Порекло презимена Матић

3. фебруар 2012.

коментара: 137

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ МАТИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Матић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Врело, Шековићи, Република Српска

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Матић

Хаплогрупа: E1b род А

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (137)

Одговорите

137 коментара

  1. Milan Matić

    Ja sam iz Beograda. Moji su poreklom iz Đale (Južni banat) a u Đalu su se doselili iz Velike Čanadi. Slavimo slavu Sv. Aranđela, ako ima neko informaciju odakle su došli u Veliku Čanad neka objavi. Veliki pozdrav svim Matićima:)

    • Ratko

      Matić Ratko rodom iz Dalmacije. Djed Đerasim pokojnog Jovana iz Gornjeg Zemunika . Slavi sv . Nikolu Pravoslavac.

    • Nikola Matic

      Moj pra-pradeda se (po predanju) zvao Stefan. Bili su poreklom iz Herzegovine. Pobegli su od Turaka, zbog neke svadje i verovatno krvne osvete. Dosao je u okolinu Valjeva (selo Lelici, zaseok Bogatic). Niko vise od Matica ne postoji u selu. Neki su izginuli u 1. svetskom ratu, neki su izginuli u 2. svetskom ratu (kao cetnici). Preziveli su se raselili u Valjevo i Beograd. Pozdrav svim Maticima.

      • irina

        ja sam Markovic iz Radjevine, a pise da smo se nekad prezivali Matic naverovatnije dosli iz Hercegovine

      • Бошко

        Поздрав Никола,
        Да ли знаш имена тих страдалих (у четницима) Матића у 2.св.рату?
        Наиме, у мом селу се зна мјесто гдје су сахрањена 3 четника а један од њих се звао МАТИЋ МИЉАН (или тако нешто, нисам сигуран, али могу провјерити код старијих). Збиља би било интересантно да се ти подаци поклопе. Одговори ми ако икако можеш. Унапред хвала и братски поздрав.
        Бошко С.

      • Бошко С.

        Поздрав,
        Знаш ли да ли се неко од тих изгинулих у 2.св.рату звао МИЉАН МАТИЋ ?

  2. Mirjana

    Moje devojacko ime je.Matic, moj deda radosav rodjen je 1900 god. u Vukicevici, selo kod Obrenovca. Tu je rodjen moj otac Sinisa. Tu su jos tri porodice Matic. Moj cukun deda zvao se Stjepan. Neki kazu da poticemo iz Bosne, a neko kaze iz Dalmacije. Slavimo Svetog Nikolu. Pozdrav za sve Matice gde god da ste.

  3. Matići Ljubovija

    Moj tata je iz sela Crnca, opstina Ljubovija, prezivam se Matic. Nemam podatak odakle smo jer deda mi je mlad umro a i tata. Odselili smo se u Macvu. Slavimo Sv. Nikolu.

    • Nenadovic

      Postovani,Dali znate koliko Matica ima u Crnci ? U Matice je bila udata moja baba Cveta rodom iz Rujevca prezivala se Ilic ,to joj je bio 2 gi brak , prvi muz joj je poginuo .Mislim da je to bilo ok 1930 godine
      Hvala Nenadovic

      • Matici

        Postovani, moje poreklo je izumrlo, tj. Muskarci koji su ostali zivi, ne zive vise tu vec su se odselili, ima vise porodica Matica, sigurno se poznaju jer nije to veliko selo. Pokusajte da nadjete na facebook-u grupu Crnca nase selo pa pitajte tu. Tu su okupljeni ljudi koji tu zive i koji su tu ziveli. Tu mozete da pratite desavanja sela. Srdacan pozdrav!

