Poreklo prezimena Tomić

3. februar 2012.

komentara: 137

[toggle title=”TESTIRANI TOMIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Tomić

Haplogrupa: G2a rod A

Poreklo: Lonjin, Ljubovija, Srbija / ogranak Marinkovića Azbukovački Čitluk, Ljubovija, Srbija

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Tomić

Haplogrupa: I2a

Poreklo: SFR Jugoslavija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Tomić

Haplogrupa: R1b opšti klaster

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

TOMIĆI

(žive u Timaru i Borovcu)

Kad je riječ o Srbljanovićima, rečeno je da su se razgranali na Tomiće i Saviće, od kojih su se vrlo davno odvojili Strunjaši. Ogranci Srbljanovića su još Sarići, Popovići, Raonići i Bogisavljevići. Sve ono što je rečeno o Srbljanovićima, odnosi se i na Tomiće, koji predstavljaju stub ovog starog bratstva u Drobnjaku, a ono je, prema predanju, živjelo na ovim prostorima prije Kosova, tako da su prema tome Tomići učestvovali i u Kosovskoj bici.

Negdje oko 1732. godine vladala je u Drobnjaku teška bolest kuga, od koje je pomrlo mnogo stanovništva, pa je i bratstvo Tomić bilo tako reći uništeno, osim jednog starca koji se zvao Toma. Njega plemenici nagovore da se oženi i on dobi dva sina: Goluba i jednoga kojemu se ne zna ime, ali se zna da je imao tri sina: Spasoja, Sima i Obrena, od kojih su svi današnji Tomići u Timaru i Borovcu. Dijele se, na uže, na pet ogranaka. Od Goluba je ogranak Ramovići, od kojih je bio najpoznatiji Rade oficir. Poginuo je na Veležu 1876. godine. Sa njim su poginuli još Novica i Radonja-Zeko. Od Sima potiču Minjevići, koji žive u Lješnici kod Bijelog Polja i Mojkovcu. Tomići žive u Rječinama kod Kolašina, a po nekim saznanjima Šekularci u Šekularu kod Berana, koji uzeše prezime po mjestu naseljenja. Od Spasoja je ogranak Filipovići, od kojih više niko ne živi u Timaru, već su se odselili u Nikšić i Bačko Dobro Polje u Vojvodini. Od njih su bili poznati Krsto i Spasoje. Od Krsta je ostala samo jedna kćerka, udata u Vlahoviće, a njen je sin akademik Petar Vlahović. Spasoje je bio izuzetno hrabar. U jednoj svađi ubio je neke Čuroviće iz Tušinje, zbog čega je bio osuđen. Poslije izdržane kazne njega Čurovići ubiše iz osvete. Poznati su bili Filip, Milovan i Mlađen. Filipovi potomci su kolonizirani u Vojvodinu-Bačko Dobro Polje. Mlađen je bio jedan od najuglednijih Tomića, živio je u Nikšiću, gdje se bavio trgovinom. Imao je četiri sina, od kojih niko ne živi u Timaru.

Od Obrena su Tojovići i Sinđići na uže. Iz ogranka Sinđić zna se za Radonju koji je poginuo u Sirovcu u borbi sa Turcima 1840. godine. Radonja je imao sina Obrena, a Obren Novicu i Radonju-Zeka. Obojica su bili poznati junaci koji su poginuli na Veležu zajedno sa rođakom Radom. Njima je podignut spomenž na Greblju kod Nevesinja. Od Novice su ostala tri sina: Obren-Mido, desetar u Timarskoj četi, koji je zajedno sa rođakom Neđeljkom poginuo na Mojkovcu 1916. godine, a ostala su mu dva sina Vaso i Milisav. Vaso je bio istaknuti bratstvenik i plemenik, učesnik Ostroške skupštine i NOR-a od prvih usganičkih dana. Kada je umirao, reče: „Žao mi je što moram da umrem u krevetu, a ne negdje na bojištu gdje su mi stari umirali“. Milisav Midov je bio kapetan bivše Jugoslovenske vojske, a umro je poslije rata. Drugi Novičin sin Milivoje, oficir Crnogorske vojske, bio je komandir Timarske čete u Uskočkom batallnu, kojom je komandovao u balkanskim i Prvom svjetskom ratu. Istakao se hrabrošću koju je pokazao u borbama na Glasincu i Mojkovcu i zbog toga je odlikovan Zlatnom medaljom za revnost, Danilovim krstom petog stepena i srebrnom Medaljom kralja Aleksandra. Učesnik je 13-julskog ustanka i Pljevaljske bitke u kojoj je bio komandir čete. Treći Novičin sin Jojo imao je sina Miljana, geometra, koji je živio u Nikšiću.

