Порекло презимена Луковић

3. фебруар 2012.

коментара: 69

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (69)

Одговорите

69 коментара

  1. Недавно сам сазнао да Бијело Поље из кога су моји преци, које сам помињао у своме првом посту (од пре 2 год) није у Црној Гори, већ се ради о Бијелом Пољу у Херцеговини. У БиХ има четири насеља са тим именом, али ја мислим да се ради о мостарском насељу Бијело Поље јер је то једино у Херцеговини. Додуше, у истоименом месту код Какња постоји Луково Брдо, тако да ћу морати још на ту тему да истражујем.

  2. Aleksandar Lukovic

    Moji su iz sela Vatosevo kod Smederevske Palanke i slavimo Lazarevu Subotu (Vrbica) Navodno sa! Cuo da smo ppreklom oko Sjenoce a i to Crna Gora se uklapa

  3. Vukoman

    Zivim u selo Vrsjenice kod Sjenice, po kazivanjima starih dosli su iz sela Godijeva izmedju Berana I Bigelog Polja, a tu su dosli negde iz okoline Niksica ( Stara Hercegovina ) na podrucju Sjenice dosli su negde polovinom 19 veka i to u sela Vrsjenice, Dolice i Kijevce, nekI su otisli u selo Tunovo kod N. Pazara, kasnije negde krajem IXX veka deo je otisao u Toplicu ( Prokuplje, Kursumlija), svi slavimo Sv. Jovana 20 January.

    • Sabro Kijamet

      Postanak i ostali podaci o selu Godijevu

      Kao što se vidi iz groblja i crkvina, Godijevo je bilo od davnina gusto naseljeno, ali se stanovništvo smenjivalo; delom je ostajalo, delom se iseljavalo, a delom pridolazilo. Jasno se vide svi ti slojevi kako u tragovima, tako i u današnjem stanovništvu. Do Kapađopđevog pohoda u ovaj kraj, 1809. godine, ovde su bili izmešani pravoslavni i muslimani, koji su često pripadali istom bratstvu. Tada su se mnogi iselili, kao: Nikići, Ladnići, Dukovići, Lukovići i dr. Za Lukoviće se zna da su se iselili u sjenički kraj. U Ćućiću su živeli Pejčinovići. Pominje se Despina Pejčinovnć iz Ćućića, koja je priložila ikonostas crkvi sv. Nikole u Podvrhu. Starosedelac Ćućića je bio i pop Jeremija, čija je kuća bila na brežuljku iznad Popova dola. Ovo su podaci iz knjige od Lutovca.

  4. Gordana

    Milane,

    Moj otac je rodjen u Krtoku kod Kursumlije od oca Vojislava i majke aradmile rodj. Jablanovic
    Koliko sam cula deda je poreklom iz Crne Gore/Pljevlja. Slavimo Sv. Nikolu i to je sve sto znam.
    Rado bih saznala vise.

  5. Igor

    Lukovici iz Ivanjice (Ravna Kora-Kušići) poreklo koliko znam iz priča mojih je iz Crne Gore, a u Ivanjici, Sjenoci i Raskoj ima dosta porodica, familija sa prezimenom Lukovic. Čukundeda se zvao Nikola, dalje u porodicno stablo ne znam, na zalost….. Slavimo Sv. Arhangela Milaila.

  6. Milan

    …Neverovatno …da ni ja ..ni moji rodjaci iz Raske(Golije),neznamo odakle su dosli Lukovici na Goliju(selo Sebimilje,iynad Trnave ka vrhu rasanske strane Golije).Evo jos jednom neke .
    Slavimo Djurdjic kao glavnu slavu,predslava Djurdjevdan,Zavetina Sv.Trojica.U selu Sebimilju zive i Ivanovici sa Lukovicima i navodno su Lukovici dobili prezime po jednom od Ivanovica ,Luke Ivanovica ,koji je imao sinove i kceri.Moj pradeda po kome sam dobio ime Milan je dosao u s. Rudare kod Kursumlije sredinom 19.veka a otac mu se zvao Dmitar ili Djuradj..E taj Dmitar ili Djuradj bi trebali da budu potomci tog Luke Ivanovica ako sam ja na dobrom tragu..Ako nisam zaista bi zarko zeleo uz buduce druzenje da upoznam nekog ko bi mi pomogao …jer moji Lukovici iy Raske (sa Golije,iz Sebimilja)pojma nemaju odakle su dosli na Goliju. Ja sam hirurg,ortoped na VMA,i molim nekog ya informaciju,oduzio bih mu se.

