Poreklo prezimena Kecman

3. februar 2012.

komentara: 23

[toggle title=”TESTIRANI KECMAN NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Kecman Špirić

Haplogrupa: R1a M458 L1029

Poreklo: Špirići, Drinić, Bosanski Petrovac, Bosna i Hercegovina

Krsna slava: Vartolomijevdan

Kontakt:
_________________________

Kecman Sidić

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Trnovac, Skakavac, Bosanski Petrovac, Bosna i Hercegovina

Krsna slava: Vartolomijevdan

Kontakt:
_________________________

Kecman Dajičić

Haplogrupa: J2b rod Godijelja

Poreklo: Dajičići, Bukovača, Bosanski Petrovac, Bosna i Hercegovina

Krsna slava: Vartolomijevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Kecman istražili su Mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić u rubrici Koreni (frankfurtske „Vesti“):

 

G. Milan Kecman piše iz Pariza da su Kecmani Srbi, da slave “Svetog Vratalomija” i da ih “najviše ima u Bosni, u okolini Drvara i Bosanskog Petrovca”. Ne piše, međutim, iz kog je on mesta, odnosno kraja, pa možemo da mu odgovorimo samo uopšteno.

A to i nije tako teško, jer je to jedinstveno prezime niza porodica koje slave isključivo ovog svetitelja, Sv. Vartolomeja. Naš narod mu je, valjda “da ne lomi jezik”, promenio ime i zamenom glasova načinio je asocijativni pojam koji znači “lomivrat”. Tako je Hristov apostol Bar Tolmajev, sin Tolmaja, čije se ime tumačilo i kao “borbeni sin”, kasnije izgovaran kao Vartolomeos, postao nekakvo mitsko biće “Vratolomija”, odnosno “Vratoloma” kome se, po pravilu, i ne dodaje epitet sveti, a čiji dan podrazumeva razne običaje zasnovane na verovanjima koja nemaju veze sa hrišćanstvom.

Ipak, iako se poreklom ove familije neuobičajenog prezimena, Kecmana, od kojeg od početka prošlog stoleća nastaju i Kecmanovići, bavilo nekoliko autora, teško je reći da se mnogo šta zna kao sigurno.

Zagonetan je, zapravo, i sam nastavak “man”, koji srećemo i u nekim drugim rečima, imenima, odnosno prezimenima: Vukoman, Karaman, Radoman, Toroman, Šikman, Šišman, Radoman… Prema tumačenju P. Skoka u “Etimologijskom rječniku hrvatskog ili srpskog jezika”, trebalo bi da je taj nastavak “složen antroponimički sufiks za muška lica, nastao od hipokoristika praslavenskih dvočlanih ličnih imena sa završetkom na ‘mir'”. Tako je od imena Radomira nastalo prezime Radman, od Vuk(o)mira – Vukman. Ali, to ne izgleda kao potpuno objašnjenje, pogotovo što se ovaj ugledni lingvista ne uzima u obzir i neka prethodno spomenuta prezimena koja nisu nastala od ličnih imena.

Od više tumačenja porekla Kecmana nama je najuverljivije da su oni, zapravo, potomci Sasa, rudara koje su unajmljivali vladari nemanjićke države, a koji su iz Saksonije prvo stigli u erdeljske rudnike u Vlaškoj. Po drugom objašnjenju, Nemanjići su ih tražili ne samo kao rudare, već i kao stručnjake za kovanje sablji, kopalja, buzdovana i pancirne odeće za oklopnike i konjanike. Iz ovog ili onog razloga, iz Vlaške i Češke, kao i relativno bliske Šleske, stiglo je nekoliko desetina familija Kecmana.