Radonja-Zeko Obrenov je imao sina Purka, a Purko Lazara i Aleksu. Lazar je sa ocem Purkom poginuo na Skadru, a Aleksa kao učesnik Mojkovačke bitke ranjen na Božić 1916. godine.

Među Tomovićima treba istaći oficira Stojana, uglednog domaćina i bratstvenika. Mnogi njegovi potomci su izginuli u ratovima u kojima su učestvovali. Od njih se veliki dio odselio u razna mjesta širom zemlje. Nekolicina Tomića su ranjena u Mojkovačkoj bici u kojoj su se istakli svojom hrabrošću: Radosav, Mitar, Božo, Mikailo, Aleksa i Jevto.

U NOR-u 1941-1945. godine ovo bratstvo je dalo veliki broj boraca i starješina koji su ratovali na mnogim bojištima širom naše zemlje i ostavljali svoje živote u borbama protiv neprijatelja. Arsenije Vladimirov, Milan Milanov i Niko Mrdov su poginuli na Pljevljima 1941, Grujica na Livnu 1942, Vojislav u Morači 1943, Vuko na Sinjajevini 1943, Ivo na (Ivangradu) Beranama 1944, Jelena na Bijelom Polju 1944. godine.

Tomići su se iseljavali još od davnih vremena u razne krajeve. Ima ih na planini Jelici kod Čačka, gdje su došli početkom 19. vijeka. Rosići i Tomići kod Rogatice potiču od Tomića iz Timara, a oni u Gornjoj Šatornji i Vitkovcu kod Kraljeva, kao i oni u Bajinoj Bašti vode porijeklo od ovih Tomića.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Pantelijevdan.

______________

TOMIĆI u selu Babinama kod Prijepolja, Jablanici, odakle su prešli na Kosovo u okolinu Prištine, dalje u selu Sibnici i Novoj Varoši, koji su kasnije prešli u selo Močioce kod Ivanjice i u Kragujevac, gdje su neki od njih promijenili prezime u Davidović – porijeklom su od Tomića sa Previša. I Tomići po Hercegovini i na Glasincu porijeklom su sa Previša.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (137)

Odgovorite

137 komentara

  1. Marko

    Interesuje me poreklo prezimena Tomić tj.odakle su se doselili u Sumadiju (reka Kačer) okolina Arandjelovca. Znam rodoslov do oko 1785 godine a dalje nisam siguran. Slavimo sv. Luku. Veliki pozdrav. moj mail. [email protected]

    • Tomić

      Ja sam Tomić iz Nikšića i slavim Sv.Luku.

      • Dušan Tomić

        Poštovani,

        postoje Tomići koji žive u Župi kod Nikšića (među njima smo i mi). Slavimo Sv. Luku. Doduše nismo sigurni kad se prvi Tomić doselio ili ne.
        Imena koja su popularna kod naših Tomića su Spasoje, Periša i Staniša (starije generacije). Pozdav.

    • Vladan

      Ja s tomic iz mesta Cvetovac kod lazarevca .cela familija 15 porodica svi tomici…navodno smo ovde 2oo godina…a poreklo od nekog tome iz hercegovine je dosao…pozz

  2. Tatjana Tomic

    Moje ime je Tatjana Tomic,rodjena sam 1979. godine u Kljucu,nekadasnja Bosanska krajina.Moja porodica vodi porijeklo iz sela Gornji Vrbljani iz okoline Kljuca,a mene zanima odakle smo dosli tu i kako je nastalo prezime?Na osnovu nekih istrazivanja mog strica, po nekim njegovim izvorima, mi smo potomci poslednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomasevica.Zanima me kako se to moze detaljnije istraziti?
    Puno pozdrava, Tanja.

    • Postovana, rodjako,
      Nema potrebe ici tako daleko, da se dodje do svog porekla.
      Veoma je kasno / oko XVII-XVIII veka/ pocelo da se vode i prezimena.
      Radi toga moj savet je sledeci:
      Kod pravoslavnih Srba, vazno je uzeti u obzir i slavu koju porodica svavi! naravno, voditi racuna da se sira porodica uracuna.
      Voleo bih da se imena tvojih roditelja, striceva nadju sa godinama zivota na Tvom rodoslovu, pa bih mogao da Ti pomognem.
      Pozdrav
      Vojislav M. Tomic

    • Tatjana,
      Tomici, o kojima govoris su iz Drobnjaka/ pleme u Crnoj Gori/, od oca Tome oko 1732 godine; doselili su se prvo u vrbicu, kod Arandjelovca danas, a veoma brzo u Vrbljane, gde se vode pod prezimenom Tomic

      pozdrav
      Tvoj rodjak

      Vojislav M. Tomic

  3. Tomic

    Interesuje me poreklo prezimena Tomic tj.odakle su se doselili u Kaludericu opstina Grocka. Tomic familija. Moj otac je Tomic Milivoje – rodjen 1928-1985 njegov otac Dragomir-rodjen 1903. njegov otac Mihailo poginuo u Prvom svetskom ratu 14-18? njegov otac Gaja nasa slava sveti Joakim i Ana 22. septembar. Familiji Tomic kumovao obor knez grocanski Marko Carapic koga su Turci uhvatili na kumstvu u Tomic familiji u Kaluderici moji stari su pricali da je ugusen u dvoristu na stolici gajtanom, da su morale zene i deca da gledaju. A svuda citam da je posecen. Koliko je sta istina ne znam.

