Порекло презимена Ранковић

3. фебруар 2012.

коментара: 43

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ РАНКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Ранковић

Хаплогрупа: R1a1

Порекло: Јаловик, Владимирци, Србија

Крсна слава: Ђурђиц

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (43)

Одговорите

43 коментара

  1. За једног од двојице Чукундеда Стојана и Остоје знам да је погинуо на солунском фронту 1916г.
    То је био Стојан (3 чета. 3 батаљон. 4 пешадијски пук), за другог се не зна шта је било са њим, иако су обоијица отишли на фронт?

  2. Marijana Rankovic

    Moj pradeda je iz Badljevice. Krsna Slava je Vrbica-Lazareva subota. Ako neko zna vise o tim Rankovicima, neka se javi na mejl [email protected]
    Hvala najlepse….

  3. Bozidar Rankovic

    Moji preci su bili vodenicari u Rudom. Krajem 19. veka, a pre cuvene poplave koja je unistila tadasnje rudo, preselili su se u Besku. Napravili su vodenicu na Dunavu sto im je bio porodicni posao. Kasnije se sele u Cerevic, takodje Srem, gde jedan od mojih dedova nastavlja sa vodenicarenjem dok je drugi izucio obucarski zanat.Porodicna slava Sv. Jovan Krstitelj.

  4. Миодраг Ранковић

    Моји преци су живели у селу Горња Оровица, Срез Азбуковачки, општина Љубовија.Према књизи др Љубе Павловића – “Соколска нахија” коју је објавила Српска краљевска академија 1930 године род Радељића (8 кућа, крсна слава Св. Стеван) је досељен из Придола у Пилици, Рачански срез -Општина Бајина Башта. У Горњој Оровици род Радељића су чиниле фамилије Ранковић, Радоњић и Тимотић.
    У књизи Стаменка Стаменића – Азбуковица у попису 1863 године – забележен је мој предак Теодор Ранковић који је тада имао 48 година, значи да је рођен 1815 године.
    Молио бих све који више знају о мојим прецима Ранковићима да ме упуте на историјске изворе ради детаљнијег проучавања или да ми се директно јаве ради упознавања и размене информација на маил
    [email protected]
    Срдачан поздрав и хвала свима!

  5. Миодраг Ранковић

    Хтео бих да дам додатне информације о прецима. Чукундеда Милоје Ранковић (1865) и прадеда Радивоје Ранковић (1893) су били учесници ослободилачких ратова Србије 1912-1918, Дринска дивизија. Деда Драгомир Ранковић (1919-2003) је био војник гарде Краљевине Југославије и ратни заробљеник у Немачкој 1941-1945, Сталаг 11а Алтенграбово – војни округ Хановер.
    Срдачан поздрав,
    Миодраг А. Ранковић

    [email protected]

  6. zoran rankovic

    mokisu iz velikog polja kod obrenovca doselilisuse pocetkom devetnestog veka slava namje sveti jovan krstitelj ako neko zna jos neko nesto nek kaze zoran

  7. Александар Ранковић

    Моји Ранковићи у Крушевцу (насеље Прњавор / Мало Головоде) у Крушевац су се доселили почетком XIX века (око 1820-1830.), али нико са сигурношћу не може да потврди одакле. Према једној верзији, реч је о подручју на потезу Рашка-Лепосавић, а према другој (која не искључује прву) потичемо од Бјелопавлића.
    Иначе, славимо свету Петку, а захваљујући Српском ДНК пројекту, ових дана ћу сазнати и којој Y-хаплогрупи припадамо.
    Највећи проблем у утврђивању правца досељавање је у томе што се моји у Крушевац и нису доселили као Ранковићи. У Крушевац се доселио човек који се звао ЈОВАН ЂУРИЋ, са своја два сина Радованом и РАНКОМ. Тако да је бар 90% крушевачких Ранковића од тог Ранка, иначе сина Јована Ђурића.
    Уколико ико може да помогне да сазнам нешто више, био бих му неизмерно захвалан.

  8. Damir Rankovic

    Александар Ранковић mi smo rod 🙂 Moj deda mi je pricao o Ranku inace je iz Malo Golovode i slavimo Sv. Petku

  9. Jasmina

    Moji Rankovići su jako davno došli iz Takova krsna slava Sveti Stevan. Moj pradeda Čeda Ranković ziveo je u Sremskim Mihaljevcima

  10. Goran Rankovic

    Ovde Rankovic iz Takova kod Ub a, unuk Veroljuba Rankovica “1920-2003”i pradede Antonija Rankovica ”…-1976…javite ako nesto znate pozz