Srpska muška imena na slovo S

3. februar 2012.

komentara: 22

SVETOLIK
SVETOMIR
SELIMIR
SIMO
SIMEUN
SLAVENKO
SLAVKO
SLAVEN
SLAVOLJUB
SLAVIŠA
SLOBODAN
SMILJKO
SRBIN
SRBISLAV
SRBOLJUB
SRĐAN
SREDOJE
SRETOJE
SREĆKO
SRETEN
STANIMIR
STANISLAV
STANKO
STANOJKO
STEVO

Komentari (22)

Odgovorite

22 komentara

  1. Vojislav Ananić

    STEVAN / STEVKA / STEVICA / STEFAN / STEFANKA / STEFANIJA / STEVANA / ŠĆEPAN…

    Ime je grčkog porekla i varijanta je grčkog imena Stefanos, što znači “venac” ili “kruna”. U prenesenom značenju ime znači “onaj koji je krunisan, koji je ovenčan”. Ime je hrišćanskog svetitelja. Veoma rasprostranjeno na mnogim jezicima. Neke od varijacija imena su : kod Srba: Steva, Stevica, Stevo, Stepa kod Hrvata: Stipe kod Mađara: Pišta (Pista) kod Engleza: Stiven, Stiv (Steven, Steve) kod Španaca: Esteban (Estebán) Ime Stefan nosili su mnogi kraljevi: engleski, mađarski, srpski i poljski. Po Stefanu Nemanji, svi kraljevi dinastije Nemanjić su svom imenu dodavali ime Stefan: Stefan Prvovenčani, srpski veliki župan i vladar Stefan Radoslav, Stefan Vladislav, Stefan Uroš I, Stefan Uroš II, Stefan Uroš III, Stefan Uroš IV Dušan, i Stefan Uroš V. Desetorica katoličkih papa je nosilo ovo ime.

  2. Vojislav Ananić

    SAVA

    Sava je i muško i žensko srpsko ime. Hebrejskog je porekla nastalo od reči “Saba” , što znači – preobražen, pravedan. Kod nas je vekovima jedno od najčešćih imena zahvaljujući kultu Rastka Nemanjića, Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa. Drugi oblici ovog imena su Savo, Savina, Savinka, Savić, Savka i Savko.

  3. Vojislav Ananić

    SRĐAN / SRĐANA / SRĐANKA

    Po mnogima su ovo samo varijante imena Sergej. Svetog Sergija su još nazivali i Sveti Srđ, što je prilagođeni oblik crkvenog oblika na prostoru Balkana. Upravo iz tog, prilagođenog oblika je i nastalo ime Srđan.
    Ipak, postoje i oni koji pronalaze slovensko poreklo ovog imena u reči “srdžba”, “srditi se”, U tom smislu ovo ime označava srditog čoveka. Ali je moguće da ima veze i sa pridevom “srdačan” i da označava onog koji je milosrdan, usrdan, predusretljiv. Ime je izvedeno od prastarog iščezlog dobrosrd, potvrđenog još u nemanjićko doba.

  4. Vojislav Ananić

    STRAHINJA

    Staro slavensko zaštitno ime izvedeno od reči “strah”. U prošlosti kad se još verovalo da reč ima dejstvo magije davalo se detetu u funkciji zastrašivanja zlih duhova koji se klone onog koji uliva strah, ili je naprosto izražavalo “strah od Boga”. Ime je postalo popularno kroz Banović Strahinju (Strahinjića Bana), jednog od najpoznatijih junaka narodnih epskih pesama.

  5. Vojislav Ananić

    SINIŠA

    Ime Siniša je staro slovenosrpsko ime. Koren ovog imena je u reči ”sin” (muško čedo u roditelja). Označava muškog potomka.

  6. Vojislav Ananić

    SIMEON / SIMEUN / SIMONA / SIMON / SIMONID / SIMONIDA

    Imena grčkog porekla. Potiču od grčkog imena Symeon, a ono iz starohebrejskog korena “šim on” sa značenjem: Bog sluša, sluh, slušanje, uslišan. Označava onog ko sluša boga i kome bog uslišuje molitve, onog čije su molitve uslišene.
    Za imena Smonid i Simonida se još veruje da potiču od grčke reči “simonides”, što znači žitelj ostrva Samos, osoba sa Samosa.

  7. Vojislav Ananić

    SVETOZAR

    Svetozar je muško ime domaćeg porekla. Značenje imena dolazi od reči “svet” ili “svetlost” i reči “zariti”,”ozariti”. U prenesenom smislu označava onog ko je ozaren svetlošću, ko ozaruje druge, ko živi u svetlosti (i svetosti).

  8. Vojislav Ananić

    SRETEN / SRETENKA / SRETENIJA

    Po jednom tumačenju, ovo su staroslovenska imena. Njihovo značenje dolazi od reči “sreća” i prideva “sretan”, “srećan”. Drugi oblici ovog imena su Sretoje, Sreta, Sretenka, Sretko i Sreto.
    Po drugima, ova imena imaju veze sa verskim praznikom Sretenje – koji se slavi 40 dana od Božića, kada je Devica Marija odnela Isusa, sina božjeg u jerusalimski manastir, gde u njemu poznadoše mesiju starac Simeon i Ana. Može biti ime za osobu rođenu tog dana.
    Sretenje je u našem narodu veoma bitan praznik, s obzirom da se u prošlosti poklapalo i sa Danom državnosti Srbije, koji se slavio do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.

  9. Vojislav Ananić

    SOFRONIJE

    Muško ime koje vodi poreklo od grčke reči “sophronios” što znači onaj koji je mudar, trezven, razborit. Kalendarsko je ime.
    Takođe, u našem jeziku se koristi turcizam “sofra” za trpezu, ručak. U tom smislu ime može još simbolizovati obilje, bogatstvo, okupljanje…

  10. Vojislav Ananić

    SPASOJE / SPASENIJA

    Imena nastala od reči “spas” i u prenesenom smislu znače “onaj koji spašava, izbavlja”, “izbavitelj”, “spasilac”. Grčka reč “soter”, za koju se smatra da je ovoj u korenu, takođe znači spasitelj.