Poreklo prezimena Marković

3. februar 2012.

komentara: 205

[toggle title=”TESTIRANI MARKOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Marković

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Bila, srednja Bosna

Krsna slava:

Kontakt:
________________________

Marković

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Stanojevići, Bela Crkva, Krupanj, Srbija

Krsna slava: Tomindan

Kontakt:
_________________________

Marković

Haplogrupa: R1a

Poreklo: Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Marković

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Križevići, Olovo

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Marković

Haplogrupa: J2b M205 rod Godijelja

Poreklo: Krupice, Pljevlja, Crna Gora

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

Marković

Haplogrupa: Q

Poreklo: Pančevo, Srbija

Krsna slava: Aranđelovdan

Kontakt:
_________________________

Marković

Haplogrupa: I2a DS rod S

Poreklo: Kožuar, Ub, Srbija

Krsna slava: Mitrovdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

MARKOVIĆI

(u Jelinoj Gori)

Doselili su se u Jelinu Goru iz Plane kolašinske u drugoj polovini 19. vijeka. Od ovog bratstva neki su se odselili u pljevaljski kraj, u Vodno i Krupice, a jedni u Bukovicu. U Šarance su se doselili Mića i Radule, s porodicama, i naselili se u Jelinoj Gori. Neki od njih su prešli na Luku Perovića.

Jedno vrijeme su bili brojni, sve do 1938. godine, kada se dio ovog bratstva odselio u pljevaljsku Bukovicu, a u Jelinoj Gori su ostali braća Nenad i Milika, sa porodicama.

Nenad je učesnik NOR-a 1941-1945. godine, kada i gine 1941. godine, u borbama protiv neprijatelja na Lipovu. Ostala su mu tri sina – Radojica, Boško i Vojislav. Od Milike je ostao sin Milorad.

Daleka starina Markovića je iz Markovine, odakle su se doselili u Planu kolašinsku, među Šarance, koji su u to vrijeme tu živjeli. Od ovog bratstva su se među Šarancima istakli kao poznati uskoci i junaci Milutin i Mića u mnogim bojevima protiv Turaka.

Sada od ovog bratstva niko ne živi stalno u Jelinoj Gori, već dolaze povremeno na svoja imanja, koja održavaju sezonski-ljeti.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (205)

Odgovorite

205 komentara

  1. I.M.

    Pozdrav! Da li se nešto zna o Markovićima koji slave Sv. Stefana (9.Januar) poreklom iz okoline Banja Luke (šumari Manjače). Postoje indicije da su tamo došli iz Šapca.
    Hvala unapred!

  2. Marko

    Pozdrav, “moji” Markovići su iz sela Cvrtkovci u blizini Doboja. Mog dedu Trivuna ubile su ustaše 1944. godine, a pradeda se zvao Simo. Krsna Slava je Jovandan i to je sve što znam. Hvala unapred!

  3. Ljubiša Marković

    Pomaže Bog i bratski pozdrav svim Markovićima!

    Slavimo sv. Nikolu. Govori se o Milanu, Ivanu, Simeunu,…pretcima pre 2. sv. Rata. Zovu nas Barimci, selo Rujkovac, opština Medveđa, jablanički srez. Povezuju nas kako sa Kosovom tako i sa Crnom gorom… Bio bih veoma zahvalan za bilo kakve informacije o našem daljnem poreklu. Srdačno, Ljubiša Marković.

    • Ostoja

      Poštovani prezimenjače,
      Markovići koji slave svetog Nikolu i pretka Simeona su iz Cuca kod Cetinja,nastali od Lakovica iz Kuca.
      Pozdrav i sve najbolje!

      • mr. Dušan MARKOVIĆ, dipl. el. inž.

        Poštovani, vidim da znate o Markovićima. Da li znate nešto o mojoj familiji Marković, navodno poreklo iz okoline Berana. Slave Svetog Jovana (20. januar). Familija je locirana u Ripnju, ispod Avale i imaju nadimak Ćirini (po dalekom pretku koji se zvao Ćira). Interesantno je da u Ripnju postoje još dve familije Marković, koje nisu ni u kakvom srodstvu.
        Bio bih vam veoma-veoma zahvalan ako bi ste znali makar išta.
        Pozdrav

      • Milomir

        Poštovanje,

        Da li je moguće da su svi Markovići koji slave Nikoljdan porijeklom s Cetinja? Znam da od prađeda svi žive na opštini Mladenovac u Srbiji a prije toga ne znam. Unapred hvala

    • Stefan Marković

      Pozdrav, moj deda je iz sela Lece. Opstina Medvedja.
      Zvao se Rade Markovic, koliko sam cuo od moje porodice da je deda mog deda dosao u medvedju nakon sto mu je gotovo citava familija ubijena u crnoj gori.

    • Nikola Marković

      Pozdrav Ljubiša, ista priča i za moje, zovu nas Barimci i povezuju nas sa Kosovom kao i Crnom Gorom, slavimo svetog Nikolu, imam pretka Simeona, pominje se selo Pertate kod Leskovca i Medveđa, mi živimo u Kniću.

