Srpska muška imena na slovo K

3. februar 2012.

komentara: 8

KAMENKO
KIRILO
KOSTA
KONSTANTIN
KORNELIJE
KRSTIVOJE
KRSTO
KRSMAN
KOMNEN
KUZMAN

Komentari (8)

Odgovorite

8 komentara

  1. Vojislav Ananić

    Kiprijan
    Kojadin
    Kosan
    Kostadin
    Koča
    Krsta
    Krstan

    • Bogdan

      Postovani i uvazeni gospodine Ananic, kakvog je znacaja i kojeg porijekla musko ime KUSAN? Da li je to puno pravo ime, ili skracenica tj nadimak u smislu ime iz milja? Nidje drugo kroz raznovrsnu literaturu ga ne nalazim, niti pri svim raznim rodoslovima od danas pa unazad do srednjeg vijeka. Medjutim, naisao sam na prezime Kusanovic u cemu ima osnovu imena, ali s kakvim objasnjenjem podalje od toga ne nailazim nikakvi odgovor na moje pitanje. Unaprijed zahvaln na Vasem odazovu i dostavljenom odgovoru.

    • Jovan

      Kokan, to je staro srpsko ime.

  2. Vojislav Ananić

    Karanfil
    Kliment
    Kozma
    Kremen

  3. Vojislav Ananić

    Konstantin
    Kornelije
    Kristivoje

  4. vojislav ananić

    Krain

  5. Vojislav Ananić

    KONSTANTIN / KOSTA / KOSTADIN / KOSTADINKA / KOŠTANA

    Kosta je hipokristika (ime od milja) imena Konstantin i znači “postojan”, “konstantan”. Došlo nam je iz grčkog “Konstantinos”, oblika iz latinskog “Constantinus”, izvornog porekla iz “constans” u značenju “postojan, stalan, čvrst”. Ime je poznatog rimskog imperatora s početka 4. veka koji je prvi primio hrišćanstvo i dozvolio slobodu hrišćanskoj veroispovesti, zbog čega je proglašen za sveca. Otud reč “konstanta” u značenju “postojana veličina”. Kalendarsko je ime. Koštana je verovatno samo varijacija ovog imena i pojavljuje se u istoimenon delu Bore Stankovića.
    Po drugom tumačenju, u osnovi mena kao što su Koštana, Kosta…, nalazi se reč “kost”, pa su tako ova imena sinonimi za “onog ko ima jake kosti”, simbol stasitosti i snage.

  6. Vojislav Ananić

    KRSTA / KRSTIVOJE

    Ime predstavlja hrišćansko nasleđe i nastalo je po reči “krst”. Krst je glavni simbol hrišćanstva. Kod imena Krstivoje imamo dodatak “voj” koji se odnosi na vojsku, ratovanje, boj – veoma čest nastavak u domaćim imenima. U tom smislu Krstivoje znači “ratnika vere”, ili “onog ko pod simbolom krsta vojuje”.