Порекло презимена Петковић

3. фебруар 2012.

коментара: 100

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ПЕТКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Петковић

Хаплогрупа: I2a DS општи кластер

Порекло:

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ПЕТКОВИЋИ

(живе у Тепцима, Омарићима и Кочадолу)

Петковићи воде поријекло од Нинка, сина Станише Тепчанина, па се по њему презивају прво Нинковићи, а касније узму презиме Петковић по Петку, сину Милована Нинковића.

Петко Нинковић је био једно вријеме тепачки кнез и позната личност свога доба. За њега се зна да је као кнез села Тепаца, заједно с попом Тутом Бадњаром, око 1780. године успио да од Турака добије дозволу за подизање цркве у Тепцима.

Петко је имао три сина: Милована, Јована и Алексу. Милован га је наслиједио у кнештву.

Лазар Петковић је командовао Тепчанима кад су 1862. године водили бојеве по Затарју и кад су у Подблаћу посјекли турског Алај-барјактара, побили много Турака и задобили велики плијен.

Милован Петров из Тепаца је био борац у Дурмиторском НОПО из којег је ступио у 7. омладинску бригаду у којој је рањаван.

Петковићи данас живе у Тепцима, Омарићима и Кочадолу, гдје су се иселили на љетне катуне. Има их одсељених у другим мјестима, гдје су одлазили ради запослења и из економских разлога.

Славе Ђурђевдан.

___________________

ПЕТКОВИЋИ

(на Дубровску)

Пековићи потичу од племена Драгошевића из Риђана, одакле се Ђорђије, син Рада Пековића, преселио у Никшић, средином 18. вијека. Ђорђије је имао сина Ивана, а Иван Стојана. Стојан је око 1775. године морао да бјежи из Никшића због убиства једног Турчина. Прво побјеже у Пиву, у село Безује, одакле пређе у Дубровско дробњачко село. Стојан се брзо истакао у Дубровску, постао је и сеоски кнез, а опјеван је у народним пјесмама. Имао је синове Новака, Лазара и Ђоку.

У НОР-у 1941-1945. године, у јединицама НОВ-а учествовали су и погинули: Чедомир на Матешеву 1943, Исак на Мештревцу 1944, Милета и Михаило код Битоља 1945. године. А Рајко Спасојев је био прпадник НОП-а од 1941. године. Прво се налазио у Дурмиторском одреду, касније у Четвртој црногорској бригади, па у пратећем батаљону Другог корпуса и у Петој црногорској бригади као водник и замјеник командира чете; и Митар Миладинов је био у 7. омладинској црногорској бригади као борац у пратећој чети за тешко наоружање.

Ово је братство увијек давало отресите и виђене људе, надахнуте слободарским духом, увијек спремне да се боре за праведну ствар.

Славе Никољдан, а прислужују Томиндан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Коментари (100)

Одговорите

100 коментара

  1. Фамилије-презимена Петковић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    Мирашвац, Јовановац, Лапово, Марковац, Марковац (Лаповци), Баточина Варош, Војиновац, Сипић, Рача, Милатовац, Ресник, Доња Рача, Лапово (Цигани-Роми) и Вучић (Цигани-Роми)

  2. Petkovic

    Postovani da li mi mozete reci nesto o poreklu prezimena familije Petar Petkovic rodjen 1907 u Gornji Kalendarovci opstina Derventa od oca Bojana!
    Krsna slava sv.Trifun

    • B. Petkovic

      Pozdrav rodjace!

      Petkovica ima i u Korovima (opstina Srbac), a doselili su sa Ozrena.
      Mislim da smo rodjaci, iako je nasa slava Sv. Ignjatije Bogonosac, a vasa Sv. Trifun.
      Znam po prici moga oca jer je jednom bio kod maticara u opstini Derventa, gdje je upravo radio Petkovic iz Kalenderovaca.

      Pozdrav!

  3. Slađana Stojilković Petković

    volela bih da mi se javi neko od Petkovića iz Ravnog dela, Vlasotince! Unapred zahvalna!!!

    • Bora Petkovic

      Moji su iz sela Donje Gare, sto je veoma blizu Ravnog dela, pozdrav !!

