Poreklo prezimena Petković

3. februar 2012.

komentara: 101

[toggle title=”TESTIRANI PETKOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Petković

Haplogrupa: I2a DS opšti klaster

Poreklo:

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

PETKOVIĆI

(žive u Tepcima, Omarićima i Kočadolu)

Petkovići vode porijeklo od Ninka, sina Staniše Tepčanina, pa se po njemu prezivaju prvo Ninkovići, a kasnije uzmu prezime Petković po Petku, sinu Milovana Ninkovića.

Petko Ninković je bio jedno vrijeme tepački knez i poznata ličnost svoga doba. Za njega se zna da je kao knez sela Tepaca, zajedno s popom Tutom Badnjarom, oko 1780. godine uspio da od Turaka dobije dozvolu za podizanje crkve u Tepcima.

Petko je imao tri sina: Milovana, Jovana i Aleksu. Milovan ga je naslijedio u kneštvu.

Lazar Petković je komandovao Tepčanima kad su 1862. godine vodili bojeve po Zatarju i kad su u Podblaću posjekli turskog Alaj-barjaktara, pobili mnogo Turaka i zadobili veliki plijen.

Milovan Petrov iz Tepaca je bio borac u Durmitorskom NOPO iz kojeg je stupio u 7. omladinsku brigadu u kojoj je ranjavan.

Petkovići danas žive u Tepcima, Omarićima i Kočadolu, gdje su se iselili na ljetne katune. Ima ih odseljenih u drugim mjestima, gdje su odlazili radi zaposlenja i iz ekonomskih razloga.

Slave Đurđevdan.

___________________

PETKOVIĆI

(na Dubrovsku)

Pekovići potiču od plemena Dragoševića iz Riđana, odakle se Đorđije, sin Rada Pekovića, preselio u Nikšić, sredinom 18. vijeka. Đorđije je imao sina Ivana, a Ivan Stojana. Stojan je oko 1775. godine morao da bježi iz Nikšića zbog ubistva jednog Turčina. Prvo pobježe u Pivu, u selo Bezuje, odakle pređe u Dubrovsko drobnjačko selo. Stojan se brzo istakao u Dubrovsku, postao je i seoski knez, a opjevan je u narodnim pjesmama. Imao je sinove Novaka, Lazara i Đoku.

U NOR-u 1941-1945. godine, u jedinicama NOV-a učestvovali su i poginuli: Čedomir na Mateševu 1943, Isak na Meštrevcu 1944, Mileta i Mihailo kod Bitolja 1945. godine. A Rajko Spasojev je bio prpadnik NOP-a od 1941. godine. Prvo se nalazio u Durmitorskom odredu, kasnije u Četvrtoj crnogorskoj brigadi, pa u pratećem bataljonu Drugog korpusa i u Petoj crnogorskoj brigadi kao vodnik i zamjenik komandira čete; i Mitar Miladinov je bio u 7. omladinskoj crnogorskoj brigadi kao borac u pratećoj četi za teško naoružanje.

Ovo je bratstvo uvijek davalo otresite i viđene ljude, nadahnute slobodarskim duhom, uvijek spremne da se bore za pravednu stvar.

Slave Nikoljdan, a prislužuju Tomindan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Prethodni članak:

Komentari (101)

Odgovorite

101 komentara

  1. Familije-prezimena Petković, po mestima prebivališta. Prema knjizi Todora Radivojevića „Lepenica“.

    Mirašvac, Jovanovac, Lapovo, Markovac, Markovac (Lapovci), Batočina Varoš, Vojinovac, Sipić, Rača, Milatovac, Resnik, Donja Rača, Lapovo (Cigani-Romi) i Vučić (Cigani-Romi)

    • Slaviša Petkovic

      Zna li se ista o Petkovicima selo Mala Krusa, Prizren. Pradeda Andrija Petkovic rodjen oko 1870god. Gde mogu pronaci podatke?