    • Goran Tomić

      Pozdrav,ja sam Tomić iz Zvornika-Republika Srpska,moj prenđed je dosao iz Batajnice ili Zemuna nisam tacno siguran odakle ,bio je krojač zvao se Živan Tomić dosao je u zvornik negde oko 1890 ili 1900, i tu ima nase loze 4 porodice i slavimo Joakima i Anu,dalje nista ne znam,svi stariji su pomrli.Puno pozdrava

      • Bojan

        Ja Sam po mami Tomic , a Mama je rodjena u Ljuboviji , odrasla u Loznici . Imamo familiju u Zvorniku i vodila nanas je kao decu u posetu . Ono sto ona kaze ja da vucemo korene iz C.Gore . Njen otac , moj deda se zvao Ostoja i secam se slika pradede koji je imao ogromne brkove . Cela mamina familiju je krsna , svi su Bas visoki . Eto mozda smo familija .

    • Goran Tomic

      Pozdrav rodjak,ja sam Tomić iz Zvornika kod Loznice? moj pradjed Živan Tomić po zanimanju krojač je dosao u Zvornik negde iz okoline Beograda u periodu 1880 do 1900 ne znam tacno ,tj niko ne zna djed mi je bio Djorđije Tomić rođen 1916 godine u Zvorniku a salvimo slavu istu Sveti Joakim i Ana ,22 septembra,ako znas nesto o Živanu ili ako imas jos neke informacike volio bih ako mozes da ih podelis sa mnom jer bas nista neznam o predcima pre pradjeda.Pozdrav 🙂

  4. Nebojša Novaković

    Tomići su najstarija porodica u Grockoj. Doseljeni su iz resavskog okruga, selo Gložane, opština Svilajinac. (Rista T. Nikolić, Okolina Beograda, 1903. godine)

    • Tomic

      Nebojsa, hvala na odgovoru. Ali mene interesuju Tomici iz sela Kaludjerica opstina Grocka blizu Beograda.Slave svetog Joakima i Anu. Da li nesto pise o njima u toj knjizi.

  5. Nebojša Novaković

    Za Kaluđericu se kaže da se nekada nalazila između Kumodraža i Velikog Mokrog Luga (Stara Kaluđerica). Stanovnici ove, Stare Kaluđerice, su zbog kuge prešli na mesto gde je danas selo. Selo su inače osnovali doseljenici iz Levča i istočne Srbije. Od tih najstarijih doseljenika pominju se Musići i Veselinovići. Stojanovići spadaju u novije doseljenike iz srpskih krajeva pod Turcima. Tu su i Anđelkovići od Prilepa, i dr.

    Tomići se ne pominju. Mislim da je sasvim realno da su i Vaši Tomići poreklom negde iz Pomoravlja, pošto vidimo da je ta doseljenička struja bila jaka kada je u pitanju naseljavanje Kaluđerice. Inače, podaci su s početka 20. veka, pa je autor možda Tomiće uvrstio u porodicu iz Grocke, generalno, kao što sam i napisao u prvom postu.

  6. Poreklo brojnijih familija-prezimena valjevske Tamnave po knjizi „Antropogeografija valjevske Tamnave“ Ljubomire Ljube Pavlovića, izdanje 1912. godine.
    Mesto-kada su doseljeni-odakle su doseljeni-Krsna slava-napomena.
    TOMIĆ

