Poreklo prezimena Samardžija

3. februar 2012.

komentara: 16

[toggle title=”TESTIRANI SAMARDŽIJA NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Samardžija

Haplogrupa: I2a

Poreklo:

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (16)

Odgovorite

16 komentara

  1. ranko

    zanima me odakle su dosle Samardzije u selo Medna kod Mrkonjic Grada

  2. Peđa Ulemek

    Majka mog oca je pokojna Milka Samardžija rođena u selu Crni potok. Krsna slava je Đurđevdan. Vidim da je prezime Samardžić zastupnjenije u literaturi i da se ukazuje da je to jedno prezime u više oblika. Mada ima i podataka da ima i više krsnih slava…Nadam se da će preko ovog portala rasti sve veće interesovanje i da će se doći do jasnog saznanja kao o nekim porodicam gde je već sve jasno ili se već razbistrava

  3. Niksa Samardzija

    Moja familija sa oceve strane je poreklom sa Korduna, selo Blatusa.
    Po njegovom tumacenju, uspeo je da nadje nase prezime u crkvenim popisima unazad do kraja 1700 tih u tom delu Korduna.
    Slavimo Sv.Pantelija (Pantelejmon).
    Nasa, porodicna predpostavka je da nasi preci su poreklom is Hercegovine

  4. Dragan

    Postovani..
    Zovem se Dragan, Samardzija i živim u selu Samardzije-mjesna zajednica Turjak u opštini Gradiška..
    Imam par informacija do kojih sam došao u raspitivanju o svom prezimenu..
    Pleme Samardzija potiče iz Hercegovine i bavili su se zanatom- pravljenjem “samara” za konje.. Samar je nesto slično sedlu.. Samar se stavi na konja i onda posložiš drva na samar s jedne i druge strane i onda konj nosi drva na željeno mjesto.. Zbog svog zanata, pravljenje samara-te zanatlije su dobile nadimak Samardzije, Samardzići…
    Sto se tice Krsne slave, sadašnje Samardzije slave Svetog Djordja-Djurdjevdan..
    Knjiga Srpske Slave-Čuvari Ognjišta. Pišu nešto drugo..
    Samardzije ili Samardzici su se doselili iz Krivošija u Boki u selo Ladjeviće, zaselak Rogovi kod Bileće. Po dolasku u ovo selo Samardzije su slavile Svetog Jovana-Jovanjdan, al to nije dugo trajalo. Nekoliko godina kasnije pošalju oni u Opuzen kiridzije da nabave i dotjeraju piće za krsnu slavu-Jovanjdan. Polazeći na jug, ka moru, ovi su se slabo obukli. Kada su se vraćali iz Opuzena, vrijeme se pogoršalo, nastupila je jaka zima sa snijegom i vejavicom. Kiridzije promrznu, a neki su i podlegli zbog velike hladnoće. Ljuti na Svetog Jovana što ih nije zaštitio, i da se zlo ne bi ponovilo, Samardzije u Ladjevićima odluče da promjene krsnu slavu Jovanjdan i izaberu Djursjevdan. Od tada svi Samardzije i Samardzići koje vode porijeklo od ove ‘hercegovačke grane’, a raseljeni su u razne krajeve, slave novu slavu–Svetog Djordja..

    • Poštovani, mislim da Samardžije, Tišme, Sinobadi imaju zajedničko poreklo. Meni su Tišme po genetici i slavi – Sv. Jovanu najbliže. Sviđa mi se priča koju ste objavili. Pozdrav.

  5. Vojislav Ananić

    SAMARDŽIJE, staro prezime po zanimanju pretka. Samar je izrađivan od drveta, i samo vješte majstorske ruke mogle su uraditi ugodan, po mjeri odgovarajući samar. Samardžije su naselili Bjelajsko polje oko 1790. iz Kistanja, Dalmacija. Nisu istog porijekla, jer ne slave istu krsnu slavu. Većinom su Đurđevštaci, a Samardžije iz Strigove slave Nikoljdan, mada su i oni dalmatinskog porijekla, odnosno crnogorskog (35, 617), odakle su u Strigovu došli “putevima svile”, za Napoleonovih vremena, znači početkom XIX vijeka (prema sopštenju Dušana D. Samardžije).

    Izvor: Milovoj Rodić – KNEŽICA U KNEŠPOLJU, Laktaši, 2006.

  6. Vojislav Ananić

    SAMARDŽIJA (p). u Riljima (Nevesinje). Porijeklom su Gredeljevići iz Drobnjaka u Crnoj Gori. Doselili su u Rilja “zbog muke i nevolje ljute”. Slave Đurđevdan, a prislužuju Savindan (59:212).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    • Slobodan

      Pozdrav svima.
      Moja baka (mamina majka) je od Samardzija iz Rilja kod Nevesinja. Vidim da je na pocetku ove stranice prezimenu Samardzija dodeljena Halpogroupa I2a, ali ne vidim nigde na projektu da je neki Samardzija zaista testiran.
      Odakle dolazi ta informacija i da li je vezana za Samardzije iz Rilja ili za neke druge? Da li se njihovo poreklo iz Drobnjaka moze nekim genetskim analizama i zaista dokazati (Drobnjacima je uglavnom pripisana I1 grupa)?
      Hvala

  7. Goran Samardžija

    Moj pradeda Stojan je živeo u selu Tramošnja,okolina Sanskog Mosta.Slavimo sv.Panteliju.

    • Dragan Samardžija

      Mi smo porodica Samardžija selo Brdari 5km od mesta Sanski Most ka Prijedoru. Krsna slava Sveti Nikola. Ne znam tačno kad smo doselili tu. Po pričama predaka neki dalji predak je došao iz Hercegovine sa tromeđe Srbija Crna Gora. Kad budem saznao više informacija pišem. Pradeda Stojan, djed Đuro, otac Stojan

  8. Milica

    Moja majka Anja Samardzija je iz Rilja kod Nevesinja.seca se iz predanja starijih da su se doselili iz stare Hercegovine .slavi Djurdjev dan i Svetog Savu

    • Nikola

      Moj pokojni deda je Spasoje Samardžija iz Rilja. Slavimo Djurdjevdan i po nekim knjigama saznao sam da smo porijeklom iz Drobnjaka( selo Duži), nekad se prezivali Gredeljevic

  9. Luka

    Da li zna neko Maru Samardziju, moju prababu, bila udata za mog Pradjeda Jovu Stupara, to je sve sto znam o njoj 🙁 …

  10. Jovan Milinković

    Moj đed po majci je Bogdan Samardžija, iz sela Humići kraj Ključa, bosanska Krajina. Slave Đurđevdan. Po pričama pokojnog đeda, oni su poreklom iz Nevesinja (selo Rilja), naseljeni krajem XVIII ili početkom XIX veka iz Hercegovine.

    • Nenad Samardžija

      Pozdrav Jovane ja sam iz sela Humići opština Ključ isto sam od mnogobrojna rodbine čuo da su Samardžije doselile negdje od Nevesinja a krsna slava nam je Djurdjevdan.