Poreklo prezimena Matić

3. februar 2012.

komentara: 137

[toggle title=”TESTIRANI MATIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Matić

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Vrelo, Šekovići, Republika Srpska

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Matić

Haplogrupa: E1b rod A

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (137)

Odgovorite

137 komentara

  1. Rade

    Poštovani,
    U knjizi Sokolska nahija od Ljube Pavlovića lijepo piše o porijeklu prezimena sa desne strane Drine,konkretno za ljuboviju i sela ispod Trešnjice,Grčić,Rubeže,Nemčeviće i druga.
    On pominje sveštenika’ Miladina i Krsta kovača’ Rubeźića-Jakičića koji su došli 1720.god.iz Rubeža-Nikšić i tu se pominju njihovi potomci prvo kao Kovačevići,Miladinovići,Krstovići,Grujičići,Matići,Jovanovići,Mitrovići,Perišići,Stjepanovići,Nenadovići,Đurđevići,Markovići,Tomići,Milanovići,Aleksići,Gavrilovići,Jakovljevići,Jokiĉići..drugi,kasnije ukupno 15 prezimena( zbog zakona Obrenovića sa oca na sina)od Krsta i Miladina Rubeźića.
    Miladin i Krsto su za vrijeme prve razure Trebjese(1710-1740.god.) bili u zbjegu na Čevu pored Čeva-opšt.Cetinje ima mjesto Papratna u pravcu Pješivaca. Oni i njihovi rođaci su bili uskoci’ u Klisu,Senju -Hrvatska a kasnije su preseljeni u Ogulinsku kapetaniju kao graničari-vojnici. Tada 1715.god.je doślo do pobune u Ogulinu zbog loših uslova, Miladinje bio vođa pobune i on je pokušao da prevede nezadovoljne u Pečujsku županiju(danas u Mađarsku) kod rođaka koji su prije bili tamo naseljeni,ali je Austro Hrvatska vlast to sprijeĉila i dala nalog da se vođe pohapse,ali oni nijesu ĉekali hapšenje nego su prebjegli nazad u Tursku.Vlast je raspisala nagradu( među državni ugovori su poštovani) i janičararii su uzeli nagradu( 300talira) za Miladinovu glavu 1720.god.
    Njegovi sinovi i Krstovi su ostavili brojno potomstvo u širom Maĉve,oko Osečine,u Jakalj između Bajine bašte i Kosijeriça,Tulari kod Koceljeva,Crvena Jabuka,Brović kod Lončanika,Rubibreza,Radiljevi,Brgule kod Lajkovca,Zagrade na Rudniku,Podgorini između Valjeva i Rogaĉice,Zvečka,Progar,i naravno neka brastva su u Ljuboviji stalno ostala.
    Ako je neko zainteresovan za porodiĉno stablo ili neke informac. možemo popričat na tel: +38164 6123106,ili e-mail: [email protected].
    Poz.Rade Rubežić

  2. Rade

    Poštovani,
    Hoću da pomenem još i DNK testiranje na Y’ hromozom i to pomaže da se brastvenici lakše identifikuju,moj DNK pripada Halpo grupi I2 -PH 908>Y3120,osim slave sv.Nikole koju su mnogi brastvenici promijenili iz mnogih razloga.
    Brastvo Rubežića-Ćalića-Jakičića je kako kažu istoričari ‘Staro znamenito brastvo ispod Onogošta’ mi smo potomci kralja Radoslava i naša zadužbina je crkva sv.Petra i Pavla ispod Onogošta koju je podigao Petar Jakičić-Rubežić 893.god.
    Svako dobro Matići..

  3. Boban Matic

    Matici iz sela Gornji Zalukovik, opstina Vlasenica. Slava Sveti Djordje. Ostalo usmeno predanje, da smo od Stoca. Ja sam mislio iz Hercegovine, medjutim decko koji se bavi time, kaze da smo iz Stolca kod Pluzina. Ako neko zna vise…

    • Boško S.

      Pozdrav,
      Imam jedno pitanje za tebe:
      Da li je u tvojoj užoj i široj familiji Matića stradao ili nestao u 2.sv.ratu neko pod imenom MATIĆ MILJAN ?
      Naime, u mom selu je on sahranjen i mještani znaju samo njegovo ime. Volio bih da se sazna odakle je rodom.
      Unapred zahvalan
      Boško

  4. Boško S.

    Pozdrav svim Matićima,
    Imam za vas jedno pitanje:

    Da li neko od vas ima u svom porodičnom stablu osobu sa imenom MATIĆ MILJAN a da je stradao ili nestao pri kraju 2.sv.rata?

    Naime, u mom selu je on sahranjen i satriji mještani znaju samo njegovo ime ali njegovo porijeklo ne znaju. Predpostavlja se da je crnogorac ili hercegovac ili možda iz zapadne Bosne jer su početkom aprila ’45.god. na ovoj teritoriji boravile kratko te jedinice. To je prostor Lijevče polje (30-ak km sjeverno od Banjaluke).

    Zbilja bih volio da se sazna njegovo mjesto rođenja i eventualno da se stupi u kontakt sa potomcima.

    Unapred zahvalan svima!

    Odgovore pišite ovdje ili meni lično na meil:

    [email protected]