Poreklo prezimena Grujić

3. februar 2012.

komentara: 84

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (84)

Odgovorite

84 komentara

  1. M.G

    Stanko Grujic iz Radaljeva (selo u blizini Ivanjice) naselio se u Dobri Do (opstina Smederevo) u drugoj polovini 19. veka. Njegov otac se zvao Milic Grujovic. Stanko se ozenio sa Stanijom Urosevic takodje iz Dobrog Dola i sa njom ima sinove Mihaila i Milovana. Mihailo ima sinove Milana i Jugoslava. Milan je mlad preminuo bez potomaka, Jugoslav ima sina Milana koji zivi u Radincu (Smederevo).
    Milovan, drugi Stankov sin takodje umrao mlad na sluzbi u Sibeniku, bez potomaka.
    Stanko je imao bracu Ljubomira i Cedomira. Ljubomir ima potomke u Obrenovcu, Cedomir bez potomaka.
    -Preuzeto iz knjige o selu Dobri Do
    Trenutno zivimo u Smederevu, krsna slava je Djurdjevdan, slavi se od dolaska Grujica iz Radaljeva, da li je slava u medjuvremenu preuzeta ili se slavi od ranije nije mi poznato. Ukoliko imate nekih dodatnih informacija i pronalazite se u delicu mog teksta, molim Vas da pisete.

    • Maja Gtujic

      Postovanje,i mi slavimo Djurdjevdan moji su iz Srema opstina Pecinci ali ne znam ko je i kada od predaka dosao ovamo kao ni odakle. …

  2. Radovan

    Ja sam Radovan Grujic od oca Zorana, deda Petra, pradeda Svetozara, cukundeda Milosa.. Zivim u Nadalju, u malom selu u Backoj, gde je kao mali dosao ded iz Despotova, takodje sela u Backoj, u kom su ziveli praded i cukunded. Slavim krsnu slavu Sv. Arhangel Mihail. U koliko neko prepozna rodoslov neka se javi.

    • Djordje

      Ja sam iż Despotova, ima jos tri familije grujica,jedna se ugasiła neki dan smrcu milosa a familija są Setozarom i Svetislavom jos uvek postoje. Svi slavimo Arhangela. Od mojih nisi sto znaci da si od ovih drugih.. inace nismo u rodu są njima..po svemu sudeci dosli smo pod Carnojevicem.

  3. Ja sam Zivko Grujic od oca Milinka ,deda Marka i pradede Zivka . Krsna slava Srdjevdan 20.otkobar preslava prvi dan Sveta Tri Duha -Trojice . Mesto Jarebice opstina Loznica. Ako neko nesto vise zna nek mi se javi.

  4. Rade Brakočević

    Grujić – Goraždevac kod Peći, porijeklom iz Šekulara ( naselje Mezgale) pleme i kraj u Gornjem Polimlju – na sjeveroistoku Crne Gore). Ovi Grujići su raseljeni šekularski starosjedioci (pali na krv sa Vasojevićima, koji su im ubili nedužno dijete na planini Balju, a Šekularci njima se osvetili tako što su im ubili šestoricu. Na njihova imanja naselili se Vasojevići iz Lijeve Rijeke kao čivčije gusinjskih begova sredinom 19.vijeka. Od njih je Ilija Grujić, prvak Šekulara koji je sa svojim Šekularcima od Karađorđa dobio barjak u borbama na Sjenici na Pešteri. Da li ima potomaka ovih Grujića. Neki su promijenili prezime. Ima ih u Toplici. Slava je Sveti Jovan 20. januara, zajednička slava u Šekularu im je bila Sveti Ilija 2. avgusta. Odlaskom u Goraždevac, mala slava im je Sveti Sava…

    • Ima nas naravno. Samo nisam znao za ovaj podatak o Karađorđu.

      • Rade Brakočević

        Vladane, shvatio sam da ste od Grujića iseljenih iz Šekulara. Ako imate neke podatke o Grujićima ( i ko je sve od njih promijenio prezime – neke sam naveo na ovom sajtu, pod poreklo prezimena iz Šekulara – na dva mjesta se nalaze komentari) možete ili da ih prezentujete na ovom portalu, ili se javite na moj mejl koji možete naći na ovom sajtu. Podatak o barjaku koji je Ilija Grujić dobio od Karađorđa nalazi se kod prote Miloša Velimirovića u knjizi “Pleme Vasojevičko”, IK “Komovi” Andrijevica 2003.g. Tada je po ovom zmamenitom proti, dodijeljeno šest barjaka. Susjedna plemena prećutkuju ovu činjenicu… Proti Milošu Velimiroviću ( 1848. Kralje – 1920. Beograd ) je to bilo poznato, majka mu je bila iz Šekulara, sestra čuvenog junaka Pavla Domuza Kukalja, od koga je bila Rugova na oprezu. Otac Velimir se bavio trgovinom. Sam prota je bio dečanski đak. Sjećanje je bilo živo. Rukopis “Pleme Vasojevičko”, datirano je 10. maja 1901.godine u Pirotu, đe je pop Velimirović bio protojerej. Ne bih šire otvarao pitanje dodjele barjaka na Suvom Dolu, od strane Karađorđa, jer kako je vrijeme odmicalo, to je bilo više bratstava i više barjaka koja su navodno dobila i druga bratstva…

    • Ranko

      U Gorazdevcu je bila samo jedna porodica Grujica i to:
      Radonja Grujic imao dva sina
      Ljubomira i Radosava slave slavu
      Djurdjicu.

