Порекло презимена Матић

3. фебруара 2012.

коментара: 84

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ МАТИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Матић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Врело, Шековићи, Република Српска

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Матић

Хаплогрупа: E1b род А

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (84)

Одговорите

84 коментара

 1. Marko Matic

  Eto, hvala vam na ideji, tu svoju dilemu porekla cu drage volje da resim, jer u nasoj porodici se znala velika polemika voditi oko toga ko je u pravu i odakle smo 🙂 Svako dobro zelim, pozdrav

 2. Војислав Ананић

  МАТИЋ (к.п). Матићи (к), у Дубљанима и Кртњу (Попово), Прапратници, Горњем Зелениковцу, Броћанцу, Хутову и Храсну (Неум), Тријебњу, Рјечицама и Бјелојевићима (Столац), Клепцима (Чапљина), Витини и Вељацима (Љубушки). У Прхиње је Матић дошао “на мираз” из Дубљана. Одселили су у Славонију. Славили су Матијевдан. У Прапратницу су доселили из Љутова. а у Горњи Зелениковац из Броћанца 1923. године. Славили су Шћепандан. У Хутово су доселили из Дубравица у Чарићима (Неум). Даљим су поријеклом из Дубљана. У Дубљанима сматрају да су Матићи били православни и да су прешли “на католичанство”. У Дубљанима католика више нема. Избјегли су “још 1941. у току борби”. Сви су славили Малу Госпојину (84:156, 175.184.189,191.193). У Тријебањ су Матићи у 19. вијеку дошли из Храсна, а у Рјечице из Тријебња. Живјели су и на Бивољем Брду. У Бјелимиће су доселили из Граца у Храсну. У Вељацима су “одавно”, а дошли су из Растоваче у Посушју. Има их у Витини и другим селима Љубушког. У Клепце су доселили из Храсна. Славили су Шћепандан (59:254.262,263.278.292.301,307). Матићи (п), су у Туљу (Попово). У Туљу су “прави Матићи изумрли. а били су старинци. У првој половини 18. вијека у овом селу је живио Ристо Матић за кога се тврди да је био богат човјек. Пошто није имао дјеце, Ристо је довео, из села Бијелач у Шуми требињској, свог рођака Николу Правицу “те га подигао, оженио га и оставио му своје имање”. Од њега су данашњи Матићи у Туљу. У Туљу живе “само православни” и сви славе Јовањдан (169,170).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 3. Marko Matic

  Ја сам Марко Матић из Корените, али моји су из Вуковог Тршића и населили су се ту средином 19. века из Рађевине (из Томња или Толисавца, наводи се различито), славимо Св. Јована. Занима ме даље порекло, ако неко више зна, нека јави. Хвала унапред!

 4. Nađa Dužević

  Po ocu sam Matić.
  I brat i ja smo otišli iz Beograda gde smo rođeni.
  Deo familije nam živi u Valjevu.
  Naši su došli iz Godečeva, odnosno zaseoka , mislim, Kruščica.
  Brat mi išao tamo pre 20tak dana, prvi koga je pitao za put bio je Matić.Još ih ima tamo
  Inače čuli smo da su tu došli iz okoline Užica.

 5. Matić

  Ja sam iz Trbosilja.
  Selo ispod CER planine.
  Tu ima 5 familija Matic, svi slave SV. Mrata 24 Novembar.
  Zadnja 4 ja 5 koleno zivimo tu.
  Posle 5 kolena mora se raseljavati sto zbog rata sto drugih razloga. Priroda cini svoje.

 6. Mia Matić

  Pozdrav svima! Moj otac je živeo u beogradu ali je njegov otac (Srboljub) iz sela DRUŽETIĆ u blizini (Gole glave, Stublina, Koceljeve) Valjeva… Imala sam skoro jedan zadatak u školi vezan za rodoslov Matića pa sam kopala informacije razne kako bih saznala što dalje i što više…. saznala sam sigurno jedno 8 kolena i znam da je samo prezime nastalo od čoveka kog su zvali Mate i on je pored još jednog brata (čije ime ne znam) imao brata Grubetu od čijeg je imena nastalo prezime Grubetić u susednom selu… Od nastanka prezimena pa do nastarijeg pretka čije ime znam fali mi još dva il tri kolena…. Ako neko zna bilo kakve informacije neka odgovori… Krsna slava je bila SV. ALIMPIJE STOLPNIK i održala se od nastanka prezimena do danas…

 7. Slavoljub Matić

  Ja sam Slavoljub Matić,
  moji potiču iz sela Braljina, opština Ražanj, uz Južnu Moravu, neposredno ispred ušća dve Morave u Veliku Moravu, tamo je bilo nekoliko desetina kuća mojih Matića, slava Đurđic, po predanju potiču iz Crne Gore, moji muški preci: otac Živorad, pa redom deda Dragoslav, pradeda Vojislav, čukundeda Avram, njegov otac Gaja.
  Ovo mi je ispričao moj deda Dragoslav rođen 1910. Deda je znao čitavu granu svih rođaka koji su poticali od njegovog čukundede koga su navodno zvali Mata koji se navodno doselio, ali to nije mogao sa sigurnošću da tvrdi.

 8. Ана

  Девојачко презиме ми је Матић, слава св. Марко – 8.мај . Моји су родом из Доње Сипуље, општина Лозница. По предању потичемо од свештеничке породице са Цетиња, Црне Горе. Преко Босне смо дошли у Србију. Била су 4 рођена брата Матић која су се у околини населила – Црниљево, Доња Сипуљ, Варна (места припадају општинама Лозници и Шапцу). Породично стабло знам само неколико генерација.

 9. Ирина

  А, Марковићи из јадарског округа, који су пре тога били Матићи, а спадају у старије досељенике, питање је одакле? Славимо св. Николу и отац ми је причао да су пре Матића били Јанковићи и спомињао и Бају Пивљанина. Да ли неко зна ишта о томе?

 10. Aleksandar

  Moj deda je iz Jadranske Lesnice.Opština Loznica.Slavimo Djurdjevdan.Pitao sam dedu od kad smo tu,on je odgovarao:’Oduvek’.