Порекло презимена Луковић

3. фебруара 2012.

коментара: 46

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (46)

Одговорите

46 коментара

 1. milan lukovic

  Dakle,od nikog od ovih sto gore napisase mi nista nije pomogao.Drugo,procitah mnoge knjige ,zadnja izdata 2010…autor koji nabraja porodice koje danas zive u s.Sebimilju.M.Z.Trnava,raska strana golije,gde spominje da sada u s.Sebimilju ima Pasajlica 13 kuca,11 kuca Ivanovica,3 Lukovica,zive Petrovici Vesovici…navodi kako smo mi iz plemena Drobnjaka i za to ne daje nikakav dokaz ni ko ni sta ni gde ni odakle su ti Ivanovci..Lukovici dosli tu na Goliju u Sebimije..u ostalim knjigama takdje nista.Autori svih tih knjiga su se pomamili kao da su svi koji su naselili Goliju MORALI da dodju odnekud,kao najverovatnije iz C.Gore ili Hercegovine…to meni lici na tesku budalastinu jer ispada da smo svi mi iz Hercegovine i C.Gore kao da ne postoji mogucnost da su Srbi na Goliji ili u neposrednoj blizin,i dakle u Raskoj bili odvajkada, dakle autohtoni,starosedeoci.Zato sam ubedjen da su moji Lukovici t.j. Ivanovici starosedeoci Raske i da nisu dosli niotkuda nego da ili su unisteni orig. dokumenti…a nisam video nijedan iako imam 56 godina i bio celog zivota zainteresovan za poreklo .Zato mislim da u svim tim tzv.ynalcima o doseljavanju postoje razni interesi cak i zlonamerni.Niti su moji na Goliju dosli iz Crne Gore niti iz Hercegovine..ako neko ima neki dokaz neka mi se javi…Pozdravljam sve one koji se u ovim bezargumentovanim pricam nisu nasli…

 2. Милан Луковић

  Поштовани Луковићи,
  Христос васкресе свим Луковићима да су живи и здрави, с обзиром да ово пишем на Ускрс.
  Моји су из Бање (засеок Забрежје) код Аранђеловца, по истраживању Боривоја М. Дробњаковића „Јасеница“ од 1920. до 1922. године ( линк са овог сајта https://www.poreklo.rs/2013/07/28/poreklo-prezimena-selo-banja-aran%c4%91elovac/ ) заједно са братском породицом Бојовић водимо порекло из Сјенице, славимо Св. Николу 19.12. Овде сам приметио да Луковићи који потичу из Врсјенице славе Св. Јована. Док Луковићи углавном део Црна Гора – Херцеговина Св. Николу. Ако има било ко неке информације био бих захвалан.
  С поштовањем свим Луковићима
  Луковић Милан

  • Una Lukovicć

   Postovanje svima koji su ukljuceni u diskusiju…
   I mene je zaintrigiralo porekli mog prezimena pa evo nekih podataka.
   Ja nosim prezime mog deke Svetislava Lukovića, koji je tata moje mame Dragane Luković ( prezime nosim sa mamine strane).
   Ono sto ja znam je da je Svetislav rodjen u Beogradu, (znam da se njegov tata zvao Branko Lukovic) , ima rodjenu sesteu Nadu, ali se doselio u Krusevac gde ja i sada zivim.
   Eto mene zanima taj deo pre mog pradede Branka.
   Slavimo Svetog Nikolu 19.12.

  • Dunja

   Moji Lukovici su iz Ivanjice selo Crnjevo gde su se doselili iz Bedine Varosi, to je isto okolina Ivanjice, Sjenice, slavimo Sv. Nikolu, najstariji predak je Nikola Lukovic 1804.godiste za koga znam i imam taj rodoslov od njega pa na ovamo… Koliko je jedan moj rodjak istrazivao nasi Lukovici su dosli iz Crne Gore iz okoline Tivta

   • Jovana

    Поздрав, моји Луковићи су исто из околине Ивањице, деда Јован Луковић (татин отац), славимо Аранђеловдан. Знам баш мало родбине са те стране, али бака ми је исто одатле, Јовановићи.

 3. Miroslav Luković

  Pozbrav za sve Lukoviće,ja sam rođen u selu Gleđica pod samom Golijom sa Ivanjičke strane.Slavim krsnu slavu Tomindan 19 oktobar. Po kazivavanju mog dede prezime nosimo po izvesnom Luki, nije poznato odakle se doselio iako imam nepouzdane informacije sa se na teritoriju Golije doselio iz Trebinja sa braćom. Braća su mu se zvala Maksim tako da nose prezime Maksimović- Erčege.Drugi brat je Ćira i nose prezime Ćeriman na teritoriji Erčege (zaseok Medovine). Svi oni slave Tomindan. Imali su i brata Zeku koji je primio islamsku veru a koji su nastanjeni negde u okolini Sjenice i nose prezime Zekić. Te informacije imam od mog dede Mihajla Lukovića koje je rođen 1900 godine u Gleđici i u našoj kući je bila prva osnovna škola u Gleđici u periodu od 1937-1957 godine. Ako ima neko da ima još sličnih informacija nek se javi, slobodan sam za svaku novu informacije o našem poreklu, pozdrav Miroslav Luković iz Beograda

 4. Jovan Lukovic

  Lukovici imaju mnogo ogranaka. Oni, kao i ja, koji su naseljeni u Gruzi (Pretoke) su migrirali sa planine Crnica u Hercegovini. To je ono sto sam ja istrazivanjem uspeo da saznam. Ima jedan ogranak iz Crne Gore, a za ostale nisam trazio.