  7. Joksim

    Doktore za početak uradite dnk.

  8. Joksim

    Pogledajte knjige koje se odnose na navedena sela. Na odmoru sam. Pogledao bih ja. Na mobitelu nemam pristup Javi će se neko od naših rodoslovaca iz društva. Nema potrebe da se odužujete.

  9. Milan

    Postovani,
    Mojo Lukovici su iz sela Azane opstina Petnjica. Slavimo slavu Sv. Jovan Krstitelj 20.01. Koliko sam istraziovao vodimo porijeklo iz mjesta Ozrinici kod Niksica. Bila su tri brata Vukajlo, Luka i Pop, koji su zbog krvne osvete pobjegli u Azane. Tu su nastali Vukajlovici, Popovici i Lukovici i oni jedini na tom prostoru slave Sv. Jovana. Kada sam jednom prilikom pricao sa cuvenim akademikom Radovanom Radonjicem i rekao mu da smo iz Azana i koja nam je slava odmah mi je rekao da nam je porijeklo sigurno iz okoline Nk. Znam da se dosta Lukovica preselilo u selo Azanje u Srbiji.

    • S Lukovic

      Uvaženi Milane, Vi ste Crnogorac (ne bih da Vas to što uvrijedi, s obzirom na današnje ludo vrijeme). Naime, ja sam prof. u penziji i supruga poč. V. Lukovića, iz iste grane Lukovića o kojoj govorite. To su Lukovići iz Azana (Vukajlovići, Lukovići, Popovići, Novalići (muslimani) U Azane su došli prije oko 230g. Svi potiču od Vukajlovića, a ostala prezimena su od njih nastali patronimi. Slave Jovanjdan 20. januara. Rodonačelnici ovih Lukovića su Vukajlovići čije porijeklo je u mjestu Brskuti (između Bratonožića i Kuča) kod Podgorice, i oni su u tom mjestu jedina stara domicilna porodica koja je i tada slavila Jovanjdan, dok su skoro svi u komšiluku slavili Nikoljdan. Krajem 18. vijeka pošli su na sjever CG (preko Ozrinića i Rubeža) i zaustavili se u Azanama, gdje su ubrzo imali svoja imanja. Moji su ostali u Bijelom Polju, a jedan dio familije je krajem 19. v. i početkom 20. otišao u Vrsjenicu. Neki od njih su nam bili gosti prije polja vijeka. Do 1920. su se izjašnjavali kao Crnogorci, a nakon toga ne (jer je ukinuta cg.nacija). Slave i dalje sv. Jovana. Znaju da potiču iz Azana, iz CG, ali nemaju podatke za starije porijeklo. U starom Katastihu Manastira Nikoljac postoji ubilježen Luković.

      • Konstantin

        Potekli smo od Brahima Lukovića u Azanima (živio od oko 1932. do 1997.) koji je bio sin Malića Lukovića (nepoznato rođenje/smrt) i njegove supruge R. Bili bismo veoma zainteresovani da saznamo više o našim precima, ako želite ako želite da stupite u kontakt, pišite na [email protected].

  10. Drsgan Lukovic

    Po nekim saznanjima moje poreklo je od Raske. Od Ivanovic Luke sadasnje Lukovic.Doseljeni u Gornje Branetice Opstina Gornji Milanovac
    Lukin sin Simo pa Dragoljub 1893 godiste pa Radivoje 1914 i dalje do mene ako neko nesto slicno zna neka se javi mozemo uraditi i DNK
    Voleo bih upoznati svoje rodjake