Порекло презимена Грујић

3. фебруар 2012.

коментара: 84

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (84)

Одговорите

84 коментара

  1. M.G

    Stanko Grujic iz Radaljeva (selo u blizini Ivanjice) naselio se u Dobri Do (opstina Smederevo) u drugoj polovini 19. veka. Njegov otac se zvao Milic Grujovic. Stanko se ozenio sa Stanijom Urosevic takodje iz Dobrog Dola i sa njom ima sinove Mihaila i Milovana. Mihailo ima sinove Milana i Jugoslava. Milan je mlad preminuo bez potomaka, Jugoslav ima sina Milana koji zivi u Radincu (Smederevo).
    Milovan, drugi Stankov sin takodje umrao mlad na sluzbi u Sibeniku, bez potomaka.
    Stanko je imao bracu Ljubomira i Cedomira. Ljubomir ima potomke u Obrenovcu, Cedomir bez potomaka.
    -Preuzeto iz knjige o selu Dobri Do
    Trenutno zivimo u Smederevu, krsna slava je Djurdjevdan, slavi se od dolaska Grujica iz Radaljeva, da li je slava u medjuvremenu preuzeta ili se slavi od ranije nije mi poznato. Ukoliko imate nekih dodatnih informacija i pronalazite se u delicu mog teksta, molim Vas da pisete.

  2. Radovan

    Ja sam Radovan Grujic od oca Zorana, deda Petra, pradeda Svetozara, cukundeda Milosa.. Zivim u Nadalju, u malom selu u Backoj, gde je kao mali dosao ded iz Despotova, takodje sela u Backoj, u kom su ziveli praded i cukunded. Slavim krsnu slavu Sv. Arhangel Mihail. U koliko neko prepozna rodoslov neka se javi.

    • Djordje

      Ja sam iż Despotova, ima jos tri familije grujica,jedna se ugasiła neki dan smrcu milosa a familija są Setozarom i Svetislavom jos uvek postoje. Svi slavimo Arhangela. Od mojih nisi sto znaci da si od ovih drugih.. inace nismo u rodu są njima..po svemu sudeci dosli smo pod Carnojevicem.

  3. Ja sam Zivko Grujic od oca Milinka ,deda Marka i pradede Zivka . Krsna slava Srdjevdan 20.otkobar preslava prvi dan Sveta Tri Duha -Trojice . Mesto Jarebice opstina Loznica. Ako neko nesto vise zna nek mi se javi.

  4. Раде Бракочевић

    Грујић – Гораждевац код Пећи, поријеклом из Шекулара ( насеље Мезгале) племе и крај у Горњем Полимљу – на сјевероистоку Црне Горе). Ови Грујићи су расељени шекуларски старосједиоци (пали на крв са Васојевићима, који су им убили недужно дијете на планини Баљу, а Шекуларци њима се осветили тако што су им убили шесторицу. На њихова имања населили се Васојевићи из Лијеве Ријеке као чивчије гусињских бегова средином 19.вијека. Од њих је Илија Грујић, првак Шекулара који је са својим Шекуларцима од Карађорђа добио барјак у борбама на Сјеници на Пештери. Да ли има потомака ових Грујића. Неки су промијенили презиме. Има их у Топлици. Слава је Свети Јован 20. јануара, заједничка слава у Шекулару им је била Свети Илија 2. августа. Одласком у Гораждевац, мала слава им је Свети Сава…

    • Има нас наравно. Само нисам знао за овај податак о Карађорђу.

      • Раде Бракочевић

        Владане, схватио сам да сте од Грујића исељених из Шекулара. Ако имате неке податке о Грујићима ( и ко је све од њих промијенио презиме – неке сам навео на овом сајту, под порекло презимена из Шекулара – на два мјеста се налазе коментари) можете или да их презентујете на овом порталу, или се јавите на мој мејл који можете наћи на овом сајту. Податак о барјаку који је Илија Грујић добио од Карађорђа налази се код проте Милоша Велимировића у књизи “Племе Васојевичко”, ИК “Комови” Андријевица 2003.г. Тада је по овом змаменитом проти, додијељено шест барјака. Сусједна племена прећуткују ову чињеницу… Проти Милошу Велимировићу ( 1848. Краље – 1920. Београд ) је то било познато, мајка му је била из Шекулара, сестра чувеног јунака Павла Домуза Кукаља, од кога је била Ругова на опрезу. Отац Велимир се бавио трговином. Сам прота је био дечански ђак. Сјећање је било живо. Рукопис “Племе Васојевичко”, датирано је 10. маја 1901.године у Пироту, ђе је поп Велимировић био протојереј. Не бих шире отварао питање додјеле барјака на Сувом Долу, од стране Карађорђа, јер како је вријеме одмицало, то је било више братстава и више барјака која су наводно добила и друга братства…

    • Ranko

      U Gorazdevcu je bila samo jedna porodica Grujica i to:
      Radonja Grujic imao dva sina
      Ljubomira i Radosava slave slavu
      Djurdjicu.

