tih prostora neka piše.

  8. Johnnie

    Zaboravih da dodam da se slavi Sveti Jovan od davnina.

  9. Lila Kovacevic

    Bilo bi mi drago da dodjem do svojih rodjaka. Ja sam unuka Todora Krstica – Vojvode Algunjskog iz sela Otlje – Kumanovo. Deda je imao strica u Prokuplju i polusestru i polubrata Iliju Krstica u Kumanovu. Nadam se da oni imaju potomke. Volela bih da mi se jave. Moj otac Milivoje Krstic, Todorov sin imao je 2 sestre: uciteljica Kica u Kraljevu sa potomcima. Ne secam se imena druge oceve sestre. Zelim i ocekujem da uspostavimo kontakt. Hvala.

  10. Dejan

    Otac Zvonimir , deda Mihailo , pradeda Petko, cukundeda Krsta po kome nosimo prezime Krstic. Navrdeda Mladen Rodak iz sela Algunje sadasnja Makedonija blizu Kumanova inace krsten u Prohor Pcinjskom. Po prici poreklo vodimo od vojvode Petra Karposa Srbina koji je digao ustanak u sadasnjoj Makedoniji protiv Turaka 1689 godine. Slavimo svetog Nikolu zato sto vecina Srba ga slavi i to oni koji su prosli Albaniju i brodovima prebaceni na Krf.