      • Zoran Petkovic

        Dragi gospodine Boro,
        moji su preci nekad ziveli u Gornje Gare. Petkovic Veljko, rodjen u Gornje Gare, + ?
        oko 1800 doselili se u Gornje Gare, Veljko je imao 9 sinova.Jedan od njegovih sinova Petkovic, Djoka, rodjen u Gornje Gare ?, + ? odselio se u Lomnicu. imao je sina Petkovic Petar, rodjen u Lomnicu ?, + Lomnica ?. njegov sin Petkovic Arandjel, rodjen uLomnicu 1855, + Gornje Brijanje 18.02.1915. Doseli se u Gornje Brijanje kod Bojnika oko 1880 godine sa suprugom Stamenom … Imali su 13- toro dece ajedan od njih je i moj deda Djordje. Dali su vam neka od ovih nasih predaka poznati. Nazalost sam samo ove informacije uspeo da iskopam. A da , prvi od svih i najstariji po imenu Petko je navodno oko 1740 dosao iz nekog sela podno Kopaonika u Gornje Gare. Srdacan pozdrav Zoran Petkovic
        P. S. Nadamse od vas za jos neku informaciju

        • Bora Petković

          Pozdrav. Deda mi je rodjen 1921. Dobrosav Petković , baba 1923. Mirosava Petković devojacko Mihajlović takodje iz sela D Gare. Dedin otac Mitar ili Dmitar, njegov otac Petar, pa onda Dimitrije, pa njegov otac Ignjat itd. Dedi su bugari 2 kuce zapalili.. bili su u Bugarskoj u logoru 3 godine .. posle rata u potrazi za poslom preselili su se u Obrenovac.

        • Siniša Stojanović (Petković)

          Da li Gornje Gare znači Gornje Nagoričane, najsevernije srpsko selo u Makedoniji? Moji su Petkovići iz Vranje – Davidovac. Hvala! Pozdrav, Siniša

    • Biljana Petkovic

      I moji su iz sela Donje Gare. Pozdrav.

  4. Драган Петковић

    Поздрав свима. Зовем се Драган Петковић од оца Николе, деда Сретена и прадеде Петра С. Петковића који су живели у селу Изумно код врањске бање. Славимо св. Архангела Михаила. Занима ме да ли неко можда зна како се звао Петров отац и даље од тога. Петар је имао брата Арсу. У фамилији кружи прича да су убили неког турчина па пребегли овамо. Унапред захвалан.

    • Шарко

      За Драгана Петковића:

      Село Изајмно: Петковићи (15 куће., Св. Арханђео) и Андрејићи (10 к), потичу од деда Илије Први су од његовог сина Петка, а други од његовог сина Илије. Пореклом су из околине Кратова (Македонија). Најпре се доселили у Врањску Бању. Одатле их пропудили Турци и зато пре око 130 година, односно око 1820. године, прешли у Изамно. Ту су захватили пусто место Гарину. Илија имао је браћу (Стаменка и др)), који су из Изамна отишли у Србију (генеалогија: Петар, 67 година тј. рођен око 1890, његов отац Спаса рођен око 1860, деда: Петко р. око 1830 прадед Илија р. око 1800.

      Подаци су из књиге Ј. Трифуноског “Врањска Котлина” из 1955.

      Имао си среће што је Трифуноски забележио нешто више о вашем пореклу, видиш из приложеног да је твој прадед Петар дао податке Трифуноском.

      • Драган Петковић

        Док читах ваш одговор сузе ми кренуше на очи, где могу набавити ту књигу и како могу наћи још више о роду, нпр. Илијино презиме? ХВАЛА ПУНО!

        • Јовица Кртинић

          Поштовани г. Петковићу,
          књигу можете пронаћи у Дигиталној библиотеци портала Порекло у одељку Јужна Србија: http://www.poreklo.rs/2014/01/05/digitalna-biblioteka-portala-poreklo/

          • Драган Петковић

            Прочитах у вашој библиотеци “Врањску котлину. Како могу доћи до неког записа о околини кратова око 1800 године када је рођен Илија ишао бих још даље у прошлост. С поштовањем Драган Н. Петковић.

