Poreklo prezimena Glumac

3. februar 2012.

komentara: 5

[toggle title=”TESTIRANI GLUMAC NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Glumac

Haplogrupa: I2a

Poreklo:

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Milorad Bogdanović

    Kosta Glumac sin Koje i Todore ,rođen 1873 u mjestu Kosinj u Lici, došao je kao “financa” u selo Jelićka kod Prijedora početkom Prvog rata sa suprugom Stefanijom. Ovdje, u selu Jelići-Jelićka, rođene su tri njihove kćeri: Ljubica, februara 1915 koja je nažalost umrla 8.8.1916; Sofija, 7.10.1916 i Danica rođena 22.1.1919, a umrla je 1.4.1919. Nažalost, Kosta nije ni dočekao rođenje treće kćeri Danice, umro je 15.11.1918 godine od sušice. Stanovali su u kući Stanka Čolića u Jelićkoj (?), ili su imali svoj dom (?) u komšiluku Stanka koji je crkvi prijavljivao njihove smrti.
    Kosta i njegove kćeri Ljubica i Danica sahranjeni su u gradinskom groblju kod crkve u selu Gradina. Za suprugu Stefaniju i kćer Sofiju dalje se ništa ne zna jer su “nekuda otišli” poslije smtri male Danice 1919 godine.

    (Knjiga Umrlih, Srpske pravoslavne crkve, parohija Jelići)

  2. Branko Todorović

    U knjizi Raspeće srpskog naroda u Sremu 1914-1918, autora Toše Iskruljeva, tj. u njenom drugom delu koji nosi naslov Sa madžarske granice, kao kolonisti u selu Ristanu, spominju se i tri domaćinstva Glumaca, domaćinstva Stevana, Milana i Bogdana Glumca (ukupno osmoro članova), svi poreklom iz Vrela kod Korenice.

    (Navedeno delo, Novi Sad, 1936, str.351)

  3. Vojislav Ananić

    GLUMAC, veoma često prezime, sa značenjem šaljivdžija, veseljak, razbibriga, od stare riječi iz praslovenskog jezika.
    Glumac je prvo bio nadimak za onoga ko je “imao osobenog dara – da glumi – uveseljava svoju okolinu” (34, 67).
    “Najveća grupacija Glumaca” bila je po Lici – blizu stotinu kuća, a u manjem broju nastanjeni su i u drugim mjestima, sa bliskim srodnicima: Glumičićima, Glumčevićima, Glumčićima itd.
    Glumci se pominju od XVII vijeka, dok je u okolini Beograda još u XVI vijeku postojalo naselje Glumci.
    Čitlučki Glumci su ličkog porijekla. Slave Jovanjdan.

  4. Bane

    Prezime Glumac se spominje u Lici prvi put krajem 15. početkom 16. v. Koren prezimena Glumac je iz stare reči koja se odnosi na zaduženja pojedinca na svadbi. Do danas se zadržao; kum, barjaktar i stari svat. Na svadbi je učestvovao i glumač ili glumac, koji je bio zadužen za organizaciju svadbe i uveseljavanje svadbe. Od ove reči je današnja reč glumac u smislu profesije. Glumci su poreklom iz zaseoka Glumac kod Lipovog polja u Lici. U velikom su rasejanju po bivšoj Jugoslaviji. Tokom 17., 18.v. jedan deo je primio katoličku veru i u većem broju se odselio na otoke, a u 18. 19v. jedan manji deo je primio islam i odselio se za zapadnu Bosnu. Pravoslavni deo je koncentrisan u Lici, ali nakon 1990. su raseljeni mahom u Srbiju. U Srbiji, u Beogradu i Zemunu, se pojavljuje ovo prezime u u kasnom 16.v. a u većem broju nakon 1918. u Vojvodini, gde su kao dobrovoljci i prebezi iz Austrougarske vojske dobijali zemlju.

  5. U međuvremenu sam došao do novih podataka. Prvo spominjanje “Glumaca” je kao osnivača sela Rožarstvo (između Užica i Sirogojna) početkom 12. v. Potom, 1372. u Popovu (Lika) gde Tihomir Glumac podnosi tužbu protiv Popovljana. Zatim, Gojak Velković Glumac iz Popova pravi ugovor o primanju stoke na čuvanje 1392. Takođe se spominje i Osman-aga Glumac početkom 16. v. koji je stolovao u Temišvaru.