      • Bokica

        Moj deda je sa Kupresa ( Blagaj mu je pisalo u ličnoj karti ) i porodična slava je sv. Ignjatije.

        • Toša

          Ej, ti si mi rođaka. Moj prađed Đuro Petković je takođe iz Blagaja kraj Kupresa, porodična slava nam je isto Sv. Ignjatije. Doselio se 1928. godine u Vojvodinu, opština Žitište, pored Zrenjanina.

  2. Petkovic

    Postovani da li mi mozete reci nesto o poreklu prezimena familije Petar Petkovic rodjen 1907 u Gornji Kalendarovci opstina Derventa od oca Bojana!
    Krsna slava sv.Trifun

    • B. Petkovic

      Pozdrav rodjace!

      Petkovica ima i u Korovima (opstina Srbac), a doselili su sa Ozrena.
      Mislim da smo rodjaci, iako je nasa slava Sv. Ignjatije Bogonosac, a vasa Sv. Trifun.
      Znam po prici moga oca jer je jednom bio kod maticara u opstini Derventa, gdje je upravo radio Petkovic iz Kalenderovaca.

      Pozdrav!

  3. Slađana Stojilković Petković

    volela bih da mi se javi neko od Petkovića iz Ravnog dela, Vlasotince! Unapred zahvalna!!!

    • Bora Petkovic

      Moji su iz sela Donje Gare, sto je veoma blizu Ravnog dela, pozdrav !!

      • Zoran Petkovic

        Dragi gospodine Boro,
        moji su preci nekad ziveli u Gornje Gare. Petkovic Veljko, rodjen u Gornje Gare, + ?
        oko 1800 doselili se u Gornje Gare, Veljko je imao 9 sinova.Jedan od njegovih sinova Petkovic, Djoka, rodjen u Gornje Gare ?, + ? odselio se u Lomnicu. imao je sina Petkovic Petar, rodjen u Lomnicu ?, + Lomnica ?. njegov sin Petkovic Arandjel, rodjen uLomnicu 1855, + Gornje Brijanje 18.02.1915. Doseli se u Gornje Brijanje kod Bojnika oko 1880 godine sa suprugom Stamenom … Imali su 13- toro dece ajedan od njih je i moj deda Djordje. Dali su vam neka od ovih nasih predaka poznati. Nazalost sam samo ove informacije uspeo da iskopam. A da , prvi od svih i najstariji po imenu Petko je navodno oko 1740 dosao iz nekog sela podno Kopaonika u Gornje Gare. Srdacan pozdrav Zoran Petkovic
        P. S. Nadamse od vas za jos neku informaciju

        • Bora Petković

          Pozdrav. Deda mi je rodjen 1921. Dobrosav Petković , baba 1923. Mirosava Petković devojacko Mihajlović takodje iz sela D Gare. Dedin otac Mitar ili Dmitar, njegov otac Petar, pa onda Dimitrije, pa njegov otac Ignjat itd. Dedi su bugari 2 kuce zapalili.. bili su u Bugarskoj u logoru 3 godine .. posle rata u potrazi za poslom preselili su se u Obrenovac.

        • Siniša Stojanović (Petković)

          Da li Gornje Gare znači Gornje Nagoričane, najsevernije srpsko selo u Makedoniji? Moji su Petkovići iz Vranje – Davidovac. Hvala! Pozdrav, Siniša

    • Biljana Petkovic

      I moji su iz sela Donje Gare. Pozdrav.

      • Bora Petković

        Pozdrav Biljana. Ja sam 87o godiste. Deda mi se zvao Dobrosav, njegov otac se zvao Mitar. Baba Mirosava devojacko Mihajlovic. Svi iz sela Gare.. Slavimo Arandjelovdan. Deda mi je bio vrhunski pinter! Posle 2. svetskog rata su se preselili u Obrenovac blizu Beograda.

