Srpska muška imena na slovo D

3. februar 2012.

komentara: 27

DAMJAN
DANILO
DANILO
DANKO
DAVID
DARKO
DEJAN
DESIMIR
DMITAR
DINKO
DOBRAN
DOBRIVOJE
DOBRICA
DOBRISAV
DOJČILO
DOJČIN
DRAGAN
DRAGIŠA
DRAGO
DRAGOJE
DRAGOLJUB
DRAGOMIR
DRAGAN
DRGUTIN
DRAŽAN
DRAŽETA
DRAŽO
DRAŠKO
DUŠAN
DUŠKO
DALIBOR

Komentari (27)

Odgovorite

27 komentara

  1. Srboljub

    Dragoljub

  2. Vojislav Ananić

    DOBRIVOJE / DOBRIVOJ

    Stara slavenosrpska imena. Složena su od reći “dobar” i “vojnik, borac”. Ime Dobrivoje označava dobrog ratnika, dobrog borca. Pomen imena sacuvan je u zapisima iz ranog srednjeg veka što svedoci o njegovoj starini.

  3. Vojislav Ananić

    DOBROMIR

    Naše domaće ime složeno ime od slovenskih rečia “dobar” i “mir”. Osnova “mir” na kojoj je izgrađeno ovo ime, veoma je zastupljena u mnogim slovenskim imenima. U prenesenom značenju ime je želja roditelja da dete bude spokojno, staloženo, zadovoljno i u miru.

  4. Vojislav Ananić

    DRAGOLJUB

    Staro slavensko ime. Složeno je od osnova sa znacenjem “drag” i “ljubak”. Od ovog imena izvedena su imena Dragoj, Dragoje, Dragojla, Dragojlo i Dragolj.

  5. Vojislav Ananić

    DALIBOR / DALIBORKA

    Staroslavensko i češko ime. Složeno je od osnova sa značenjem “daleka” + “borba, rat”. Od ovog imena izvedena su imena Daliborka, Daliborko i Daša. U prenesenom značenju ono predstavlja osobu zaštićenu od ratova, sukoba, neprilika.

  6. Vojislav Ananić

    DAMJAN / DAMIJAN / DEMJAN / DAMJANKA

    Damjan je muško ime a dolazi od latinskog oblika Damianus. Potiče od grčkog imena Damjanos. Osnova mu je glagol “damazo” – krotim, prisiljavam, pobeđujem. Drugi oblici ovog imena su Damnjan, Damjanka, Damljan, Damnjanka, Damjana.
    Na ovim prostorima se vezuje i za biljku tamjan – aromatičnu smolu lekovite i obredne biljke koja pročišćava, ovsveštava, rasteruje zle duhove. Tamjanika je i vrsta grožđa koja se uzgaja u Srbiji i Makedoniji.

  7. Vojislav Ananić

    DAVID / DAVIDA

    David je ime starozavetnog vladara – drugog i najvećeg kralja Izraela. Ime potiče iz starohebrejskog “Dawidh” što znači “voljen, ljubljen, prijatelj, ljubimac”.

  8. Vojislav Ananić

    DESIMIR / DESIMIRKA

    Staro slovensko muško ime nastalo spajanjem glagola “desiti” i imenice “mir”. Ovo ime se daruje u želji da osoba koja ga nosi živi u miru, sreći i blagostanju. Od ovog imena izvedeno je ime Desimirka.

  9. Vojislav Ananić

    DIMITRIJE / DMITAR

    Dimitrije je muško ime grčkog porekla. Potiče od imena Demetrios što znači zemljin rod. U grčkoj mitologiji, Demetra je boginja žita i plodnosti, njegovateljica mladih i zelene zemlje, čuvarka braka i svetog zakona.
    Dimitrije je i ime hrišcanskog mučenika Svetog Dimitrija Solunskog Mirotočivog. U srednjem veku Sveti Dimitrije je poštovan kao jedan od najvažnijih pravoslavnih vojovnika među svetiteljima. U Srbiji se sveti Dimitrije praznuje i kao krsna slava Mitrovdan.
    Ostali oblici ovoga imena su Dimitrij, Dimitrija, Mita, Mitar, Mitko i Mitra.