  4. Marija

    Postovani,…moji Markovići slave svetog Jovana(nije mijenjana). Naseljeni u opštinu Trnovo nadomak Sarajeva. Nekih preciznih podataka nema, osim usmenog predanja da su se naselili iz Crne Gore sredinom 19 vijeka na ove prostore. Ako neko ima neke podatke, voljela bih saznati odakle su konkretno došli… Želja mi je posjetiti postojbinu, ali ne znam gdje bih pošla,.. 🙂 …Hvala

  5. Milovan Cicvaric

    Koliko mi je poznato Markovici u Meljaku kod Pljevalja poicu od Zujica iz Bobova a svi poticu od Jovana Gagovica od koga su i moji Cicvarici u Srbiji .

  6. Slavoljub

    Pozdrav svima.

    Zovem se Slavoljub Markovic iz Beograda.Slavim Krsnu Slavu Svetog Simeona Stolpnika 14.09. Moji preci su svi poreklom iz Osecine selo Osecina,svi su tu rodjeni ukljucujui i mogg oca unazad 200 godina za koliko imam pisani trag.Dalje knjige ne postoje jer su spaljene.Ono sto znam jeste da su se doselili iz Pipera potkraj 17 veka i da su ih zvali Nenadovci i zajedno sa Nedicima su naselili mesto zvano Banovo brdo.Obe porodice Slave istu Krsnu Slavu i do danas ove porodice se bracno nikada nisu ukrstale a staro groblje im je zajednicko.Kumovi od starina su nam DJukii koji su sredinom 19 veka promenili prezime u Glisic ( po Glisi DJukicu).Evo mog rodoslova pocev od mog oca pa nadalje pa ako se neko prepozna neka me kontaktira.

    Aleksandar Markovi 20.03.1953
    Ranko Markovic 14.06.1929. (imao brata Svetomira,supruga Slavka iz Mijailovica)
    Slavoljub Markovic 03.04.1898 (supruga Petra iz Panica)
    Pantelija Markovic 06.12.1864. (imao brata Zivka,supruga Neda iz Urosevica)
    Stojan Markovic (imao brata Ivka,Ivkovi sinovi Zivko i Ilia, majka im se zvala
    Krunia,suprua DJurdjia iz Jovanovica)

    Bili imucna porodica kuca,vocnjaci,livada,vodenica – Popis stanovnistva Valjevskog okruga 1863,Karnegijeva 2 Arhiv Srbije,rolna 10,knjigga 150,strana 480. plus podaci iz Valjevskog arhiva kao i matinih knjigga opstine Osecina

  7. Darko Markovic

    Postovanje
    Ja sam iz mesta Lugavcina kod Smedereva.Deda mi se zvao Svetislav Markovic.Slavim slavu sv.Jovan.U mom mestu postoje jos 4-5 porodica Markovic,koje nisu u medjusobnom srodstvu.U tekstu koji je ovde dostupan o Lugavcini navodi se da Marijanovic i Markovic slave svetog Stevana sto je tacno samo za Marijanovice…Ako nego moze da mi pomogne bio bih mu zahvalan.

  8. Milos Markovic

    Pozz ja sam Markovic slava Mitrovdan ono sto znam je da su tri brata Antonije (od kog sam ja) Mihajlo I Danilo dosli iz Rumunije iz nekog mesta Velika Arada 1848. U selo gornje Kordince u blizini Prokuplja zna li neko nesto detaljnije o nama?

  9. Goran Čormarković

    E.. ovako ja sam Čormarković, rodjen u Beogradu, deda mi je iz sela Plavnice kod Bjelovara, slava mi je sv.Georgije. Ćor su ubacili Hrvati jer nisu dali čisto Srbsko prezime Marković, kod mog dede je doslo do pisane greske mesto Ć ostade Č. Taj deo u Hrvatskoj to jest Lika je zanimljiva iz razloga jer sa tih postora su Turci rasterali Hrvate, u tom delu je bila granica sa Austrougarskom. Srbi su masovno naselili Liku za vreme Turaka. U 17-18 veku je bila velika seoba Srba sa Kosova pod Arsenijem III Čarnojević(Crnojević) jedan deo je naselio Liku a drugi otisao u Vojvodinu. Može se reći da Markovića ima na celom Blakanu na svim stranama. Evo jednog mog logičnog razmišljanja o poreklu prezimena Marković. Svi znaju da su se dosta dugo Rimljani(Romani) dugo zadrzali na Balkanu i da je 22 Rimska impratora rodjeno na Balkanu. Italijansko ime Marco je izvedeno od imena Marcus, od toga je izvedeno Marković prezime. Ime Marco na Italijnskom značenje je Mars, Romanski bog rata.

  10. Nenad

    Molim sve koji u familiji imaju Markoviće koji slave Aranđelovdan da mi se jave na [email protected]