            • Aлександар Петковић

              Драгане,поздрављам те пуно.У нади да си дошао до неких нових сазнања.Молим те да ми пишеш.Оно што бих ја могао да ти помогнем евентуално је да ти напишем оно што знам о мом делу фамилије. Отац ми се зове Слободан и има брата близанца Славољуба.Имали су и сестру Ленку која је на жалост преминула пре осам година.Њихов отац ,а мој деда се звао Илија.Од оца Стаменка.А овај од Дмитра.Или можда Димитрија.То већ нисам сигуран.Рођена тетка ми је у црквеним књигама уведена под презименом Димитријевић.Јер је поштован неки стари обичај да се детету даје презиме са кореном из прадедовог имена.Пореклом су из села Доње Гаре.Општина Црна трава.А верујем да си видео да су се населили ,у како каже Јован Трифуноски у књизи,”пусто место” Гарина.Иначе имамо родбину у македонији у Тетову.Презивају се Петковски.И наравно Крсна слава нам је Аранђеловдан.

    • Ana Djokovic

      Драгане,

      Мој прадеда по мајци се звао Петар С Петковић. Он је био свештеник у Звездану код Зајечара. Слава је била Свет Арханђел Михајло. Рођен 1860 али не знам где. Да ли је твој прадеда сахраљен у Изумну?

      Hvala.

      Poydrav od Ane

  5. Mihajilo Petkovic

    Postovanje svima.
    Mene zanima da li znate mozda da li postoji grb petkovica,i kako mogu doci do njega?
    Unapred hvala

    • Којих Петковића? Одакле? Да ли су евентуални Петковићи, који можда имају грб, у било каквој вези с вама? Или ћете се китити туђим грбом?

      • Бранко Тодоровић

        Ако ви сами немате сазнања о томе да ваша породица има грб онда га највероватније немате.

        Што се тиче неких других Петковића, у Средњем веку мислим да није забележена таква породица са грбом, док у Новом веку имамо неколико породица Петковић које су стекле племство и уз племство добиле грб.

        Једна од познатијих је породица Петковић, пореклом из зелинског краја, којој је аустријски цар Фердинанд III 1650. године доделио племство и грб (слика доле).

        О пореклу ове породице нешто више може се прочитати у раду Хрвоја Кезкеза Grbovi i grbovnice plemstva zelinskog kraja, који је објавио Hrvatski institut za povijest у Загребу.

        Некада је постојала на Хвару такође једна породица Петковића који су имали свој грб.

    • Ivan

      Grb postoji, a dobio ga je jedan od naših predaka od kralja Leopolda zajedno sa plemićkom titulom.A zbog istaknutih ratovanja protiv Turaka, grb prikazuje Turčina na koljenima kojem Petković sabljom odsijeca glavu imam ga negdije u arhivi morao bih tražiti.

  6. Н.Петковић

    Да ли неко зна одакле потичу Петковићи из околине Беле Паланке (Јужна Србија) ?. Неки кажу да је фамилија Петковић настала од стране Бугара који су живели на југу Србије и променили своја презимена из Петков у Петковић…

    • IkaPa2

      Moja slava je sveti Alimpije i ja sam iz Bele Palanke da li sam Bugarin ?

      • Бранко Тодоровић

        То би требало мало детаљније истражити на терену, пре свега у црквеним матичним књигама, да се види докле сежу подаци о роду и да ли постоје какви подаци о који би указивали на бугарско порекло.

        А томе у прилог би било корисно урадити и ДНК анализу по мушкој линији, која би могла поближније одредити сродство са неким српским или бугарским фамилијама. Тако је могуће утврдити и даље порекло самог рода.

        На крају, свако је оно што се осећа, а какво је порекло сваком, то је питање којим се овде на Пореклу бавимо?

    • Ivan

      Svi mi Petković-i potječemo od Vlaha, štovatelja svete Petke, neki su silom posrbljeni. Navodno ali nema dokumenata postoji veza sa Podunavskom kulturom koju Svetosavci vole zvati Vinčanskom.
      Inače prezime Petkov-ić se može naći u Srbiji na nekoliko lokacija, u Vojvodini, u BiH, u Crnoj Gori, u Hrvatskoj na širem području na nekoliko lokacija, u Sloveniji, a ima nas i u Austriji, Mađarskoj i Rumunji, Bugarskoj i sjevernoj Grčkoj te u Turskoj, neki su migrirali po svijetu te stigli do Canade Sjeverne i južne Amerike te Australije i Afrike.
      Neki su prihvatili katoličanstvo, neki pak u drugim državama blago promijenili prezime ali svima je ostao korijen PETKO….

