Српска мушка имена на слово Д

3. фебруар 2012.

коментара: 27

ДАМЈАН
ДАНИЛО
ДАНИЛО
ДАНКО
ДАВИД
ДАРКО
ДЕЈАН
ДЕСИМИР
ДМИТАР
ДИНКО
ДОБРАН
ДОБРИВОЈЕ
ДОБРИЦА
ДОБРИСАВ
ДОЈЧИЛО
ДОЈЧИН
ДРАГАН
ДРАГИША
ДРАГО
ДРАГОЈЕ
ДРАГОЉУБ
ДРАГОМИР
ДРАГАН
ДРГУТИН
ДРАЖАН
ДРАЖЕТА
ДРАЖО
ДРАШКО
ДУШАН
ДУШКО
ДАЛИБОР

Коментари (27)

Одговорите

27 коментара

  1. Војислав Ананић

    ДОБРИВОЈЕ / ДОБРИВОЈ

    Стара славеносрпска имена. Сложена су од рећи “добар” и “војник, борац”. Име Добривоје означава доброг ратника, доброг борца. Помен имена сацуван је у записима из раног средњег века што сведоци о његовој старини.

  2. Војислав Ананић

    ДОБРОМИР

    Наше домаће име сложено име од словенских речиа “добар” и “мир”. Основа “мир” на којој је изграђено ово име, веома је заступљена у многим словенским именима. У пренесеном значењу име је жеља родитеља да дете буде спокојно, сталожено, задовољно и у миру.

  3. Војислав Ананић

    ДРАГОЉУБ

    Старо славенско име. Сложено је од основа са знацењем “драг” и “љубак”. Од овог имена изведена су имена Драгој, Драгоје, Драгојла, Драгојло и Драгољ.

  4. Војислав Ананић

    ДАЛИБОР / ДАЛИБОРКА

    Старославенско и чешко име. Сложено је од основа са значењем “далека” + “борба, рат”. Од овог имена изведена су имена Далиборка, Далиборко и Даша. У пренесеном значењу оно представља особу заштићену од ратова, сукоба, неприлика.

  5. Војислав Ананић

    ДАМЈАН / ДАМИЈАН / ДЕМЈАН / ДАМЈАНКА

    Дамјан је мушко име а долази од латинског облика Дамианус. Потиче од грчког имена Дамјанос. Основа му је глагол “дамазо” – кротим, присиљавам, побеђујем. Други облици овог имена су Дамњан, Дамјанка, Дамљан, Дамњанка, Дамјана.
    На овим просторима се везује и за биљку тамјан – ароматичну смолу лековите и обредне биљке која прочишћава, овсвештава, растерује зле духове. Тамјаника је и врста грожђа која се узгаја у Србији и Македонији.

  6. Војислав Ананић

    ДАВИД / ДАВИДА

    Давид је име старозаветног владара – другог и највећег краља Израела. Име потиче из старохебрејског “Даwидх” што значи “вољен, љубљен, пријатељ, љубимац”.

  7. Војислав Ананић

    ДЕСИМИР / ДЕСИМИРКА

    Старо словенско мушко име настало спајањем глагола “десити” и именице “мир”. Ово име се дарује у жељи да особа која га носи живи у миру, срећи и благостању. Од овог имена изведено је име Десимирка.

  8. Војислав Ананић

    ДИМИТРИЈЕ / ДМИТАР

    Димитрије је мушко име грчког порекла. Потиче од имена Деметриос што значи земљин род. У грчкој митологији, Деметра је богиња жита и плодности, његоватељица младих и зелене земље, чуварка брака и светог закона.
    Димитрије је и име хришцанског мученика Светог Димитрија Солунског Мироточивог. У средњем веку Свети Димитрије је поштован као један од најважнијих православних војовника међу светитељима. У Србији се свети Димитрије празнује и као крсна слава Митровдан.
    Остали облици овога имена су Димитриј, Димитрија, Мита, Митар, Митко и Митра.