Poreklo prezimena Grujić

3. februar 2012.

komentara: 84

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (84)

Odgovorite

84 komentara

  1. Poreklo brojnijih familija-prezimena valjevske Tamnave po knjizi „Antropogeografija valjevske Tamnave“ Ljubomire Ljube Pavlovića, izdanje 1912. godine.
    Mesto-kada su doseljeni-odakle su doseljeni-Krsna slava-napomena.
    GRUJIĆ

    -Murgaš, stara porodica, Jovanjdan.
    -Vrelo*-1, prva polovina 18. veka, Ostružanj u Podgorini, Aranđelovdan.
    *Grujići iz ovog sela selili su se i u Srem i od njihove su porodice: Boža i Mijailo, braća Grujići, koji su u početku ustanka činilii znatnih usluga našoj zemlji, kako piše u svojim “Memoarima” Prota Mateja.
    -Kamenica, prva polovina 18. veka, Pilica-okrug užički, Nikoljdan, uz Mandiće.
    -Tvrdojevac, druga polovina 18. veka, Rujevac u Azbukovici, Miholjdan.
    -Vrelo-2, posle 1827. godine, Dragijevica u Podgorini, Đurđic, uljezi u Grujiće-1.
    -Dren, posle 1827. godine, Karlovčić u Sremu, Sv. Petka.
    -Zvečka, posle 1827. godine, Bačka, Đurđevdan.
    -Tulari, posle 1827. godine, Osat, Đurđevdan.
    -Crniljevo, posle 1827. godine, Brezovica u Rađevini, Nikoljdan.

  2. Slavica Grujić

    Grujić
    – Niš
    – u 19. veku dolazak iz Crne Gore
    – slava Sveti Jovan

    • Dragan

      Grujić iz Bresja kod Kosova Polja velika porodica .Slave Svetog Jovana Krstitelja.U mesto su se doselili oko 1800 g.Kažu da vode poreklo iz Crne Gore (nepotvrdjeno).Da li vi znate nešto više možda smo rodjaci.

      • Milija

        Rodjaci jesmo.Dosta Grujica iz Kosova,Srbije je porijeklom iz Crne Gore iz plemena Bratonozici koje vodi porijeklo od Grugura slijepog unuka Vuka Brankovica.

  3. Familije-prezimena Grujić po mestima življenja i Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Grujić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Bratačić
    -Vujinovača
    -Lopatanj
    -Mionica
    -Oglađenovac
    -Osladić

  4. Dragan Grujic

    Grujic porodica Milosevac kod Velike Plane. Dragomir-Baca Grujic, pradeda, Danilo sin, Katica i Olga cerke. Danilovi sinovi Slobodan i Dragoslav. Slobodan dipl.mas. ing. ozenjen Oliverom Bogdanovic, uciteljicom iz Milosevca. Dragoslav, poljoprivrednik ozenjen Miroslavom iz Milosevca. Slobodan odselio sa porodicom u Smederevo. Generalni direktor, 25 god, fabrike stednjaka “Milan Blagojevic” Smederevo, sekretar Komiteta 1986-90 i nosilac ordena rada. Olivera-uciteljica u O.S. “Dimitrije Davidovic”, dobitnik Svetosavske povelje. Dragoslav i Miroslava u Milosevcu imaju 3 cerke: Sladjana, Svetlana i Silvana. Slobodan i Olivera cerku Tatijanu i sina Dragana. Sve cerke udate i promenjena prezimena. Dragan Grujic, dipl.mas.ing, nastavlja prezime i ima 3 sina i jednu cerku (Milos, Marija, Andrija i Matija). Radi u Smederevu kao preduzetnik, vlasnik i osnivac preduzeca “LUX” i Radio “LUX” d.o.o. Tatijana Komatovic ima sina i cerku (Ana i Stefan), radi u preduzecu “Tehnogas” i J.P.”Vodovod” Smederevo. Sladjana (dve cerke, Tijana i Bojana) i Silvana (sin i cerka), uciteljice u Milosevcu i Smederevu a Svetlana (cetvoro dece) trgovac u Krnjevu.

  5. Milan

    Da li imate podatke kad su Grujici dosli u selo Vrnčane, Gornji Milanovac i odakle?

  6. Familije-prezimena Grujuć po mestima življenja. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Sokolska nahija“.

    -Planina
    -Voljevci
    -Gornje Košlje (Hercegovci)
    -Donje Košlje

  7. MG

    Grujići na Romaniji. Slave Đurđevdan. Doselili iz Crne Gore, pripadali plmenu Drobnjak. Tri brata naselljena u tri sela na Romaniji: Zagrađe, Poratak i Kostreša- od njih se razvio ogranak Grujića koji slave Nikoljdan prezime uzeli po majci, a krsnu slavu od oca haduka Mrkajića ili Riđanovića.
    Takođe, kod Banje Luke u selu Piskavice naseljeni su Grujići.

    • Darko grujic

      Piskavica Gornja kod Banja luke
      Samo znam da su se krajem 18 veka doselili a niko od mojih ne zna od kud.Znam za oca Dragoju , djeda Milorada , pradjeda , Petra kojeg su ustase ubile u ratu i njegovog oca Tomu .Slavimo Svetog Nikoli

    • Dzajo

      Moji po majci su Grujici iz sela Zagradje na Romaniji, slave Djurdjevdan i sve sto mi znamo je da nam je predak Grujo iz Crne Gore, za prezime ne znamo. Neki Crnogorci su mi rekli da su Grujici s Romanije od plemena Vaskovic a neki Drobnjaci Crnogorci koji sad zive u Vojvodini su mi rekli da i oni poticu od Vaskovica.

  8. Grujići iz Crne Trave, slava sv. Arhangel Mihailo. Svi preseljeni uglavnom u Beograd posle II S.R.

    • Ja sam izgleda od tih Grujica i slavim Arandjelovdan!!! Deda se doselio u Mladenovac kod Beograda ali 1975! A dedin otac iz mesta Jabukovik u mesto Leskovica pre II svetskog rata!

      • Bojan

        Ja slavim Arendjelovdan,takodje Crnotravac selo Jabukovik.Moji su se odselili 1984 u tu krDemesda mi se zvao Bosko ,pra deda Denča.aj Aleksinca.

        • Bojan

          Grujići u Jabukoviku su iz mahale Vladisovi i ima nas u Alekdincu,Paraćinu,Bojevcu to moji bliži rodjaci.Leskovica jel to Babušnica opština.

  9. Novica Dragojević

    da li neko zna odakle su grujići iz Brestovca kod bora

    moja baba Dragoslava Grujić- njen otac Dragiša Grujić(1916)-njen deda Anta Grujić(1893-1978)- njen pradeda Ilija Grujić

    • Nikola

      Postovani,pretragom porekla svoje familije po internetu ,dosao sam do posta koji ste ostavili na nekom sajtu o familiji Grujic iz Brestovca ,a posto je moja baba iz tog sela kod Bora i nosi to prezime ,voleo bi da saznam nesto vise ukoliko ste raspolozeni.Unapred zahvalan Nikola.

  10. Goran Grujic

    Molim Vas za poreklo prezimena Grujic u vlaskoj regiji-istocna srbija varosica Kucevo i okolina.Slavimo slavu Sv.Jovan.
    Unapred zahvalan Mr sci med Dr Goran Grujic internista kardiolog iz Pozarevca.