  4. Dragan Petković

    Pozdrav svima. Zovem se Dragan Petković od oca Nikole, deda Sretena i pradede Petra S. Petkovića koji su živeli u selu Izumno kod vranjske banje. Slavimo sv. Arhangela Mihaila. Zanima me da li neko možda zna kako se zvao Petrov otac i dalje od toga. Petar je imao brata Arsu. U familiji kruži priča da su ubili nekog turčina pa prebegli ovamo. Unapred zahvalan.

    • Šarko

      Za Dragana Petkovića:

      Selo Izajmno: Petkovići (15 kuće., Sv. Arhanđeo) i Andrejići (10 k), potiču od deda Ilije Prvi su od njegovog sina Petka, a drugi od njegovog sina Ilije. Poreklom su iz okoline Kratova (Makedonija). Najpre se doselili u Vranjsku Banju. Odatle ih propudili Turci i zato pre oko 130 godina, odnosno oko 1820. godine, prešli u Izamno. Tu su zahvatili pusto mesto Garinu. Ilija imao je braću (Stamenka i dr)), koji su iz Izamna otišli u Srbiju (genealogija: Petar, 67 godina tj. rođen oko 1890, njegov otac Spasa rođen oko 1860, deda: Petko r. oko 1830 praded Ilija r. oko 1800.

      Podaci su iz knjige J. Trifunoskog “Vranjska Kotlina” iz 1955.

      Imao si sreće što je Trifunoski zabeležio nešto više o vašem poreklu, vidiš iz priloženog da je tvoj praded Petar dao podatke Trifunoskom.

      • Dragan Petković

        Dok čitah vaš odgovor suze mi krenuše na oči, gde mogu nabaviti tu knjigu i kako mogu naći još više o rodu, npr. Ilijino prezime? HVALA PUNO!

        • Jovica Krtinić

          Poštovani g. Petkoviću,
          knjigu možete pronaći u Digitalnoj biblioteci portala Poreklo u odeljku Južna Srbija: http://www.poreklo.rs/2014/01/05/digitalna-biblioteka-portala-poreklo/

          • Dragan Petković

            Pročitah u vašoj biblioteci “Vranjsku kotlinu. Kako mogu doći do nekog zapisa o okolini kratova oko 1800 godine kada je rođen Ilija išao bih još dalje u prošlost. S poštovanjem Dragan N. Petković.

            • Aleksandar Petković

              Dragane,pozdravljam te puno.U nadi da si došao do nekih novih saznanja.Molim te da mi pišeš.Ono što bih ja mogao da ti pomognem eventualno je da ti napišem ono što znam o mom delu familije. Otac mi se zove Slobodan i ima brata blizanca Slavoljuba.Imali su i sestru Lenku koja je na žalost preminula pre osam godina.Njihov otac ,a moj deda se zvao Ilija.Od oca Stamenka.A ovaj od Dmitra.Ili možda Dimitrija.To već nisam siguran.Rođena tetka mi je u crkvenim knjigama uvedena pod prezimenom Dimitrijević.Jer je poštovan neki stari običaj da se detetu daje prezime sa korenom iz pradedovog imena.Poreklom su iz sela Donje Gare.Opština Crna trava.A verujem da si video da su se naselili ,u kako kaže Jovan Trifunoski u knjizi,”pusto mesto” Garina.Inače imamo rodbinu u makedoniji u Tetovu.Prezivaju se Petkovski.I naravno Krsna slava nam je Aranđelovdan.

    • Ana Djokovic

      Dragane,

      Moj pradeda po majci se zvao Petar S Petković. On je bio sveštenik u Zvezdanu kod Zaječara. Slava je bila Svet Arhanđel Mihajlo. Rođen 1860 ali ne znam gde. Da li je tvoj pradeda sahraljen u Izumnu?

      Hvala.

      Poydrav od Ane

      • Dragan Petković@mail.ru

        Za Anu Djoković

        Ana,

        Petar S. Petković, slava St. Arhangel Mihail, je sahranjen u Izumnu.
        Verovatno je rođen u Izumnu i na kraju se vratio tamo. Imam njegovu sliku u poznoj starosti.

