Poreklo prezimena Radulović

3. februar 2012.

komentara: 141

[toggle title=”TESTIRANI RADULOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Radulović

Haplogrupa: I2-PH908 rod Ozrinića

Poreklo: Komani, Cetinje, Crna Gora

Krsna slava: Aranđelovdan

Kontakt:
_________________________

Radulović

Haplogrupa: E1b-V13

Poreklo: Knin, Dalmacija, HR

Krsna slava: Mitrovdan

Kontakt:
_________________________

Radulović

Haplogrupa: J2a-Z38463>SK1357

Poreklo: Bašino Selo, Cetinje

Krsna slava: Jovanjdan i Mala Gospojina

Kontakt: [email protected]
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Radulović sreće se na širokom prostoru gde žive ili su živeli Srbi. O rodu Radulovića iz bokokotorskog naselja Mojdež (kod Herceg Novog), vredan prilog poslao je saradnik portala Poreklo Zoran Đurov Šabović.

Njegovo istraživanje o bratstvu Radulović, objavljeno u knjizi „Mojdež – prilozi za hroniku sela i rodoslove“, iz 2007. godine, prenosimo u celini.

Tekst je u PDF formatu i možete ga videti ako klinkete na sledeći link: Bratstvo Radulović iz Mojdeža.

______________________________

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

RADULOVIĆI – SLUOLJANI

U ovom rodu postoji vjerovanje da potiču od Radula Trepčanina, potomka Stojanova. Sada se niko u Tepačkom kraju ne preziva Radulović, već su se razgranali na Džabasane, Badnjare, Joloviće i Paređine, koji se kasnije prozvaše Poturaci.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo poeijeklo, 1997. (strana ), priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (141)

Odgovorite

141 komentara

  1. Vladimir Radulović

    Porodica Radulović kojoj pripadam je poreklom iz Hercegovine, u Boku Kotorsku doselili su se 1690 godine.
    Bili su moreplovci, kapetani i brodovlasnici i živeli na Prčanju, Mulu, Kotoru. Slave Svetog Arhanđela Mihajla.
    Posedovali su porodični grb od kojih je ostao sačuvan pečat sa grbom.
    Uspeo sam da skupim puno podataka ali naravno ukoliko neko želi da stupi u kontakt samnom i pomogne mi u daljem istraživanju dobro će mi doći svaka pomoć.
    Pozdrav!

    • Nadia Radulovich

      Zdravo, moje ime je Nadia Radulovich, ja sam iz Argentine. Želeo bih da dobijem više informacija o poreklu moje porodice. Moj pradeda je iz Jugoslavije došao u Argentinu, a potom se preselio u Čile. To je bilo oko 1895. Majka mu se prezivala Stomatović. Pitam se da li možete da mi savetujete gde mogu da dobijem više informacija. Hvala vam,

    • DejanJeremija

      Imam i ja neke pojmove o Hercegovačko/crnogorskom poreklu..tačnije Trebinje-Popovo polje, ili NikšićkaŽupa ili Komani blizu Danilovgrada…. ali nikako da pronađem ko još slavi Sv.ProrokaJeremiju kao i mi iz Čačka . aj napiši nešto rođo moj 🙂 pozz

    • Marko Radulović

      Zanimljivo. Hercegovina odakle? Ima moj otac neko stablo.

    • Gavro

      Cao Vladimire,

      Istrazujem za prijatelja Radulovica kome se porodica doselila iz Hercegovine u Negotin posle 1860,
      slave slavu Svetog Arhandjela Mihajla.

      Da li mozes da mi kazes ili posaljes vise podataka kako bi mu mogao proslediti.

      Pozdrav

    • Zoran

      Prvi put cujem da Radulovic slave arandela.

  2. Petar

    Pozdrav svima. Ja sam poreklom od Radulovića iz Pokrvenika, koji su se kasnije doselili u Biljanovac, pa u Kraljevo. Krsna slava je Đurđevdan. Značila bi mi bilo koja informacija da bih uspešno istražio poreklo svoje porodice i napravio porodično stablo. Hvala unapred.