  4. Марко Матић

    Живим у Љубовији, отац и сви његови су ми из Кошаља. Имамо доста родбине по Ваљеву. Па ево имена: наврдеда – Ранисав, чукундеда – Никодин, прадеда – Драгосав, деда – Аксентије, отац – Драгивој. Славимо Светог Трифуна. Негде сам читао да су Матићи који славе Никољдан мигрирали преко Херцеговине уз Дрину до Босне и да је њихова слава Свети Никола, да су ти Матићи из племена Куча. Сли

    • Aleksa Matic

      Moji su iz Domiševine kod Blazeva u Rasinskom okrugu.
      Pradeda se zvao Milan a njegov otac Aposol Matic, bio je svestenik ne znamo gde, navodno se priča da smo sa Kosova.
      Slava nam je Sveti Nikola. Od tog Milana ja moj stric ima drvo i od njega ima jedno 30,40 Matića. Uglavnom se svi znamo ali ne znamo ništa dalje od Apostola sa sigurnošču.

      • Драган Матић

        Поштовање, мој покојни деда Радоје је из Домишевине, ја сам Драган Матић и живим у Куршумлији; славимо Ђурђиц (16, Новембар)

        • Aleksa Matić

          Postoji mogućnost da smo rod, nažalost ne znam kako su se zvala pradedova braća i od čukundeda.
          Imam novi podatak da su Matići iz plemena Kuča, to je usmeno preneseno, navodno su iz Crne gore prešli u Rašku pa su se spustili dole u Domiševinu.

    • Irina Markovic

      Ide legenda da se izvesni Marko Matic posvadjao s ocem i sad smo mi Markovici. Kaze se jos da oni spadaju u najstarije doseljenike u Radjevinu, selo Zavlaka. Odakle su dosli, nisam saznala. Slavimo sv. Nikolu. Moj deda Dragojlo (rodj. 1907.) je dosao peske u Beograd kao decak u sred Prvog svetskog rata oko 1915. i tu posle bio fotograf. Definitivno svdljiva i vrlo anarhisticna familija, jer niko ni sa kim ni danas ne razgovara, cak i dalja rodbina u toj Zavlaci.

  5. Predrag

    Ja sam rodjeni Matic poreklom iz sela Trbusnica iz okoline Lazarevca I slavim Djurdjevdan. Pozdrav za sve Matice sirom planete

  6. Sasa

    Postovanje moji Matici.
    Rodjen sam u Sapcu,Deda mi je iz Grusica (Pocerina).
    Slavimo Djurdjevdan.
    Svima,sve najbolje.

  7. Nataša

    Moja porodica je poslednjih par generacija živela u mestu Stragari, na Rudniku. Mnogi su poginuli u ratovima i nema nas puno. Prezime smo dobili po pretku Mati, koji je navodno došao iz Rusije, ili se iz nje vratio u Srbiju. Pre velike seobe Srba bi trebalo da smo živeli u okolini Peći, gde smo došli iz Hercegovine. Slavimo sv. Arhandjela Mihaila.

  8. Nenad

    Mi smo matići iz Radjevine, slavimo Svetog Stefana, kažu da smo se doselili iz Hercegovine, tj Dubrovnika, molim sve koji slave Svetog Stefana a znaju nesto vise da ostave u komentaru neku dodatnu informaciju. Pozdrav svim Matićima, živi zdravi bili!!!

  9. Nena

    Moja majka je Matić i poreklom je iz Vrela kod Uba.
    Slave Đurđevdan.

  10. Matic David

    Dobro Vece
    Mi smo matici iz sela Golesi kod Banja Luke
    Slavimo slavu sveti Jovan.
    Po nekim pricama smo podreklo iz okoline Drvara cak mozda i iz okoline Glamoca. Uvjek sam se pito ciji smo i odakle poticemo.
    Ako neko ima iste informacije za prezime Matic neka se javi hvala puno.
    Veliki pozdrav

    • Ratko

      Moguće je da su poreklom CG došli u G.Zemunik pa su od ova oko 4 plemena Matića u okolini Zadra bežali preko Velebita u Liku 18.vijek, pa dalje kao i svi serdari, neki u B.Luku, neki prema Drvaru…itd. Sve najbolje!