    • Ivan Grujić

      Ja san od tih Grujića. Slavu smo promenili zbog krvne osvete.

    • Aleksandar

      Pozdrav, moji su iz Brestovika kod Peći. Zanima me ako imate nešto o Iliji Grujiću i da li smo u srodstvu sa Grujićima iz Raške koje je osnovao Grujica Ilić(ako ne grešim)

  5. Milos

    Ono sto ja znam za moje Grujice..
    Selo Štikovo, kod Drnisa, Hrvatska…Prica se da su sa Kosova. Posle Kosovske bitke, raselili se u dva kraka. Jedan prema Crnoj Gori, drugi prema juznoj Srbiji..
    Posto su turci i dalje nadirali, ovi iz Crne Gore se pomeraju prema srednjoj Dalmaciji i spustaju se na more. Opet pod pritiskom Mletaka , odlaze pod Dinaru i Kozjak. To je neka istorija koju sam ja cuo. Da ne spominjem imena i kolena..a sad Slava: Sveti Ignjatije!
    Retka slava, ali je medju 10-15 najvecih srpskih Slava.
    Negde sam procitao da smo od plemena Malesevca ( Males – vitez, stari naziv )
    Postoji i sajt o onima koji slave ovu slavu, pa sam se informisao o nekim stavarima, vezujuci se za to da je najvaznije pratiti slavu , a ne prezime da bi dosao do nekih korena.
    Interesu je me sta znaci Grujic…mora da je postojao neki Gruja…a moze da bude i GRUA…sto je na Albanskom-zena. Mozda je bila neka krvna osveta zbog preljube…ko zna..

    • Maja

      Ja sam Stankovic ali koren je od Grujic-a.
      Prica moje familije koliko sam uspela da saznam ide ovako:
      Moj cukundeda je Stanko Grujic iz Pristine koji je imao vise dece. Imena dece ne znam tacno osim mog pradede Dusana bili su Dimitrije, Sofija, verovatno i Spiridon i jos jedna cerka (ne znam ime) koju su turci pretukli na smrt jer je ukrala vocku. Verovatno je usledila krvna osveta jer je moj pradeda Dusan morao da se preseli u Kosovsku Mitrovicu i promeni prezime u Stankovic (po ocu Stanku). Deda Dusan je imao troje dece Apostola, Branku i Zoru.
      Nasa krsna slava je Sveti Ignjatije!

  6. gru3

    Cukundeda GRUJA MOZGOV rodjen 1821 god. dosao u Pozarevac iz okoline Temisvara. Pradeda JOVAN GRUJIC, deda ALEKSANDAR Leka GRUJIC, otac MILIVOJE GRUJIC, brat DRAGOSLAV i ja SRDJAN GRUJIC.

  7. Dragisa

    Selo Sibac opstina Pecinci
    U mom selu ima dosta familije Grujic i svi slave slavu Djurdjevdan

  8. stevan

    grujići iz okoline doboja.
    sada ih malo ima jer su svi raseljeni
    posle ratova 90 tih
    katolici-hrvati

    • Милорад Богдановић

      Грујићи су учестало презиме у Поткозарју гдје је вјековима у великој већини насељен православни народ. Само у Ивањско-Поткозарју, Сратинској и Сасини насењени су католици, и тамо међу њима нема презимена Грујић, али их и данас има у оконим срБским селима Славићкој, Пискавици, Бусновима.
      Гледајући црквена писана документа, 1882 године , у митрополији дабробосанској Грујићи славе седам различитих слава распрострањени на ширем простору БиХ. Грујићи у парохији Церовица код Тешња, спомињу се тада као слављеници Стевањдана.
      Вјероватно да има Грујића који су се одрекли своје вјере православне и прешли силом или милом у католике, али пре бројања крвни зрнаца, требало би знати и узроке, а не онако од-ока доносити бомбастичне закључке.

      • Јован Грујић

        Село Радосавска,Поткозарје,славимо славу свети Јован

      • Душан Грујић

        Ја сам из тих Грујића тачан назив села Доња Остружња која се граничи са Церовицом сада општина Станари. Сви славе Св. првомученика Стефана 09.јануара. У том крњинском крају сви су православци и сматра се да су дошли почетком 17 века из старе херцеговине.

        • Aleksandar

          Eto, prvi Grujići koje sam našao da takođe slave Sv Stefana 09 Januara. Doduše Golubac je rodno mesto mog oca, dede i pradede i u nekom trenutku (ne znam kada) smo iz prezimena Avramović promenili prezime u Grujić.

  9. Dusan

    Grujic iz Bijelog Polja(Crna Gora).Mala familija..Grujica takodje ima u Kolasinu.Kazu da smo porijeklo iz Bratonozica(Crna Gora)