    • Ivan Grujić

      Ja san od tih Grujića. Slavu smo promenili zbog krvne osvete.

    • Aleksandar

      Pozdrav, moji su iz Brestovika kod Peći. Zanima me ako imate nešto o Iliji Grujiću i da li smo u srodstvu sa Grujićima iz Raške koje je osnovao Grujica Ilić(ako ne grešim)

  5. Milos

    Ono sto ja znam za moje Grujice..
    Selo Štikovo, kod Drnisa, Hrvatska…Prica se da su sa Kosova. Posle Kosovske bitke, raselili se u dva kraka. Jedan prema Crnoj Gori, drugi prema juznoj Srbiji..
    Posto su turci i dalje nadirali, ovi iz Crne Gore se pomeraju prema srednjoj Dalmaciji i spustaju se na more. Opet pod pritiskom Mletaka , odlaze pod Dinaru i Kozjak. To je neka istorija koju sam ja cuo. Da ne spominjem imena i kolena..a sad Slava: Sveti Ignjatije!
    Retka slava, ali je medju 10-15 najvecih srpskih Slava.
    Negde sam procitao da smo od plemena Malesevca ( Males – vitez, stari naziv )
    Postoji i sajt o onima koji slave ovu slavu, pa sam se informisao o nekim stavarima, vezujuci se za to da je najvaznije pratiti slavu , a ne prezime da bi dosao do nekih korena.
    Interesu je me sta znaci Grujic…mora da je postojao neki Gruja…a moze da bude i GRUA…sto je na Albanskom-zena. Mozda je bila neka krvna osveta zbog preljube…ko zna..

    • Maja

      Ja sam Stankovic ali koren je od Grujic-a.
      Prica moje familije koliko sam uspela da saznam ide ovako:
      Moj cukundeda je Stanko Grujic iz Pristine koji je imao vise dece. Imena dece ne znam tacno osim mog pradede Dusana bili su Dimitrije, Sofija, verovatno i Spiridon i jos jedna cerka (ne znam ime) koju su turci pretukli na smrt jer je ukrala vocku. Verovatno je usledila krvna osveta jer je moj pradeda Dusan morao da se preseli u Kosovsku Mitrovicu i promeni prezime u Stankovic (po ocu Stanku). Deda Dusan je imao troje dece Apostola, Branku i Zoru.
      Nasa krsna slava je Sveti Ignjatije!

  6. gru3

    Cukundeda GRUJA MOZGOV rodjen 1821 god. dosao u Pozarevac iz okoline Temisvara. Pradeda JOVAN GRUJIC, deda ALEKSANDAR Leka GRUJIC, otac MILIVOJE GRUJIC, brat DRAGOSLAV i ja SRDJAN GRUJIC.

  7. gru3

    Slava SVETI ARANDJEL

  8. Dragisa

    Selo Sibac opstina Pecinci
    U mom selu ima dosta familije Grujic i svi slave slavu Djurdjevdan

  9. stevan

    grujići iz okoline doboja.
    sada ih malo ima jer su svi raseljeni
    posle ratova 90 tih
    katolici-hrvati

    • Milorad Bogdanović

      Grujići su učestalo prezime u Potkozarju gdje je vjekovima u velikoj većini naseljen pravoslavni narod. Samo u Ivanjsko-Potkozarju, Sratinskoj i Sasini nasenjeni su katolici, i tamo među njima nema prezimena Grujić, ali ih i danas ima u okonim srBskim selima Slavićkoj, Piskavici, Busnovima.
      Gledajući crkvena pisana dokumenta, 1882 godine , u mitropoliji dabrobosanskoj Grujići slave sedam različitih slava rasprostranjeni na širem prostoru BiH. Grujići u parohiji Cerovica kod Tešnja, spominju se tada kao slavljenici Stevanjdana.
      Vjerovatno da ima Grujića koji su se odrekli svoje vjere pravoslavne i prešli silom ili milom u katolike, ali pre brojanja krvni zrnaca, trebalo bi znati i uzroke, a ne onako od-oka donositi bombastične zaključke.

      • Jovan Grujić

        Selo Radosavska,Potkozarje,slavimo slavu sveti Jovan

      • Dušan Grujić

        Ja sam iz tih Grujića tačan naziv sela Donja Ostružnja koja se graniči sa Cerovicom sada opština Stanari. Svi slave Sv. prvomučenika Stefana 09.januara. U tom krnjinskom kraju svi su pravoslavci i smatra se da su došli početkom 17 veka iz stare hercegovine.

        • Aleksandar

          Eto, prvi Grujići koje sam našao da takođe slave Sv Stefana 09 Januara. Doduše Golubac je rodno mesto mog oca, dede i pradede i u nekom trenutku (ne znam kada) smo iz prezimena Avramović promenili prezime u Grujić.

  10. Dusan

    Grujic iz Bijelog Polja(Crna Gora).Mala familija..Grujica takodje ima u Kolasinu.Kazu da smo porijeklo iz Bratonozica(Crna Gora)