Kecmani se, inače, prvi put spominju krajem 14. veka u povelji Vuka Brankovića, “gospodara Kosova i Drenice”. Dolaskom Turaka na Balkansko poluostrvo, u Srbiju i područje raško-nemanjićke države, Kecmani se povlače prema zapadu, tako da ih je, do migracija nakon Prvog i Drugog svetskog rata, najviše bilo samo na prostoru Bosanske Krajine, u Pounju, u Bosanskoj Krupi, u Velikom Baliću, Banjanima, Dobroselu, Driniću (kod Petrovca), u Mrazovini (svi poreklom iz Bjelajskog Polja), Počeniku i Lohovu, u oblasti u Beglušcima, Dvoru, Trnjinića Brijegu, Trubaru i Šinovljanima, u Bjelajskom Polju, u Suvaji, Petrovcu (iz Drinića), Bukovači, u Busijama (iz Krnje Jele 1907. godine), Bravsku, Kapljuvu i Janjilima, kao i, bar krajem 19. veka, i u Rajnovcima kod Kulen Vakufa i u Prijedoru.

Neki od njih su “prešli” u Prošiće, Nikiće, Dragiće, Trikiće, Materiće i Tubine, ali su, osim nekoliko izuzetaka, nastavili da slave Svetog Vartolomeja.

O prezimenu i familiji Kecman moraće se napisati posebna, ne mala knjiga. Slučajno je prvopotpisani autor ovih priloga unuk jedne “Kecmanuše” (kako se to govori oko Petrovca) iz Drinića, a Predrag Kecman, sin kolonizovanih u Srem, načinio je poseban sajt, pa se za detaljnije podatke treba obratiti ne samo na našu adresu, već i ovom mladom, ali vrednom istraživaču.

Nema ih samo na polarnom ledu

Istraživač Predrag Kecman je ustanovio da su se Kecmani do 90-ih godina 20. veka “selili unutar Jugoslavije ekonomskim migracijama” i da je mnogo Kecmana rasuto po teritoriji stare Jugoslavije (SFRJ). Po njemu, najveća selidba je usledila 1995. godine, kad su “ustaše i balije terale sve pred sobom”. Te 1995, dosta Kecmana je nestalo bez traga:

“Današnja situacija sa Kecmanima je vrlo interesantna. Ima nas na bukvalno svakom kontinentu, osim na Arktiku i Antarktiku (ili je bolje da kažem da nisam čuo da i tamo postoji neki Kecman)… Kecmana najviše ima u Bosni, i to u Banjaluci, Prijedoru, Drvaru, Petrovcu, Bihaću, Sarajevu, Derventi, Brčkom, Doboju … zatim u Srbiji, i to najviše u Vojvodini (Nova Pazova, Zrenjanin, Elemir, Bačka Palanka, Sombor i naravno okolna mesta ovih gradića), Beogradu (Novi Beograd, Banovo brdo, Zemun…), Kosovu (dobrovoljci kraljeve vojske su dobili zemlju na Kosovu posle Prvog svetskog rata). Kecmana ima u Hrvatskoj (Zagreb, Pula, Split) i Sloveniji (Ljubljana, Maribor).”

Na kraju se zaključuje: “Svakako je najinteresantnija situacija sa emigracijom. Ima nas svuda, ali bukvalno svuda, kao posledica zadnjeg rata, mada ima i onih čiji su preci početkom 20. veka otišli ‘trbuhom za kruhom’ u Kanadu (Kičner, Toronto, London, Vankuver), Ameriku (Čikago, Njujork, Bojsi, Los Anđeles, San Dijego, Ostin, Feniks), Australiju (Sidnej, Adelejd), Novi Zeland (Ouklend), te Johanezburg u Južnoafričkoj Republici …”

 

IZVOR: Mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić, „Koreni“, poreklo srpskih porodica i prezimena, rubrika iz frankfurtskih „Vesti“

__________________

Dodatak: Internet prezentacija roda ”KECMAN”
__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (23)

Odgovorite

23 komentara

  1. Prošić Mario

    Poštovanje,ja sam Mario Prošić. Deda mi je Nedeljko iz sela Smoljane. Slava nam je Vartolomej. Pre nego što se upokojio ispričao mi je da smo mi nekada bili Kecmani ali smo morali promeniti prezime iz krvne osvete jer je neki moj prađed ubio nekoga. Kada pročitam sve ovo o Kecmanima u meni prostruji krv,tačno osećam kojem plemenu pripadam. Ponosan sam. Veliko vam hvala na saznanjima koje sam pročitao.