Poreklo prezimena Drakulić

3. februar 2012.

komentara: 9

Prezime Drakulić, prema “Srpskom prezimeniku” Velimira Mihajlovića, ima osnovu u Drak-, Drakul-, koji je rumunskog, tačnije vlaškog porekla. Prvi zapis o ovom antroponimu-prezimenu je iz 1080. godine sa teritorije današnje Hrvatske i glasi: Dedimus Petrum Dracculum quem comparavi a Catharinis pro III solidis. Comparavi Zorzi Draculum a Bartholeo Setnico pro VIII solidis. Mihajlović dalje piše: Iz mnoštva problema vezanih za ovaj antroponim, koji bivstvuje neprekidno skoro devetsto godina, zadržao bih se na njegovoj semantici (značenju). Rumunska reč drac je ubaštinjena iz leksike rimskih legionara stacioniranih na području dananje Dakije. Međutim, ni sama latinska reč nije originalna, već je preuzeta iz grčkog mitološkog fonda u značenju zmaj. Ali, u rumunskom jeziku ova reč isključivo označava đavola, sotonu. Pored mnogobrojnih atributa veaznih za đavola i u našem i u rumunskom jeziku, đavo se ni u jednom ne izjednačava sa zmajem, iako može da leti po nebu. Ova semantička nijansa upućuje na novogrčki izvornik u značenju (kod Bugara) nekršteno dete i vampir, koje nije daleko od značenja đavo, sotona. Međutim, pre se može zaključiti da rumunsko Drakula predstavlja zmaja, a ne đavola.

Drakulići su, kako piše Mihajlović, “jaka zadruga ličkih Srba koja je 1712. godine premeštena iz Brloga u Korenicu; u sledećim mestima u Bačkoj: Žablju 1772., Loku 1791., Mošorinu 1791., Staroj Moravici 1783. i u Đurđevu 1836.; u Banatu u Melencima 1824.; u Hrvatskoj: kod Korenice, Pakraca, Kostajnice, Vojnića, Gline i u Zagrebu. Mihajlović još upućuje i na prezime Drakula za koje navodi da je reč o srpskoj porodici koja je iz Podlapca premeštena u Brlog u Lici 1611.. “Jednako je sa ličnim imenom Drakula, koje u našim spomenicima možemo pratiti od 15. veka”. (V. Mihajlović, “Srpski prezimenik”, str. 344)

Sa druge strane, Milan Lički Divjak u “Ličkom kalendaru za svaku godinu” o Drakulićima navodi sledeće:

“Na koreničkom zemljištu Turci naseliše svoje pastire iz Potarja, od Pive i Lima. Tu su naselili cijelo područje od Vrela do Frkašića. Njihovo nastanjivanje bilo je završeno oko 1580. godine. Poveći broj ovog stanovništva se iselio sa koreničkog područja, prilikom izgona Turaka iz Like i Krbave, ali su se ponovo povratili 1690. godine.

17. avgusta 1690. godine dopušta povjerenik za srpska pitanja da knezovi Jovan Drakulić i Milan Lalić nasele svaki po 30 kuća na koreničkom zemljištu. Na ovom zemljištu se toliko razmnožiše da se mnogi rasuše po cijeloj Bosanskoj Krajini. U blizini Banja Luke se nalazi i selo Drakulića, potonjih ličkih iseljenika” (M. Divjak Lički, “Lički kalendar za svaku godinu”, str. 88)

KRSNA SLAVA: Sveti Stefan Dečanski

POZNATI: Jelena Drakulić, direktorka kompanije “Ringijer Aksel Špringer (izdavač listova Blic, Alo, 24 sata, Blic Puls, Blic Žena…), Nataša Drakulić, dramaturg, Zoran Drakulić, biznismen

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (9)

Odgovorite

9 komentara

  1. milan

    PLEME DRAKULIĆA

    Fijuk strela odapetih iz snažnih ruku
    Drakulića, pogodiše cara Karanovića,
    Filipa Makedonskoga u nogu. Ovu muku
    Bola trpeo je sve do smrti. Pjan od pića

    Filip Drugi, otac Aleksandra Velikoga
    Pokušavao je ujediniti SRBska plemena,
    Ali ne uspe u tome. Za to, pak, vremena
    Treba. Carstva mu njegova vaskolikoga.

    Drakulići, kod Ptolomeja, u spisima
    Zvaše se Casperaei, iliti Kespriani.
    Veoma hrabro i silno SRBsko pleme.

    Iz antičke Like dođoše, sa vukovima,
    U SRBsku Liku. Ostadoše obstojani.
    Na Koreničkom polju posadiše seme.

    MILAN DIVJAK LIČKI
    Novi Sad, 27.6.2011

  2. Vida

    Volim sto sam Drakulic!

  3. Njegos

    Volim sto sam Drakula !

    Zaricu i palicu i deliti pravdu!!!

    SVI ZA JEDNOG – JADAN ZA SVE

    • Moja majka je bila Dušanka Drakulić. Iz Like iz Korenice.. Gradina i baka i deda su nisili prezime Drakulić. Posle 45 god preselili su se u Bačku.. Imalu su 5 dece 2 sina i 3 ćetke. Još jedna čerka nosi prezime Drakulić.. Stevan Dečanski je naša slava.

      • Aleksandar

        Ja znam samo da mi je pradeda iz Like,zvao se Rade,a prababa se zvala Marija,bila je mađarica.Pradeda je bio vojno lice i doselili su se u Kačarevo.Imao je sina Stevana i ćerku Mariju…To je sve što znam iz priča o njima,i da imamo rodbinu u Mošorinu…Slava je,Sveti Stefan Dečanski.
        Voleo bih da saznam nešto više o poreklu…

  4. Drakula

    Pozdrsv od Drakulića iz Vlasenice u Republici Srpskoj. Ovdje Drakulići slave sv. Ignjatija Bogonosca.

  5. Nebojša Zubović

    Moja prababa Boja prezivala se Drakulić. Rođena 1877, umrla 1952. Udala se za Vuju Zubovića u selo Uvalica u Lici (Korenica, Plitvička jezera). Imali su 4 sina: Rade (1895), Milan (1900), Ranko (moj deda 1910) i Nikolu (1912) kao i kći Maru (udata Ćuić, u Ćuića Krčevinu).

    Boja je imala sestre Devu i Draginju (Dragomanu) i braću Milorada, Milana i Bogdana.Sestra Draginja se udala u Lukiće, ali se njenom mužu ne zna ime. Imali su sina Jovana Jocu Lukića, poginuo je 1941 u drugom svetskom ratu. Imao je sina Milana Lukića zvanog Šerif i ćerku Milicu (udata Biga) čiji sin Jovan Biga danas živi u Rijeci.

    Braća moje prababe Boje (Milorad, Milan i Bogdan Drakulić) su kao dobrovoljci otišli u prvi svetski rat i posle su došli u Vojvodinu, priča se da su došli u Stepanovićevo kod Novog Sada.

    Ako ima neko da bi mogao povezati ovaj deo priče sa nekom svojom pričom, neka se javi

  6. Jasna

    Drakulić,selo Okič,Vojnić Kordun. Slava Mitrovdan. Ima Drakulića i u Čenti opština Zrenjanin

    • Slobodan

      Ima Drakulića u Čenti, tako je, došli su iz Like 177h i neke, Mihajlo je bio prvi moj predak za koga postoji pisani trag u crkvenim knjigama a sve je opisao istoričar iz Čente, moji roditelji imaju knjigu. Slavimo sv. Stefana Dečanskog – Mratin dan. Trenutno prebivalište Borča.