Srpska muška imena na slovo Z

3. februar 2012.

komentara: 15

ZAVIŠA
ZARIJA
ZDRAVKO
ZLATAN
ZLATKO
ZORAN
ZARKO
ZAHARIJE

Komentari (15)

Odgovorite

15 komentara

  1. zoran1

    Ime Zoran se pojavilo na prostorima Balkana sa dolaskom Otomanskog carstva. Koreni reci su Zora, Zoran..a potice od Sabah Udin ili “jutarnji covek”. Sabahudin kako je u nasem narodu ostalo upamceno je ime koje su Persijanci a posle I svi drugi u Otomanskom carstvu preuzeli od hebrejskog Shaharstar ili jutarnja zvezda.

    Proces jugoslavizacije nacija I etnija u SFRJ imao je za posledicu , jednu od, ucestalost pojave imena Zoran, Goran, Milan, Nenad, Predrag itd…

  2. Vojislav Ananić

    Zarije
    Zakarije
    Zvonko
    Zlatibor
    Zlatoje
    Zlatomir
    Zlatosav
    Zosim
    Zrinko

  3. Vojislav Ananić

    Zavida
    Zvezdan
    Zvonimir
    Zdenko
    Zeko
    Zelen
    Zlatislav
    Zorislav

  4. Zoran Pavičić

    Pročitao sam glupo objašnjenje imena Zoran pa moram da reagujem na ovaj način.
    Zoran je staro i opšteslovensko ime koje je poprilično zastupljeno kod Južnih Slovena (Srba, Hrvata, Slovenaca, Makedonaca, manje kod Bugara i veoma malo kod Bošnjaka).
    Ima ga i kod Čeha, Slovaka i Rusa.
    Značenje imena potiče od riječi zora, zatim od staroslovenske boginje Zora, ali i od riječi zor što znači sila.
    Ime nema nikakve veze sa arapskim imenom Sabahudin – čak ni po značenju. Sabah jeste na arapskom zora, a Sabahudin se odnosi na vjernika koji zorom klanja.
    Dakle Zoran je rođen u zoru, onaj koji počinje, pred kim je život, zatim dar boginje Zore, i silan, pun zora, to jest sile i snage…

  5. Vojislav Ananić

    Kakve veze ime Zoran može imati kod Srba sa imenicom sabah? Nikakve. Može kod islamiziranih naroda da se izvede ime Sabahudin, jer sabah znači zora.
    Po knjizi Petra Stevanovića ONOMASTIKON – ime znati odabrati, na strani 56-oj, piše (citiram): “ZORA (Zoran, Zorana, Zorica, Zorka, Zorko) staro slavenosrpsko /opšta imenica zora (početak dana, svitanje) uzeta za lično ime; u stsl. mitologiji Zora je boginja jutra, svitanja; kod starih Slovena značenje reči zora je “aurora, svanuće”/.
    Profilaksa:
    “da bude početak novog u životu porodice”, “da bude lepa, prekrasna kao jutarnje rumenilo, plavetnilo”.
    Među balkanskim Slovenima posvedočeno je u najranijoj prošlosti. Tavorilo je dugi niz proteklih vekova da bi u 20. veku oinovo ušlo u širu upotrebu.”

  6. Zoran Tešić

    Slažem se o poreklu imena Zoran, da je od zore prirodne pojave, jer su stari Srbi davali imena deci po prirodnim pojavama oko sebe i u prirodu. Takođe u staroslovenskom jeziku reč zor, zar, oblik zreti znači i gledati.

  7. Vojislav Ananić

    ŽELIMIR / ŽELIMIRKA / ŽELJANA / ŽELJAN / ŽELJKA / ŽELJKO

    Imena koja u osnovi imaju reč “želja”. U zavisnosti od nastavka, predstavljaju dugo željeno dete, ili želju roditelja da im dete živi u miru, ili da želi mir.