  3. radulovic

    Zdravo,
    zanima me da li iko zna poreklo Radulovica iz CG,Nikšić.
    Slava je Sv.Petka.
    Možda smo iz Bjelopavlića a možda iz Komana,možda iz nekog drugog mjesta.
    hvala unapred : )

  4. Bore

    Pozdrav, moje prezime je Vukliš po predanju porodičnom moji preci su sa tromeđe i prezivali su se Radulović.
    Ubili su bega pa su morali da bježe.
    Zadnji Radulovići, a prvi Vukliši iz moje porodice su Ilija Tešo i Stole

  5. Branislav Radulović

    Pozdrav svima,
    Koliko vidim, niko od Radulovića nije napisao da slavi Svetog Luku. Moji su iz okoline Prijepolja u koje su se doselili odnekud iz stare Hercegovine, svi u porodici koji išta znaju o tome pominju potez od Nikšića ka Trebinju ali ništa specifičnije od toga. Stari su pomrli, mlade to slabo zanima a ja ne znam odakle da krenem sa potragom i istraživanjem svojeg i porekla svoje porodice?! Bilo kakav savet bi mi dobro došao!

    • Milos

      Iz kog ste mesta iz okoline Prijepolja? Radulovica u okolini Prijepolja ima u vise sela,ali samo Radulovici u Sedobru i Kosatici slave Svetog Luku.U Sedobro su se doselili sa podrucja Drobnjaka ,a prethodno su tu prebegli iz Niksicke zupe,kada su Turci oko 1700 godine popalili i raselili Niksicku zupu. U Nisickoj zupi postoji i manastir posvecen Svetom LUki i Rdulovici koji su se kanije vratili u Zupu slave Svetog Luku. Postoje podaci o poreklu Radulovica u Niksickoj zupi.Sa podrucja Drobnjaka je seoba za Srbiju isla u dva pravca :preko Visegrada i druga Prijepolja,Sjenice i Javora.Nasi Radulovici su isli pravcem Pavino Polje_Grab-Komaran -Prijepolje.Nisu presli u Srbiju,vec se jedan od tojice brace nastanio u Sedobru ,a dvojica brace su pproduzili put i nastanili su se u Stavlju kod Sjenice i ono slave Lucindan.U knjigama rodjenih ,vencanih i umrlih u manastiru Milesevi dogo nas upisuju ka Dronjake ili Radulovic Drobnjak,sa malom razlikom sve do 1908.godine.Jedanog od Radulovica je aga oko 1880.godine preselio u Kosaticu.

    • Miloš Radulović

      Javi mi se na e-maila [email protected]

    • Milan Nikić

      Bratstvo Radulovića se raselilo iz Dragovoljića kod Nikšića. Krsna slava sv.Luka. Neki su se odselili u Pilimlje, neki u Kremna (familija prote Zaharija) a neki u okolini Valjeva (knezovi Grbovići, Vujići(episkop Milentije Hilandarac), Nikići…)

  6. Marija Margareta Radulović

    Svako ko drži do sebe treba da zna svoje korene ,svoje poreklo jer ma koliko tragovi da su izbrisani ,svima treba više da znači sopstvena istorija pre nego istorija jednog naroda u celini i svetska istorija. Svi mi nismo od juče ,nego imamo svoje poreklo odnekud i u znak zahvalnosti svom čukun čukun pretku što se možda s teškom mukom izborio za opstanak svojih prvih potomaka a samim tim i svih sledećih ,trebamo da se zainteresujemo za nihova imena,život,migracije i poreklo.
    Od malena znam priču moji pretci s majkine strane vode poreklo sa Kosova i Metohije ali oni su sa svakim sledećim kolenom menjali prezime po imenu svog dede i tu je veoma teško doći i ostati na tragu ali zato s očeve strane svi su,cela loza s istim prezimenom Radulović i to poreklom Nikšić i okolina Nikšića. I to je sve što znam . . .a volela bih da znam više o svom poreklu pa eto i mene sa svima vama Radulovićima u istraživanju.

  7. vasilije

    Radulovoci u krivosijama su od Radula
    sa.Kosmeta a krsna slava je sveti Jovan.

  8. Sergej Radulovic

    Ima li slucajno Radulovica iz Ceklica kod Cetinja? Pokusavam da istrazim vise o porijeklu ali slabo imam s kime.