    -Batalage, prva polovina 18. veka, Ježevica kod Čačke, Nikoljdan, uz Buljubašiće*.
    *U ovo selo došla su tri brata, pa su dvojica ostala u selu, a treći je prešao u Srem – u Petrovčić. Buljubašićima su nazvani po nekom Nikoli, buljubaši na Drini, koji je tamo poginuo 1811. godine.
    -Rubibreza, prva polovina 18. veka, Osat, Nikoljdan, uz Stevanoviće 1.
    -Stubline*, prva polovina 18. veka, Glasinac, Petrovdan, uz Simeunoviće i Laziće.
    *Tomića su preci iz velika davnine s Glasinca, a ranije odnekuda iz Hercegovine. Posle 20 godina, kad su se prvi doselili, došao je iz istog mesta Lazar, sinovac ranije doseljenih Tomića i naselio se pored njih. Tomići su prvo bili u Jadranskom kraju, a danas su u Velikom Polju, i zovu se još i: Simeunovići i Milovanovići. Tomići su u početku slavili Časne Verige, pa kad ima se uoči slave lonac na vatri smrzao, rešili su na napuste istu slavu i da prime Sv. Petra – Petrovdan.
    -Trstenica,prva polovina 18. veka, Sitarice u Podgorini, Stevanjdan.
    -Crniljevo*, prva polovina 18. veka, Svojdrug-okrug užički, Andrijevdan.
    *Iz ove je porodice čuveni junak i delija Jovan Tomić – Belov, koji je pogunio u šancu više Lešnice.
    -Brgule, druga polovina 18. veka, Šljivova u Rađevini, Jovanjdan, uz Mitroviće 1.
    -Bukor, druga polovina 18. veka, Crnča u Azbukovici, Đurđic.
    -Jabučje-1, druga polovina 18. veka, Šopić-okrug beogradski, Nikoljdan.
    -Paljuvi, druga polovina 18. veka, Osat, Lazarevdan, uz Josipoviće.
    -Banjani, posle 1827. godine, B. Krajina, Nikoljdan.
    -Belo Polje, posle 1827. godine, B. Krajina, Lučindan, uljezi u Seleniće.
    -Zabrežje, posle 1827. godine, Barič-okrug beogradski, Blagovesti.
    -Jabučje-2, posle 1827. godine, Bukovac u Kolubari, Lučindan.
    -Kalinovci, posle 1827. godine, Osečina u Podgorini, Nikoljdan.
    -Ljutice, posle 1827. godine, Oglađenovac u Podgorini, Nikoljdan.
    -Skela, posle 1827. godine, Sedlari u Podgorini, Jovanjdan.

  7. Radmila

    Interesantno je to da niko ne zna za Tomiće u selu Stapar kod Sombora, na moju veliku žalost! Naime, moj deda Lazar se rodio u Staparu 1869. god. od oca Gavrila i majke Veronike. Odakle Gavrilo u tom selu? I odakle su došli svi ostali Tomići kojih i sada ima? Slava im je Sv. Georgije, 6.maja, kao i svim Drobnjacima. Volela bih da saznam nešto o Tomićima iz Stapara, ali to je, izgleda, nemoguće…

    • Milorad Bogdanović

      Radmila, nemojte tako.
      Svaka upornost donosila je neku novost. Tako, ako ostanete naš vjerni posjetilac, sigurno da će te doći do novih saznanja. Možda, kažem možda, za koji dan, pokušaću da Vas obavjestim nešto više o Vaši Tomići. Svako dobro.

      P.S. Srbin ima s čime da se diči. Tu ljepotu ćirilicom piše.

  8. bojan tomic

    Toliko dugo trazim poreklo moje porodice Tomic, ali do sada je sve neuspesno, ako se moze pomoci bar malo, znam samo da su pradeda, deda i otac rodjeni u mestu Savkovic na Medvedniku i da je otac 50-tih godina dosao u Valjevo, dalje sam trazio ali bezuspesno, slavim Svetog Jovana, a nesto sam nacuo da su se moji predci dosleili sa prostora Hercegovine, pa ako mi moze ko pmoci bio bih mu zahvalan……

  9. bojan tomic
    15. septembar 2013. at 10:10 · Odgovor

    Toliko dugo trazim poreklo moje porodice Tomic, ali do sada je sve neuspesno, ako se moze pomoci bar malo, znam samo da su pradeda, deda i otac rodjeni u mestu Savkovic na Medvedniku i da je otac 50-tih godina dosao u Valjevo, dalje sam trazio ali bezuspesno, slavim Svetog Jovana, a nesto sam nacuo da su se moji predci dosleili sa prostora Hercegovine, pa ako mi moze ko pmoci bio bih mu zahvalan……
    _______________________________________________________________________________

    Bojane!

    Pogledaj knjigu “Sokolska nahija” od Ljube Pavlovića, imaš je ovde u digitalnom izdanju.

  10. Familije-prezimena Tomić, po mestima življenja u Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Tomić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Belo Polje
    -Beloševac
    -Beomužević
    -Bobova
    -Bratačić
    -Brezovice
    -Valjevo
    -Vračević
    -Divci
    -Đurđevac
    -Klanica
    -Latković-1
    -Latković-2
    -Lopatanj
    -Osečenica
    -Paune
    -Popadić
    -Rajković
    -Sedlari
    -Sovač
    -Stubao
    -Tuđin
    -Cvetanovci-1
    -Cvetanovci-2
    -Cvetanovci-3
    -Šušovka (Šušeoka)