  7. Predrag

    Da li neko zna istorijat porodice Petkovic,selo Donji Vrbljani kod Kljuca…Deda Simo.. A Baba Jeka….imali su 6-oro dece…Sava,Gojko,Nedeljko,Mihajlo-sinovi…i kceri Joka i Sava….

    • Jovana Petkovic

      Pozdrav, Predraže, Vaš komentar me je zainteresovao, kako su i moji Petkovići iz Donjih Vrbljana došli u Vojvodinu i isto slave sv. Iliju. Raspitala sam se kod dede, te sam došla do nekih saznanja, nadam se da će Vam možda nešto od sledećeg biti korisno:

      1950-tih godina u Donjim Vrbljanima bilo je sedam kuća Petkovića. Priča se da su došli iz Dalmacije. Vaš deda Simo je bio dobar sa Stankom Petkovićem, koji je imao ženu Boju (iz Markovića), a tu je bio i Đuro Petković (od tih sedam kuća).
      Obićno su se ti Petkovići ženili sa ženama iz Markovića (slučaj i mog dede), a neki su se preselili kasnije u Lekiće (kao moj pradeda, Aćim).
      Gojko Petković je radio u Temerinu na Ilandži sa mojim dedom, Todetom.
      Mihajlo je najmlađi i rođen je u šumi u “Osoju”, pa su ga zvali Osojko. On se odselio za Srbobran.

      Raspitaću se još malo da vidim ima li još nekih informacija koje bih mogla da Vam prosledim od Vaših Petkovića.

      Možda su moji Vama ili nekom iz Vaše porodice poznati? Moj otac je Zoran, stric Nine, rođeni u Somboru (prva generacija po dolasku u Vojvodinu), od oca Tode Petkovića i majke Miholjke Marković, oboje iz Donjih Vrbljana. Deda je imao braću Iliju i Nedeljka, sestre Miliju, Staku i Anđelku, svi od oca Aćima (Nedeljko i Anđelka su od druge majke). Aćimov brat je Gavrilo Petković, a otac im je bio Stanko Petković. Pominje se i baba Stekan kao član naše porodice, da je bila popularna jer je terala Turke iz sela. Baba ima braću i sestre: Stevaniju, Dušanku, Radojku, Milorada, Jovana, Savu i Stanka, oni su od majke Stevanije i oca Save. Petkovići slave sv. Iliju, a Markovići sv. Nikolu.

      Nadam se da se čujemo uskoro sa novim informacijama.
      Pozdrav,
      Jovana

      • Мирјана

        Моји Петковићи су из Сопотнице, код Горажда; Република Српска и славимо светог Илију. По предању, Антон је дошао са 5 синова из Требиња и сваки син је заснивао породицу чији су потомци понијели презиме по имену. Тако се годинама, Гавриловићи, Петковићи, Стојановићи Илићи који славе светог Илију не вјенчавају међусобно поштујући предања..
        Нњ знам имамо ли нека заједничка сродства, јер у Српској нико од Петковића из друфих крајева не слави Илиндан до ми

  8. Predrag

    Krsna slava Sv. Ilija

  9. Miodrag

    Postovani
    Mozete li mi reci nesto o istorijatu porodice Petkovic iz sela Ritopek,nadomak Beograda.Moje ime je Miodrag,rodj.1982.,otac Rade,1955.,deda,pokojni,Djordje,1934,njegov otac Miloje1910.,od oca Milovana 1880.Zanima me postoji li loza i pre njega,odakle vucemo korene?Najlepse hvala i zdravi bili.
    S postovanjem
    Miodrag Petkovic

  10. Драган Петковић

    Александре Петковићу, драго ми је што се нађосмо овде, требају ми сви подаци о твом делу фамилије петковић, наравно и од осталих делова фамилије. Пошто смо род, ваљало би се и видети и разменити коју реч. Велики поздрав!