      • Ana Djokovic

        Dragane,

        Moj pradeda, Petar S Petkovic je sahranjen u Donjem Milanovcu I bio je svesteniK.
        Pozdrav od Ane

  5. Mihajilo Petkovic

    Postovanje svima.
    Mene zanima da li znate mozda da li postoji grb petkovica,i kako mogu doci do njega?
    Unapred hvala

    • Kojih Petkovića? Odakle? Da li su eventualni Petkovići, koji možda imaju grb, u bilo kakvoj vezi s vama? Ili ćete se kititi tuđim grbom?

      • Branko Todorović

        Ako vi sami nemate saznanja o tome da vaša porodica ima grb onda ga najverovatnije nemate.

        Što se tiče nekih drugih Petkovića, u Srednjem veku mislim da nije zabeležena takva porodica sa grbom, dok u Novom veku imamo nekoliko porodica Petković koje su stekle plemstvo i uz plemstvo dobile grb.

        Jedna od poznatijih je porodica Petković, poreklom iz zelinskog kraja, kojoj je austrijski car Ferdinand III 1650. godine dodelio plemstvo i grb (slika dole).

        O poreklu ove porodice nešto više može se pročitati u radu Hrvoja Kezkeza Grbovi i grbovnice plemstva zelinskog kraja, koji je objavio Hrvatski institut za povijest u Zagrebu.

        Nekada je postojala na Hvaru takođe jedna porodica Petkovića koji su imali svoj grb.

    • Ivan

      Grb postoji, a dobio ga je jedan od naših predaka od kralja Leopolda zajedno sa plemićkom titulom.A zbog istaknutih ratovanja protiv Turaka, grb prikazuje Turčina na koljenima kojem Petković sabljom odsijeca glavu imam ga negdije u arhivi morao bih tražiti.

  6. N.Petković

    Da li neko zna odakle potiču Petkovići iz okoline Bele Palanke (Južna Srbija) ?. Neki kažu da je familija Petković nastala od strane Bugara koji su živeli na jugu Srbije i promenili svoja prezimena iz Petkov u Petković…

    • IkaPa2

      Moja slava je sveti Alimpije i ja sam iz Bele Palanke da li sam Bugarin ?

      • Branko Todorović

        To bi trebalo malo detaljnije istražiti na terenu, pre svega u crkvenim matičnim knjigama, da se vidi dokle sežu podaci o rodu i da li postoje kakvi podaci o koji bi ukazivali na bugarsko poreklo.

        A tome u prilog bi bilo korisno uraditi i DNK analizu po muškoj liniji, koja bi mogla pobližnije odrediti srodstvo sa nekim srpskim ili bugarskim familijama. Tako je moguće utvrditi i dalje poreklo samog roda.

        Na kraju, svako je ono što se oseća, a kakvo je poreklo svakom, to je pitanje kojim se ovde na Poreklu bavimo?

    • Ivan

      Svi mi Petković-i potječemo od Vlaha, štovatelja svete Petke, neki su silom posrbljeni. Navodno ali nema dokumenata postoji veza sa Podunavskom kulturom koju Svetosavci vole zvati Vinčanskom.
      Inače prezime Petkov-ić se može naći u Srbiji na nekoliko lokacija, u Vojvodini, u BiH, u Crnoj Gori, u Hrvatskoj na širem području na nekoliko lokacija, u Sloveniji, a ima nas i u Austriji, Mađarskoj i Rumunji, Bugarskoj i sjevernoj Grčkoj te u Turskoj, neki su migrirali po svijetu te stigli do Canade Sjeverne i južne Amerike te Australije i Afrike.
      Neki su prihvatili katoličanstvo, neki pak u drugim državama blago promijenili prezime ali svima je ostao korijen PETKO….

  7. Predrag

    Da li neko zna istorijat porodice Petkovic,selo Donji Vrbljani kod Kljuca…Deda Simo.. A Baba Jeka….imali su 6-oro dece…Sava,Gojko,Nedeljko,Mihajlo-sinovi…i kceri Joka i Sava….

    • Jovana Petkovic

      Pozdrav, Predraže, Vaš komentar me je zainteresovao, kako su i moji Petkovići iz Donjih Vrbljana došli u Vojvodinu i isto slave sv. Iliju. Raspitala sam se kod dede, te sam došla do nekih saznanja, nadam se da će Vam možda nešto od sledećeg biti korisno:

      1950-tih godina u Donjim Vrbljanima bilo je sedam kuća Petkovića. Priča se da su došli iz Dalmacije. Vaš deda Simo je bio dobar sa Stankom Petkovićem, koji je imao ženu Boju (iz Markovića), a tu je bio i Đuro Petković (od tih sedam kuća).
      Obićno su se ti Petkovići ženili sa ženama iz Markovića (slučaj i mog dede), a neki su se preselili kasnije u Lekiće (kao moj pradeda, Aćim).
      Gojko Petković je radio u Temerinu na Ilandži sa mojim dedom, Todetom.
      Mihajlo je najmlađi i rođen je u šumi u “Osoju”, pa su ga zvali Osojko. On se odselio za Srbobran.

      Raspitaću se još malo da vidim ima li još nekih informacija koje bih mogla da Vam prosledim od Vaših Petkovića.

      Možda su moji Vama ili nekom iz Vaše porodice poznati? Moj otac je Zoran, stric Nine, rođeni u Somboru (prva generacija po dolasku u Vojvodinu), od oca Tode Petkovića i majke Miholjke Marković, oboje iz Donjih Vrbljana. Deda je imao braću Iliju i Nedeljka, sestre Miliju, Staku i Anđelku, svi od oca Aćima (Nedeljko i Anđelka su od druge majke). Aćimov brat je Gavrilo Petković, a otac im je bio Stanko Petković. Pominje se i baba Stekan kao član naše porodice, da je bila popularna jer je terala Turke iz sela. Baba ima braću i sestre: Stevaniju, Dušanku, Radojku, Milorada, Jovana, Savu i Stanka, oni su od majke Stevanije i oca Save. Petkovići slave sv. Iliju, a Markovići sv. Nikolu.

      Nadam se da se čujemo uskoro sa novim informacijama.
      Pozdrav,
      Jovana

      • Mirjana

        Moji Petkovići su iz Sopotnice, kod Goražda; Republika Srpska i slavimo svetog Iliju. Po predanju, Anton je došao sa 5 sinova iz Trebinja i svaki sin je zasnivao porodicu čiji su potomci ponijeli prezime po imenu. Tako se godinama, Gavrilovići, Petkovići, Stojanovići Ilići koji slave svetog Iliju ne vjenčavaju međusobno poštujući predanja..
        Nnj znam imamo li neka zajednička srodstva, jer u Srpskoj niko od Petkovića iz drufih krajeva ne slavi Ilindan do mi

  8. Predrag

    Krsna slava Sv. Ilija

  9. Miodrag

    Postovani
    Mozete li mi reci nesto o istorijatu porodice Petkovic iz sela Ritopek,nadomak Beograda.Moje ime je Miodrag,rodj.1982.,otac Rade,1955.,deda,pokojni,Djordje,1934,njegov otac Miloje1910.,od oca Milovana 1880.Zanima me postoji li loza i pre njega,odakle vucemo korene?Najlepse hvala i zdravi bili.
    S postovanjem
    Miodrag Petkovic

  10. Dragan Petković

    Aleksandre Petkoviću, drago mi je što se nađosmo ovde, trebaju mi svi podaci o tvom delu familije petković, naravno i od ostalih delova familije. Pošto smo rod, valjalo bi se i videti i razmeniti koju reč. Veliki pozdrav!